Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τραπεζική "ανάσα" στο ΧΑ

Προεξόφληση των πιθανών λύσεων του «ελληνικού προβλήματος» επιχειρείται στο ΧΑ με αντίδραση βασικών δεικτών, μετοχών. Καταλυτική η παρέμβαση Λουκά Παπαδήμου. Προς τα 4,90 ευρώ η Εθνική, κέρδη για EFG, Αlpha.

Ανοδικά αντιδρούν βασικοί δείκτες, μετοχές με τον Γ.Δ. στις 1.370 και τον FTSE-20 στις 615 μονάδες.

Επιβεβαιώνονται έτσι, οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, πως συγκεκριμένοι διορατικοί παίχτες της αγοράς Παραγώγων «γύριζαν» από χθες διακριτικά θέσεις τους.

Κάτι που καταγράφηκε από το euro2day.gr και έμελλε να γίνει από ένδειξη… απόδειξη στο ταμπλό.

Αιχμή βεβαίως οι τράπεζες, καθώς είναι ο κλάδος που επιχειρείται να αποτυπώσει τα 2-3 ενδεχόμενα λύσης του «ελληνικού προβλήματος».

Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα όσα επισήμανε ο Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στη Wall Street Journal.

Προφανώς και ο αφανής σύμβουλος του Έλληνα Πρωθυπουργού γνωρίζει περισσότερο από πολλούς (στην Ελλάδα) τι εννοεί όταν λέει… επιμήκυνση ναι, αναδιάρθρωση όχι.

Νουνεχείς παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως αυτές τις εξελίξεις περίμεναν για να έχουν κάτι χειροπιαστό.

Αφενός την… ομοβροντία υποβαθμίσεων, αρνητικών εκθέσεων ικανών να διαμορφώσουν συνθήκες πανικού σε ένα μέρος της αγοράς.

Αφετέρου την παρέμβαση ενός παράγοντα του ειδικού βάρους που έχει ο Λουκάς Παπαδήμος.

Στα 3,60 ευρώ η Alpha Bank, στα 3,39 η Eurobank, στα 4,91 η Εθνική, στα 1,02 η Πειραιώς, στα 2,34 η Κύπρου, στα 0,76 η ΜΡΒ, στα 2,70 το ΤΤ, στα 0,46 η Αγροτική.

Από τον 20άρη πιέζεται μόνο η Coca Cola οριακά χαμηλότερα των 18 ευρώ, ενώ ενισχύεται Τιτάν, Μυτιληναίος, ΜΟΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, Βιοχάλκο.

Ωστόσο, η αντίδραση ανήκει στις τράπεζες.

Το μέχρι που είναι το επόμενο ερώτημα και εδώ θα πρέπει να ανατρέξουμε στην τεχνική προσέγγιση, όπως αυτή από τους τεχνικούς της αγοράς.

Και στον Εκηβόλο έχουν ανέβει στις προηγούμενες ημέρες χρήσιμα – κατά την εκτίμησή μας – διαγράμματα και πολλές χρηματιστηριακές έχουν καταθέσει την άποψή τους τις τελευταίες ημέρες.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ξεχωρίζουν Σιδενόρ, Forthnet, Φουρλής, ΓΕΚ Τέρνα, J&P ΑΒΑΞ.

Πριν από λίγο, στις ευρωαγορές ο Dax αντιδρούσε κατά 0,6% στις 7.450 μονάδες, ενώ το ευρώ υποχωρούσε στα 1,435 δολάρια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v