Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

S&P και “συσκέψεις” πίεσαν το Χ.Α.

Η “άτυπη” συνάντηση ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε. που έτυχε κάκιστων επικοινωνιακών χειρισμών και η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τη S&P, έδωσαν το “άλλοθι” για νέες πωλήσεις στο ΧΑ. Πτώση 4,2% για τράπεζες.

Η “άτυπη” συνάντηση Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. στο Λουξεμβούργο που έτυχε κάκιστων επικοινωνιακών χειρισμών, έδωσε το “άλλοθι” για νέες πωλήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, καθώς αν επιβεβαιωθούν οι φήμες για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα και νέο μνημόνιο, αυτά θα είναι μία άμεση επιβεβαίωση της παταγώδους αποτυχίας που είχαν τα μέτρα που ελήφθησαν μέχρι τώρα στέλνοντας στα τάρταρα της ύφεσης της Ελληνική οικονομία.

Η Ελλάδα δείχνει σαν το απόλυτο “πειραματόζωο” για Ε.Ε. και ΔΝΤ και βέβαια αυτές οι εξελίξεις θα πυροδοτήσουν νέα σενάρια (με αυτό της εκλογολογίας να διεκδικεί “πρώτο τραπέζι πίστα, μετά και τις δηλώσεις Λοβέρδου) και νέα ταλαιπωρία για την ήδη παραδομένη στις διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά.

Από την άλλη, σε Β από BB- υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας ο οίκος Standard and Poor's ενώ διατηρεί το αρνητικό outlook για την αξιολόγηση της Χώρας.

Ο οίκος επισημαίνει ότι έχει αυξηθεί το ρίσκο αναδιάρθρωσης του χρέους της Χώρας που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών. Παράλληλα, σημειώνει ότι απαιτείται "κούρεμα" 50% ή περισσότερο στα Ελληνικά ομόλογα για να καταστεί διατηρήσιμο το Ελληνικό χρέος.

Παρά το γεγονός ότι η σημερινή κίνηση της S&P θα έπρεπε να θεωρηθεί μάλλον ήσσονος σημασίας, καθώς αυτή την στιγμή η Fitch είναι αυτή που έχει την Χώρα στην υψηλότερη βαθμίδα αξιολόγησης (ΒΒ+) και η οποία αν μας υποβαθμίσει θα αναγκάσει τις Ελληνικές Τράπεζες να προσκομίσουν πρόσθετες εγγυήσεις αρκετών δισ στην ΕΚΤ για τα δάνεια που έχουν πάρει ενεχυριάζοντας Ελληνικά ομόλογα, η είδηση και μόνο πυροδότησε καταιγισμό πωλήσεων που έστειλαν τον Γενικό Δείκτη στις 1337,8 μονάδες (-2,36%), τον Τραπεζικό δείκτη στις 959,75 μονάδες (-4,2%), τον τίτλο της Εθνικής στα 4,64 ευρώ (-5,69%), της Eurobank στα 3,12 ευρώ (-5,45%) και της Alpha Bank στα 3,33 ευρώ (-4,2%).

Άμεση αντίδραση και από την Αγορά ομολόγων, που έτσι κι αλλιώς και από το πρωί έδειχνε “άγριες” διαθέσεις.

Το spread στο Ελληνικό 10ετές ξεπέρασε τις 1255 μονάδες και στο Ελληνικό 2ετές τις 2370 μονάδες, ενώ τα CDS 5ετίας κινήθηκαν προς νέα ιστορικά υψηλά ξεπερνώντας τις 1470 μονάδες.

Κινητικότητα και στους τίτλους των δύο άλλων Χωρών της Ε.Ε. που έχουν μπει στον μηχανισμό στήριξης, με το spread στο Ιρλανδικό 10ετές να ξεπερνά τις 740 μονάδες βάσης και στο Ιρλανδικό 2ετές τις 1055 μονάδες, ενώ το spread στο Πορτογαλικό 10ετές ξεπέρασε τις 654 μονάδες και στο 2ετές τις 1034 μονάδες βάσης.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για Γενικό Δείκτη και 20αρη, αν δεν επέμενε ανοδικά ο τίτλος της Coca-Cola, έχοντας μικρές βοήθειες και από την μετοχή των Ελ. Πετρελαίων.

Αντίθετα για μία ακόμα συνεδρίαση κρίνεται αποκαρδιωτική η εικόνα της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας που απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την ονομαστικής της αξία (5,00 ευρώ), σημειώνοντας νέα χαμηλά 8ετίας, ενώ σήμερα απέσπασε το 31,5% του συνολικού τζίρου.

Τα αμέσως προηγούμενα κλεισίματα εντοπίζονται στις 1/4/2003 (4,41 ευρώ), 2/4/2003 (4,51 ευρώ), 3/4/2003 (4,57 ευρώ) και 4/4/2003 (4,70 ευρώ), ενώ η επόμενη τεχνική στήριξη στα 4,34 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν στις 15.30 ο Γενικός Δείκτης “είδε” τα χαμηλά ημέρας, σημειώθηκε αγοραστική παρέμβαση που “ανέλκυσε” τον Δείκτη μέχρι τις παρυφές των 1370 μονάδων, όμως στην συνέχεια οι πωλητές έδειξαν ότι διατηρούν την κατάσταση στα “χέρια” τους.

Έτσι η όποια προσπάθεια περιορίστηκε στο να μη δώσει ο Γενικός Δείκτης κλείσιμο χαμηλότερα των 1350 μονάδων, καθώς συνεχόμενα κλεισίματα χαμηλότερα από το εν λόγω όριο και σύμφωνα με την άποψη αναλυτών, θα σηματοδοτήσει επιθετικό “sell off” από χαρτοφυλάκια που παραδοσιακά κινούνται με σχετικά αργά αντανακλαστικά και θα μπουν σε δοκιμασία οι 1300 και 1249 μονάδες.

Για να ακυρωθεί το πτωτικό κανάλι του τελευταίου διμήνου, πρέπει να ξεπερασθούν οι 1.530 μονάδες με αυξημένες συναλλαγές (σε σύγκριση με τον μέσο όρο των τελευταίων συνεδριάσεων).

Διατήρηση ή και επιδείνωση του αρνητικού κλίματος στη Σοφοκλέους, προβλέπουν οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου, καθώς το momentum στην Αγορά όχι μόνο παραμένει αρνητικό, αλλά μάλιστα επιδεινώθηκε.

Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πιθανό ότι, από τις επόμενες μέρες, θα εισέλθει ένας νέος παράγοντας “κινδύνου” για την Αγορά.

Η τρόικα (σύμφωνα με εκτιμήσεις και δημοσιεύματα) έρχεται στην Αθήνα, όχι απλά για να ελέγξει, αλλά για να βάλει -αυτή τη φορά- το μαχαίρι έως το κόκαλο. Και το “κόκαλο” για την τρόικα είναι η ραχοκοκαλιά του Ελληνικού Δημοσίου και οι στρατιές των Δημοσίων υπαλλήλων.

Δηλαδή αυτό που επί ένα έτος προσπαθεί να αποφύγει η Κυβέρνηση, προωθώντας άλλα μέτρα (οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων, γενικές περικοπές κλπ) για τον περιορισμό του κόστους της λειτουργίας του Δημοσίου.

Ποιά μπορεί να είναι η αντίδραση της Ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι σε μία τέτοια απαίτηση της τρόικας; Θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτό ως μία “εύσχημη” αφορμή για να προσπαθήσει να πετάξει από τα χέρια της την “καυτή πατάτα” της διακυβέρνησης;

”Το μνημόνιο θα ήταν λύση εάν το εφαρμόζαμε”, δηλώνει η Μιράντα Ξαφά, πρώην αντιπρόεδρος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, σημειώνοντας ότι δεν φαίνεται η πιθανότητα η Ελλάδα να επιστρέψει άμεσα στις Αγορές και τονίζοντας πως υπάρχει θέμα για το εάν η Ελλάδα λάβει την δόση του Ιουνίου από την στιγμή που η Χώρα δεν τηρεί το μνημόνιο.

Επισημαίνει πως μπορούν να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο από τη στιγμή που θα καταργηθούν οργανικές θέσεις, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είναι δυνατόν να μειωθούν οι δαπάνες όταν υπάρχουν οριζόντιες περικοπές και το 75% των δαπανών στο Δημόσιο είναι μισθοί και συντάξεις.
 
Ανέφερε ότι στις ΔΕΚΟ γίνονται μετατάξεις αντί να απολύσουν το πλεονάζων προσωπικό σημειώνοντας ότι κανείς δεν ενδιαφέρθηκε που πέρυσι έχασαν τη εργασία τους στους ιδιωτικό τομέα περισσότεροι από 250.000 εργαζόμενοι, τονίζοντας ότι για κάθε θέση που διατηρείται στο Δημόσιο χάνεται μια θέση από τον ιδιωτικό τομέα.

Σε κάθε περίπτωση και επιστρέφοντας στο Χ.Α. και η σημερινή συνεδρίαση επιβεβαίωσε την συστηματική παρουσία πωλητών με μεγάλα μπλοκ εντολών στις Τραπεζικές μετοχές.

Οι αρνητικές φήμες - εξελίξεις και η έλλειψη κάποιου εγχώριου θετικού νέου θα συνεχίσουν να δίνουν προβάδισμα στους πωλητές οι οποίοι θα συνεχίσουν να οδηγούν τους Τραπεζικούς τίτλους σε νέα πολυετή χαμηλά.

Ευνόητο είναι ότι με αυτά τα δεδομένα, το “μπαράζ” των αρνητικών εκτιμήσεων, θα συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς.

Δημοσίευμα της "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" περιλαμβάνει δηλώσεις του κ. Hans-Werner Sinn, επικεφαλής του Γερμανικού think tank, Ifo, σύμφωνα με τις οποίες θα είναι καλύτερα για την Ελλάδα εάν βρεθεί εκτός Ευρωζώνης.

Η έξοδος της Χώρας από τη ζώνη του ευρώ είναι η λιγότερο επώδυνη επιλογή, φέρεται να δηλώνει ο κ. Sinn, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει το όπλο της υποτίμησης ώστε να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Τόνισε μάλιστα, ότι η επιδίωξη της λιτότητας με μόνο στόχο την παραμονή στην Ευρωζώνη, καταδικάζει τους πολίτες της Χώρας σε μία βίαιη εσωτερική υποτίμηση. "Η χώρα θα βρεθεί αλλιώς στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου" δήλωσε στην εφημερίδα.

Αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας και ενδεχομένως της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, μέσα στα επόμενα 1 - 2 χρόνια και πιθανότητα εξόδου τους από την Ευρωζώνη μέσα στην πενταετία, λόγω πολιτικών πιέσεων, βλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Nouriel Roubini. Επίσης, υποστηρίζει πως η Ελλάδα "έχει ξεπεράσει τα όρια".

Σε ανάλυση που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters και υπογράφουν οι αρθρογράφοι Hugo Dixon και Neil Unmack διατυπώνεται μία ξεκάθαρη πρόταση με 4 βήματα για την αντιμετώπιση της Ευρωπαϊκής κρίσης, όπου επισημαίνεται πως η αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη αλλά και επιθυμητή. Στην ανάλυση τονίζεται πως οι ανησυχίες για δημιουργία Ευρωπαϊκής Lehman από την “ωρολογιακή βόμβα” του Ελληνικού χρέους είναι βάσιμες.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό του Χ.Α., αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας οι πωλητές έκαναν το 6Χ6 για τον Γενικό και τον Τραπεζικό δείκτη, με αθροιστικές απώλειες 5,91% και 10,23% αντίστοιχα, σημειώθηκε ο υψηλότερος τζίρος των τελευταίων 20 συνεδριάσεων με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, ενώ από τους υπόλοιπους τίτλους (εκτός 20αρη( με θετικό βηματισμό επέμεινε ο τίτλος της Βωβός.

Μετά και την σημερινή συνεδρίαση η πρώτη δεκάδα των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,63 δισ), Εθνική (4,51 δισ), ΟΠΑΠ (4,47 δισ), ΟΤΕ (3,44 δισ), ΔΕΗ (2,48 δισ), Ελ. Πετρέλαια (2,14 δισ), Κύπρου (2,04 δισ), Alpha Bank (1,84 δισ), Eurobank (1,73 δισ), Τιτάν (1,31 δισ).

Στο ταμπλό του 20αρη, με θετικό πρόσημο διασώθηκαν οι Βιοχάλκο (+0,51%), Ελ. Πετρέλαια (+1,16%), Μυτιληναίος (+1,39%) και Coca-Cola (+3,9%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος της MIG.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για τον ΟΤΕ (-5,14%) που συμπλήρωσε 5 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις με αθροιστικές απώλειες 12,47% και σήμερα έκλεισε και στο χαμηλό ημέρας (!)

Αν συνεχίσει να κινείται “νότια” η επόμενη στήριξη εντοπίζεται στα 6,80 ευρώ.
Απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Ελλάκτωρα και Εθνική, του 3% για ΔΕΗ και ΟΠΑΠ και του 2% για Motor Oil, Eurobank, MPB, Αγροτική και Ταχ. Ταμιευτήριο. Με μικρότερες τελικές απώλειες οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος 37 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 1374,35 (άνοιγμα) και χαμηλό τις 1337,8 μονάδες (15.30) για να κλείσει τελικά στις 1349,91 μονάδες με απώλειες 1,47%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 110 εκατ. από τα οποία τα 3,4 αφορούσαν “πακέτα”.

Κάκιστη η τελική εικόνα με 26 ανοδικές μετοχές έναντι 127 πτωτικών και 29 τίτλους να κλείνουν με απώλειες από 6 έως 17,65%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Τα αποτελέσματα των εισηγμένων πιστοποιούν την δεινή θέση της οικονομίας, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Η συνέχιση της φιλολογίας περί αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας παρά τις συνεχείς διαψεύσεις της Κυβέρνησης, η έλευση της Τρόικας, η νέα υποβάθμιση από την S&P και οι ανησυχίες για πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα ζητηθούν μετά την απόκλιση των εσόδων από τους στόχους στο 4μήνο και της αναθεώρησης του ελλείμματος για το 2010, η αποχή της ΕΚΤ από τη στήριξη των εγχώριων Κρατικών τίτλων αλλά και αυτών του Ευρωπαϊκού Νότου και ιδίως η καθυστέρηση ανακοίνωσης του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας οδηγούν μετοχές και ομόλογα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή η υψηλή ρευστότητα των ξένων επενδυτών δε βιάζεται να τοποθετηθεί σε Ελληνικούς τίτλους, οιασδήποτε φύσης και να είναι αυτοί, λόγω της κωλυσιεργίας της ΕΕ στον τερματισμό της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και στον Ευρωπαϊκό Νότο (οι οποίες αποφάσεις για τον EFSF θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου), των περιοδικών εκταμιεύσεων των δόσεων προς τις Χώρες-Μέλη που έχουν προσφύγει στο Μηχανισμό Στήριξης (πάντα μετά από έλεγχο των δημοσιονομικών προγραμμάτων τους και των στόχων που έχουν τεθεί) και εξαιτίας της καθυστέρησης εφαρμογής ουσιαστικών διαρθρωτικών αλλαγών που θα βελτιώσουν τις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας.

Όσον αφορά το εξωτερικό, οι αποφάσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Αγγλίας, για τη νομισματική πολιτική που θα ακολουθήσουν, καταδεικνύουν ότι οι ανησυχίες για την ανάκαμψη των οικονομιών συνεχίζονται παρά τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις.

Με την πλειονότητα των εταιρικών αποτελεσμάτων του S&P 500 να έχει ήδη ανακοινωθεί (σε δείγμα 84,9% του συνόλου η αναλογία θετικών προς αρνητικές εκπλήξεις βρίσκεται στο 2,9 προς 1, σε επίπεδο κερδών ανά μετοχή), το ενδιαφέρον στο εξωτερικό αναμένεται να στραφεί σταδιακά στα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία στην τρέχουσα φάση παρουσιάζουν επιβράδυνση (άνοδος της ανεργίας στις ΗΠΑ στο 9% τον Απρίλιο και σημαντική υποχώρηση του δείκτη υπηρεσιών).

Στο εσωτερικό το ενδιαφέρον θα στραφεί σταδιακά και προς τα εγχώρια αποτελέσματα, τα οποία δεν αναμένονται να μπορέσουν να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα της Αγοράς, αλλά να πιστοποιήσουν τη δεινή θέση της οικονομίας.

Από εκεί και πέρα και όσον αφορά την βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α., ο αναλυτής της Solidus Sec. εκτιμά ότι σαν επικρατέστερο σενάριο δείχνει αυτό της κίνησης σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς η μηδενική διάθεση ανάληψης επενδυτικού κινδύνου, αφήνει την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά στις απόλυτες διαθέσεις των εν δυνάμει πωλητών.

Ως μια άλλη “Πίθος των Δαναΐδων” το Ελληνικό Χρηματιστήριο δε μπορεί να κρατήσει τις κεφαλαιοποιήσεις, καταρρίπτοντας ακόμα και το τετριμμένο θεμέλιο δεκαετιών της ονομαστικής αξίας της Εθνικής Τράπεζας με τους αγοραστές (Δαναΐδες) να βρίσκονται καθημερινά άκρως εκτεθειμένοι στην οποιαδήποτε αληθινή ή μη παραφιλολογία γύρω από το Ελληνικό χρέος και την κατάσταση της οικονομίας, επισημαίνει ο Απόστολος Μάνθος.
 
Μέσα σε αυτό το “τοξικό” περιβάλλον η τεχνική ανάλυση δεν έχει τη δυνατότητα να δώσει τα απαραίτητα σημάδια ανατροπής του υπάρχοντος σκηνικού, καθώς για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες οι ανοδικές αντιδράσεις είναι μετρημένες στα δάχτυλα.

Το μόνο ίσως τεχνικό στοιχείο, που μπορεί να αποφέρει βραχυχρόνιο “απελευθερωτικό τίναγμα” στην Αγορά είναι η διαπίστωση ότι το άθροισμα και των 12 RSI των Ελληνικών τίτλων έχει πέσει για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια κάτω από τις 460 μονάδες.

Από εκεί και πέρα, για την “τιμή των όπλων” και σύμφωνα με την άποψη του μέλους επενδυτικής επιτροπής της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ, από την στιγμή που ο Τραπεζικός δείκτης έχασε εύκολα και την στήριξη των 996 μονάδων (με επιβεβαίωση ακόμα δύο κλεισιμάτων), η αμέσως επόμενη εντοπίζεται στις 925 μονάδες και παραπέμπει σε τιμές Οκτωβρίου 1996 που η σύνθεση του εν λόγω δείκτη ήταν σαφώς διαφορετική.

Από την άλλη ο FTSE έχασε την στήριξη των 615 μονάδων (κλείνοντας οριακά υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 600 μονάδων), με τις αμέσως επόμενες να οριοθετούνται στις 580 και 550 μονάδες, παραπέμποντας η πρώτη σε τιμές Ιανουαρίου 1997 και η δεύτερη σε τιμές Οκτωβρίου 1996, με ότι σύνθεση μπορεί να είχε ο εν λόγω δείκτης τότε.


Υ.Γ.: “Εδώ δεν μπορούν να οργανώσουν μία μυστική συνάντηση. Πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους; Ο άτσαλος χειρισμός αυτής της τελικά όχι και τόσο μυστικής συνάντησης Υπουργών Οικονομικών το βράδυ της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο παρέχει ένα χρήσιμο μάθημα για το τι πάει στραβά στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.
Η πολιτική ελίτ της Ευρώπης φοβάται να παραδεχτεί μία αλήθεια που οι οικονομικοί αναλυτές γνώριζαν εξαρχής: ότι μία νομισματική ένωση χωρίς πολιτική ένωση είναι απλώς μη βιώσιμη. Η Ευρωζώνη σύντομα θα αντιμετωπίσει την επιλογή ανάμεσα στο αδιανόητο βήμα προς την πολιτική ενοποίηση ή το εξίσου αδιανόητο βήμα υποχώρησης”.
Απόσπασμα από το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times, πιθανότατα αφιερωμένο στην παγκόσμια ημέρα της Ευρώπης (!!!)

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Πιέσεων συνέχεια, με την ενδοσυνεδριακή αντίδραση να αυξάνει σημαντικά τις συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη με καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, γύρισαν στην θεωρητική τους τιμή (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 17290, τιμή εκκαθάρισης 596,39) κινήθηκαν μεταξύ 588 και 610 μονάδων.

Τίποτα το ιδιαίτερο από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE-20 υποχώρησε αισθητά στο 41%, ενώ μικρή βελτίωση παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών με 2.055 δικαιώματα να αλλάζουν χέρια (1.142 δικαιώματα αγοράς και 913 δικαιώματα πώλησης).

Μειώθηκε ο δανεισμός τίτλων (18000 Κύπρου, 13000 Coca-Cola, 8500 Βιοχάλκο, 10000 Ελ. Πετρέλαια, 152600 Τιτάν, 38500 Ελλάκτωρ, 8000 Εθνική, 7000 MIG), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (10716), Alpha Bank (2461), Πειραιώς (777), Eurobank (1219), ΟΤΕ (5512), ΟΠΑΠ (376), Ταχ. Ταμιευτήριο (271), Μυτιληναίος (335), MPB (550), Αγροτική (197), ΓΕΚ (292), Ελ. Πετρέλαια (335), Ελλάκτωρα (410), ΕΧΑΕ (157), ΔΕΗ (100), Coca-Cola (181), MIG 305).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 9/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Τιτάνα (62522 τεμ.), Alpha Bank (20000 τεμ.), Eurobank (76000 τεμ.), Jumbo (67499 τεμ.), Εθνική (146000 τεμ.), Πειραιώς (600000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (111516 τεμ.), MPB (550000 τεμ.), ΔΕΗ (61000 τεμ.), Εθνική (227741 τεμ.), Πειραιώς (175000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (10418766 τεμ.), Eurobank (15041040 τεμ.), Εθνική (12686343 τεμ.), Πειραιώς (11576175 τεμ.), Κύπρου (4598246 τεμ.), MIG (7242454 τεμ.), Αγροτική (4672220 τεμ.), MPB (4838832 τεμ.).

Η διαχειρίστρια εταιρεία CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED γνωστοποιεί με την από 09/05/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. την ακόλουθη μεταβολή της καθαρής ανοικτής θέσης που κατέχει σε μετοχές στην εκδότρια εταιρεία ΑΕΤ ΤΙΤΑΝ: Επενδυτής: CITIGROUP GLOBAL MARKETS LIMITED. Εκδότης: ΑΕΤ Τιτάν. Καθαρή Ανοικτή Θέση: (105.864) μετοχές.

Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: (0,14%). Ημερομηνία απόκτησης Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 06 Μαϊου 2011.

Η διαχειρίστρια εταιρεία FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP γνωστοποιεί με την από 09/05/2011 επιστολή της προς το Χ.Α. ότι κατέχει την ακόλουθη καθαρή ανοικτή θέση σε μετοχές της εκδότριας εταιρείας ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ: Ταυτότητα Διαχειριστή: FORTELUS CAPITAL MANAGEMENT LLP. Ονομασία Εκδότη: ALPHA ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΕ. ISIN:

GRS015013006. Αριθμός Μετοχών Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 800.000 μετοχές - CFD. Ποσοστό Καθαρής Ανοικτής Θέσης: 0,15%. Μείωση ανοικτής θέσης κατά την 06/05/2011: 0,03%.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v