Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε διασταυρούμενα πυρά το ΧΑ…

Πανταχόθεν και με πιεστικότατο τρόπο οι βολές για ρηξικέλευθες δράσεις. Στα όρια του (και) το ΧΑ, σε νέα χαμηλά οι δοκιμαζόμενες τράπεζες, σε επίπεδα ΄96 οι αποτιμήσεις τους. Σε σημείο πιθανής αναστροφής η βραχυπρόθεσμη τάση.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ… είναι ο τίτλος του σημερινού κύριου θέματος του euro2day (Ανα. Παπαϊωάννου- Χρ. Κίτσιου ) κοινή παραδοχή χιλιάδων επαγγελματιών και συνάμα κραυγή απόγνωσης δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων αυτού του τόπου.

Με το ΧΑ να προεξοφλεί, αποτυπώνει (και) τις τελευταίες εβδομάδες τα επερχόμενα και βεβαίως τους ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΥΣ χειρισμούς προσωπικά του Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και της ηγετικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος.

ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ… «φωνάζει» εδώ και μήνες η οικονομία, ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ θα λέγαμε καλύτερα προειδοποιούν εδώ και καιρό νουνεχείς επιχειρηματίες- ακόμη και φιλικά προσκείμενοι στον πρωθυπουργό- με το ελληνικό Χρηματιστήριο σε μία ιστορική προεξόφληση της συνολικής απαξίωσης κατ΄ αρχήν των τραπεζών αλλά και της γενικότερης αμφισβήτησης του «ελληνικού προϊόντος».

Οι σταθερές πωλήσεις στις τράπεζες- εδώ και μήνες- ακόμη από την εποχή, που μεγαλόσχημοι τραπεζίτες… διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους πως όλα βαίνουν καλώς στον κλάδο αποτυπώνουν όλα όσα συμβαίνουν στο… ταμπλώ. Τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο όσο και αν δυσανασχετούν μεγαλομέτοχοι και σημαίνοντες παράγοντες του κλάδου.

Η τρέχουσα αποτίμηση των τραπεζικών ομίλων αυτήν ακριβώς την εκτίμηση κυρίως των ξένων «μετρά» εξαϋλώνοντας τις αποτιμήσεις σε επίπεδα προ επέκτασης στη Ν.Α Ευρώπη, προ α.μ.κ, προ εξαγορών κ.λ.π.

Δεν χρειάζεται να θυμηθούμε τώρα παλιότερες δηλώσεις λαλίστατων (τότε) παραγόντων για την ευρωστία των ομίλων τους για την ορθότητα των επιλογών τους στα Βαλκάνια, την χωρίς φειδώ χρηματοδότηση αμφίβολων επιχειρήσεων και προβληματικών επιχειρηματιών.

Και αυτά πληρώνει τώρα η αγορά, αυτά αποτυπώνονται στην εξαέρωση του τραπεζικού δείκτη και αυτά υποδηλώνει η διαφοροποίηση σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό των μη τραπεζικών ομίλων, εταιρειών που αποδεικνύεται ότι εδράζονται σε στερεότερα θεμέλια.

Από τεχνικής πλευράς η… ομοβροντία υποβαθμίσεων της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας ενδεχομένως να οδηγεί βασικούς δείκτες, μετοχές στην καταγραφή των νέων χαμηλών αυτού του κύκλου διόρθωσης, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Η… ομοβροντία τόσων αρνητικών νέων, εξελίξεων ενδέχεται να επιδράσει κατευναστικά άμεσα. Εάν μάλιστα κρίνουμε από τις κινήσεις συγκεκριμένων διορατικών παικτών στα παράγωγα θα διακινδυνεύαμε το «γύρισμα» μέρους των «πωλητικών θέσεών μας».

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v