Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Δεν πάει άλλο"-Σκληρό μήνυμα σε Παπανδρέου

Ανασχηματισμό με υπουργούς "μουτζαχεντίν" του νέου μνημονίου και πολιτική συναίνεση "αλά" Πορτογαλία ζητούν πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη, τραπεζίτες και επιχειρηματίες. Γιατί η Ελλάδα κρέμεται από μια κλωστή.

Δεν πάει άλλο-Σκληρό μήνυμα σε Παπανδρέου
"Ο κόμπος έφθασε στο χτένι, ήρθε η ώρα του πρωθυπουργού".

Η παραπάνω φράση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους συμπυκνώνει την αγωνιώδη έκκληση μέρους του ΠΑΣΟΚ, της κοινωνίας και σχεδόν του συνόλου της αγοράς προς τον κ. Παπανδρέου να λάβει, ακόμα και από σήμερα, τις αναγκαίες πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος αναδιαπραγμάτευσης του χρέους και του μνημονίου, υπό τις χειρότερες συνθήκες για τη χώρα.

Δύο ημέρες μετά την άτυπη σύσκεψη του Λουξεμβούργου, η οποία... πιστοποίησε την αποτυχία της Ελλάδας και σηματοδότησε και επίσημα την έναρξη διαπραγματεύσεων για νέο μνημόνιο, με ταυτόχρονη επέκταση της βοήθειας των 110 δισ. ευρώ ή και επιμήκυνση του χρέους, οι πολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Μόλις χθες ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λοβέρδος, ζήτησε ευθέως από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει αμέσως σε ανασχηματισμό, συγκροτώντας υπουργικό σχήμα ενιαίας κατεύθυνσης και λογικής!

"Ο επαναπροσδιορισμός των μαχητών στην πρώτη γραμμή πρέπει να γίνει σήμερα, κατά κυριολεξία. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Ενοχικές στάσεις και αμφισημίες δεν χωρούν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να επαναπροσδιορίσει τον τρόπο λήψης των αποφάσεων για τη σωτηρία της χώρας.

Ο υπουργός Υγείας δεν σταμάτησε όμως εδώ. Έθεσε ως προτεραιότητα την εξασφάλιση της σύνδεσης της χώρας με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης και ζήτησε εθνικό σχέδιο για τον παραπάνω σκοπό, υπό τον οποίο θα συναρμολογηθούν οι επιμέρους πολιτικές της κυβέρνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε το νέο υπουργικό σχήμα να αποτελείται από στελέχη που θα δεσμευτούν για την εφαρμογή του επικαιροποιημένου μνημονίου, συνυπογράφοντάς το, ενώ έθεσε εαυτόν στη διάθεση του πρωθυπουργού.

Επίσης, ο υπουργός Υγείας ζήτησε να επιδιωχθεί από την κυβέρνηση διευρυμένη πολιτική νομιμοποίηση για το νέο μνημόνιο, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να ψηφιστεί από τα τρία πέμπτα ή τα δύο τρίτα της Βουλής.

"Ο Λοβέρδος ζητά τα αυτονόητα. Αυτά που θα έπρεπε να έχει θέσει ως προτεραιότητες ο πρωθυπουργός από την 5η Οκτωβρίου 2009 και είναι ακόμη ζητούμενα", σχολιάζουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έχουν εκφράσει με κομψό τρόπο τη διαφωνία τους με την ακολουθούμενη πολιτική και τη δυσφορία τους για την έλλειψη συντονισμού και κοινής κατεύθυνσης στην κυβέρνηση.

Η καυτή πατάτα βρίσκεται πλέον στα χέρια του πρωθυπουργού, ο οποίος θα πρέπει εντός του επόμενου 10ημέρου να λάβει σειρά πρωτοβουλιών ώστε να αποτρέψει τον κίνδυνο να επαναδιαπραγματευτεί η χώρα το χρέος και το μνημόνιο υπό δυσμενέστερες συνθήκες.

Στελέχη της κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις Λοβέρδου και αυτές του βουλευτή Μίμη Ανδρουλάκη, θεωρούν δεδομένο τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, τον οποίο τον τοποθετούν μετά τις 18 Μαΐου, αφού δηλαδή θα έχει κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση το νέο μνημόνιο και θα έχει λάβει χώρα η σημαντική σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 16 Μαΐου.

Στο Μαξίμου διαπιστώνουν ότι με την επέκταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής και της κάλυψης των δανειακών αναγκών της χώρας, που έχει ζητήσει η κυβέρνηση, συμφωνούν επί της αρχής Δημοκρατική Συμμαχία και Δημοκρατική Αριστερά.

Προσδοκίες υπάρχουν και για ηπιότερη στάση της Ν.Δ., παρά το γεγονός ότι ο κ. Αντ. Σαμαράς δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να συναινέσει επί νέου μνημονίου.

"Η αξιωματική αντιπολίτευση θα βρεθεί στη δύσκολη θέση, την προσεχή Πέμπτη, όταν θα παρουσιάσει 'το Ζάππειο ΙΙ', να εξηγήσει γιατί δεν αποδέχεται την επιμήκυνση της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής και την επέκταση της βοήθειας ή τις τολμηρότερες αποκρατικοποιήσεις", επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, σημειώνοντας ότι παραινέσεις για συναίνεση "αλά" Πορτογαλία διενεργούνται και από την πλευρά της Ευρώπης.

"Η χώρα βουλιάζει…", προειδοποιούν οι τραπεζίτες

Με σκληρή γλώσσα μιλούν για τον κυβερνητικό βηματισμό οι τραπεζίτες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την ισορροπία του χρηματοπιστωτικού συστήματος εξαιτίας της ανυπαρξίας δομικού κυβερνητικού έργου.

"Η χώρα βουλιάζει και δεν κάνουμε κάτι για να το αποτρέψουμε... Φθάσαμε στο σημείο να βγάλουμε άχρηστο το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα πριν από έναν χρόνο κι αυτό λόγω της δικής μας ανικανότητας", δηλώνει κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος, σημειώνοντας πως ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει αμέσως αποφάσεις.

Οι τραπεζίτες θεωρούν βέβαιο ότι η Ελλάδα θα υπογράψει νέο μνημόνιο, που θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα -επί της ουσίας υλοποίηση αυτών που ήδη θα έπρεπε να έχουν γίνει, με αιχμή το κλείσιμο δημόσιων οργανισμών και ενδεχόμενη απόλυση των εργαζομένων σε αυτούς- και επιπρόσθετα κεφάλαια ύψους 50 δισ. ευρώ.

Κι εδώ έρχεται η σκληρή κριτική τους. "Χάσαμε έναν χρόνο με καθυστερήσεις και με μεταρρυθμίσεις-μαϊμού, όπως για παράδειγμα στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Από μια κλωστή κρέμεται η χώρα

Στο ερώτημα εάν οι εταίροι-δανειστές μας ζητούν εγγυήσεις από την ελληνική κυβέρνηση για να προχωρήσουν σε νέο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας απαντούν: "Σαφώς θα ζητήσουν εγγυήσεις με αιχμή τη δημόσια ακίνητη την περιουσία. Η αναξιοπιστία μας έχει ψαλιδίσει κάθε περιθώριο ελιγμών".

Για του λόγου του αληθές επισημαίνουν ότι το πρώτο μήνυμα των αγορών ήρθε με την υποβάθμιση της χώρας από τη Standard & Poor's  και εκτιμούν ότι έπεται συνέχεια με τη Fitch και στο βάθος με τη Moody's.

Το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στις αγορές για την Ελλάδα, εξαιτίας των αποκλίσεων στην εκτέλεση του μνημονίου και του μπαράζ των υποβαθμίσεων, δεν αφήνει καμία ελπίδα η χώρα να βγει στις αγορές το 2012 και να καλύψει τόσο το έλλειμμά της όσο και τις δανειακές της ανάγκες.

Γι' αυτό και υπάρχει κίνδυνος ήδη από τον Σεπτέμβριο να μην αγοράζει κανείς έντοκα διάρκειας 6 μηνών γιατί δεν θα ξέρει αν θα τα πληρωθεί όταν λήγουν, γεγονός που πρακτικά σημαίνει ότι η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί σε αδυναμία πληρωμών αν δεν υπάρξει αμέσως λύση στο πρόβλημα αναχρηματοδότησης του χρέους, που λήγει από τα μέσα του 2012 έως και τα μέσα του 2013. 


***To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v