Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο β΄ ημίχρονο

Μια ακόμα “bull trap” αποδείχθηκε η συνεδρίαση για όσους τοποθετήθηκαν στα υψηλά ημέρας, αφού μετά τις 14.10, όταν ανακοινώθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις, ξεκίνησε η πτώση του ΓΔ. Απώλειες για ΕΤΕ, 3Ε.

Εις ώτα μη ακουόντων φαίνεται ότι απευθύνονται τόσο οι Αγορές, όσο και οι δανειστές της Χώρας που ζητούν άμεση μείωση του Δημόσιου τομέα (λιγότερο και πιο ευέλικτο Κράτος) και αποκρατικοποιήσεις 15 δισ μέσα στο 2011, κυρίως από εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες όπου το Δημόσιο διατηρεί σημαντικό ποσοστό, ή πλειοψηφικό πακέτο και όπου οι αποκρατικοποιήσεις δείχνουν πιο εύκολες.

Αυτές οι δηλώσεις των ξένων, δημιούργησαν ένα τελευταίο κύμα προσδοκιών που ξεκίνησε την τελευταία ώρα της χθεσινής συνεδρίασης και επεκτάθηκε στις δύο πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης στο Χ.Α.

Όμως μετά τις 12.30 και ενώ ο τζίρος κατά τις δύο πρώτες ώρες ακουμπούσε τα 40 εκατ., οι αγοραστές “κόντυναν βήμα” περιμένοντας τις Κυβερνητικές εξαγγελίες.

Κυριολεκτικά αποσβολωμένη η Αγορά άκουσε το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων (το δεύτερο δεν φαίνεται να προλαβαίνει να υλοποιηθεί στο τρέχον έτος) που ανακοίνωσε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ) ανακοινώνοντας την επιλογή συμβούλων για την προώθηση του προγράμματος δράσης αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας, διαπιστώνοντας ότι η μόνη εισηγμένη που ήταν στην λίστα ήταν ο ΟΠΑΠ και αυτός υπό προϋποθέσεις (για την επέκταση της διάρκειας της σύμβασης με το Δημόσιο καθώς και για τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης της συμμετοχής του Δημοσίου επιλέγονται οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι Deutsche Bank AG, London Branch και Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος Α.Ε.).

Και σαν να μην έφτανε αυτό ήλθαν και οι δηλώσεις Κυβερνητικών παραγόντων που επιβεβαίωσαν για πολλοστή φορά ότι αυτή η Κυβέρνηση είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί, να έλθει σε σύγκρουση με τον σκληρό οπαδικό της πυρήνα και να κόψει τον “ομφάλιο ρόλο” με συντεχνίες και συνδικαλιστικές ομάδες με τις οποίες συνδέεται χρόνια και οι οποίες πολλές φορές φθάνουν να υποστηρίζουν ότι μέχρι και στο προεκλογικό Κυβερνητικό πρόγραμμα έχουν συμβάλλει στο να γραφτεί (!)

Δεν τίθεται αυτή τη στιγμή θέμα απολύσεων ούτε μονίμων, ούτε επί συμβάσει ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου υπαλλήλων του Δημοσίου, διαβεβαίωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στη Βουλή επί της αρχής του νομοσχεδίου για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Απέκλεισε το ενδεχόμενο απολύσεων στο Δημόσιο, υπογραμμίζοντας πως οι υπάλληλοι θα αξιολογούνται από το ΑΣΕΠ για να γίνουν μόνιμοι. Επισήμανε πως το Δημόσιο θα μπορούσε να ελαφρύνει με απουσία προσλήψεων και άξιους υπαλλήλους που θα βρίσκονται σε συνεχή κατάρτιση.

Δεν απέκλεισε απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, τονίζοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες προκειμένου να αποφευχθούν απολύσεις στο Δημόσιο τομέα.

Εν ολίγοις, “άλλα λέει η θειά μου, άλλα ακούν τα αυτιά μου” που έλεγε και μία παλιά παροιμία. Μόνο που οι Αγορές έχουν αυτιά και μάλιστα τιμωρούν σκληρά αυτούς που άλλα λένε και υπογράφουν στο εξωτερικό και άλλα ανακοινώνουν στο εσωτερικό για εσωτερική κατανάλωση.

Δεν είναι καθόλου μα καθόλου τυχαίο, ότι η σχεδόν κάθετη υποχώρηση του Γενικού Δείκτη ξεκίνησε ελάχιστα μετά τις 14.10, όταν και ανακοινώθηκαν οι σύμβουλοι από το πρώτο κύμα αποκρατικοποιήσεων, με αποτέλεσμα και η σημερινή συνεδρίαση να αποδειχθεί μία ακόμα “bull trap” για όσους έσπευσαν να τοποθετηθούν στα υψηλά ημέρας.

Είναι ενδεικτικό ότι ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε από τις 1370,76 μονάδες (+1,77%), ο Τραπεζικός δείκτης από τις 1043,21 (+3,9%), ο τίτλος της Εθνικής από τα 5,15 ευρώ (+5,33%) και η μετοχή του Ταχ. Ταμιευτηρίου (που εν μέσω προσδοκιών κινήθηκε επιθετικότερα) από τα 2,98 ευρώ (+7,19%). Μάλιστα πλην του Ταχ. Ταμιευτηρίου που μπορεί να γύρισε και σε αρνητικό πρόσημο αλλά τελικά έκλεισε με οριακά κέρδη, όλοι οι άλλοι έκλεισαν στο μείον και πολύ κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί, ότι ενώ ενδοσυνεδριακά το σύνολο των Δεικτοβαρών Τραπεζικών μετοχών ήταν στο “πράσινο”, τελικά, πλην του Ταχ. Ταμιευτηρίου, μόνο ο τίτλος της Πειραιώς διασώθηκε με θετικό πρόσημο.

Συμπερασματικά, η Αγορά όχι μόνο δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από μία Κυβέρνηση που κοιτά να αναλάβει το ελάχιστο πολιτικό κόστος και από διάφορα Κυβερνητικά στελέχη που ενδιαφέρονται μόνο για το δικό τους πολιτικό μέλλον, αλλά κάθε φορά που δημιουργούνται οι ελάχιστες προσδοκίες, όλο και κάποια Κυβερνητική παρέμβαση έρχεται να τις “αποψιλώσει” και μετά από όλα αυτά φταίνε οι κερδοσκόποι των Αγορών και τα ξένα αρνητικά δημοσιεύματα.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στην ετήσια Ευρωπαϊκή έκθεση της Ernst&Young για την απάτη, η οποία εξετάζει το θέμα της δωροδοκίας και της διαφθοράς στις μεγάλες επιχειρήσεις της Γηραιάς Ηπείρου. Η έρευνα διεξήχθη σε 25 Χώρες και συμμετείχαν σε αυτή 2365 στελέχη Ευρωπαϊκών Επιχειρήσεων.

Με επιφυλακτική εικόνα προσπαθούν να αντιδράσουν οι Ευρωπαϊκές Αγορές, ενώ με οριακές απώλειες ξεκίνησε η συνεδρίαση στην Wall Street.

Σχολιάζοντας την εικόνα των ξένων Αγορών, το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Ο DAX έχει περιθώρια ανόδου μέχρι τις 7390 μονάδες, όπου τεχνικά θα δώσει ευκαιρία πωλήσεων. Το ευρώ ανέκαμψε σημαντικά χθες.

Το $1,4270 αποτελεί σημαντική αντίσταση, η οποία αν διασπαστεί δίνει στο κοινό νόμισμα περιθώρια να κινηθεί προς το $1,4390. Αποτυχία διάσπασης επαναφέρει τον στόχο του $1,4020 στο προσκήνιο.

Τα αγροτικά προϊόντα επωφελήθηκαν από την ξηρασία που επικρατεί στην Ρωσία και αναμένεται να διατηρηθεί τουλάχιστον για 10 μέρες ακόμα, φέρνοντας στην μνήμη το περασμένο καλοκαίρι με τις μεγάλες πυρκαγιές, που αποτέλεσαν την αφορμή για το ράλι του 2ου εξαμήνου του 2010. Όπως γίνεται κατανοητό, αρχίζει να ξεθωριάζει το ενδεχόμενο να επανεκκινήσει η Ρωσία τις εξαγωγές, κυρίως σιταριού, που είχαν προβληματίσει τους συμμετέχοντες στις Αγορές αυτές.

Τα ομόλογα διατηρούν την δυναμική τους, με τις αντιπροσωπευτικές Αμερικανικές και Γερμανικές 10ετίες να κινούνται σε αποδόσεις κοντά στο 3,10%. Παραμένουμε θετικοί για τις συγκεκριμένες Αγορές”.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α., απόλυτα απογοητευμένοι μετά και τις σημερινές εξελίξεις οι επαγγελματίες του χώρου, αρκούνται στο να επισημάνουν το επικίνδυνο (όπως το χαρακτηρίζουν) έλλειμμα αξιοπιστίας στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους ξένους πιστωτές μας. Το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης μάλλον... “αγοράζει χρόνο” δίνοντας υποσχέσεις στους δανειστές, τις οποίες όμως στη συνέχεια δεν εκπληρώνει, τονίζουν με ιδιαίτερη ανησυχία.

Μόλις πέντε τίτλοι, από το ταμπλό του 20αρη, έμειναν τελικά με θετικό πρόσημο, με τα μεγαλύτερα κέρδη για Ελλάκτωρα (+2,77%, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, αλλά υποχώρησε σημαντικά από το υψηλό των +6,72%) και Μυτιληναίο (+1,17%).

Απλά θετικό πρόσημο για ΟΤΕ, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα απώλειες μεγαλύτερες του 4% για Βιοχάλκο και MPB, του 3% για Αγροτική, Κύπρου, Coca-Cola, Alpha Bank, MIG και του 2% για Τιτάνα, Εθνική και Eurobank. Με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με “ανοδική ουρά” φθάνοντας μέχρι τις 1370,76 μονάδες (11.20), όμως μετά τις 15.45 κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, υποχώρησε μέχρι τις 1322,51 (16.35) και έκλεισε τελικά στις 1328,1 μονάδες με απώλειες 1,39%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 108 εκατ. από τα οποία τα 17,6 αφορούσαν “πακέτα”.

Περίπου ισορροπημένη η τελική εικόνα με 77 ανοδικές μετοχές έναντι 63 πτωτικών και 16 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 5 έως 20%.

Τι σχολιάζουν οι επενδυτές της αγοράς

Απόλυτα απογοητευμένος από την εικόνα της σημερινής συνεδρίασης δηλώνει ο Μάνος Χατζηδάκης, που περίμενε σαφώς περισσότερα μετά την χθεσινή ενδοσυνεδριακή αντίδραση και το σημερινό ξεκίνημα.

Τελικά ούτε η μικρή σχετικά αποκλιμάκωση των επιτοκίων στην χθεσινή δημοπρασία των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, ούτε η μηδαμινή επίδραση των αλλαγών των δεικτών του MSCI στην Ελληνική Αγορά σε επίπεδο Δεικτοβαρών μετοχών
κατόρθωσαν να διατηρήσουν το θετικό κλίμα περισσότερο από “δύο μισές” συνεδριάσεις.

Από εκεί και πέρα η Ελληνική Αγορά παραμένει σε τεχνική υποτιμητική υπερβολή συσσωρεύοντας διαρκώς δυνάμεις οι οποίες θα δώσουν υπό τις κατάλληλες συνθήκες μια ισχυρή αντίδραση που με βάση τα έως τώρα δεδομένα θα έχει ως ελάχιστο επίπεδο εξάντλησης την ζώνη γύρω από τις 1500 μονάδες, όμως αυτό για να γίνει χρειάζονται πραγματικές ειδήσεις και όχι προσδοκίες, που μέχρι στιγμής δεν ακούγονται, τονίζει ο υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Υπό προϋποθέσεις, μπορεί να κινηθεί και ψηλότερα το δολάριο, εκτιμά ο Πάνος Δάντης.
Το δολάριο από το 2001 βρίσκεται σε μία μεγάλη πτωτική Αγορά και έχει πραγματοποιήσει ουκ ολίγα ράλι. Φυσικά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να μετρήσει κανείς την αξία του δολαρίου είναι ο δείκτης US dollar index USDX που φτιάχτηκε το 1973 και μετρά το δολάριο σε σχέση με τα 6 κυριότερα μεγάλα νομίσματα. Το ευρώ συμμετέχει κατά 59% και το Ιαπωνικό γεν κατά 13%, ενώ η Βρετανική λίρα με 12%.

Το πιο μεγάλο ράλι του δολαρίου ήταν, αναμφίβολα αυτό που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2008. Μέχρι τότε, από το 2001, το δολάριο είχε χάσει το 41% της αξίας του προς μεγάλη έκπληξη της FED. Toν Ιούλιο του 2008 ο πανικός με τα ομόλογα εξελίχθηκε σε πανικό πωλήσεων μετοχών και μετά εμπορευμάτων.
 
Όλοι πούλαγαν τα πάντα αδιακρίτως και τα μετρητά κατευθύνθηκαν στο δολάριο, με αποτέλεσμα το δολάριο να κάνει το μεγαλύτερο του ράλι από το 2001, της τάξης του 22,6% σε μόλις 4 μήνες.

Φυσικά αυτά συμβαίνουν μια φορά τα 100 χρόνια, αφού αντίστοιχος πανικός πωλήσεων είχε συμβεί μόνο το 1907.

Από το 2008 λοιπόν η άνοδος του δολαρίου έχει συνδεθεί με τις Αγορές μετοχών και συγκεκριμένα κάθε φορά που τα Χρηματιστήρια πέφτουν οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο αναζητούν ένα ασφαλές καταφύγιο και το δολάριο έχει τον πρώτο λόγο.

Έτσι σήμερα είμαστε τεχνικά σε ένα σημείο όπου το δολάριο ήταν μέχρι και πριν 10 μέρες υπέρ πουλημένο και το κοινό αίσθημα (των επενδυτών) ήταν σαφέστατα “bearish” και εκεί όπου όλοι θεωρούσαν πως το δολάριο έχει “μόνο κάτω”, μια εντυπωσιακή αντίδραση έφερε την ισοτιμία ευρώ / δολαρίου από το 1,4939 στο 1,4064 σε μια βδομάδα.

Όπως όλα τα “bear markets” έτσι και αυτό δεν σημαίνει μονοσήμαντη πτώση. Υπάρχουν “ράλι ανακούφισης” τα οποία επαναφέρουν την ισορροπία στο συναίσθημα και τις προβλέψεις των επενδυτών, Αυτά στο δολάριο είναι συχνά αλλά δεν είναι μεγάλα, με κάποιες εξαιρέσεις.

Αν η Ευρωζώνη δεν λύσει άμεσα τα προβλήματα χρέους του Νότου, το δολάριο θα θεωρηθεί σαν το πιο ασφαλές “καταφύγιο” και θα πραγματοποιήσει δυνατή ανοδική αντίδραση.

Όσον αφορά το Χ.Α., ο υπεύθυνος Αγορών της Sarros ΑΕΠΕΥ, εκτιμά ότι όσο η Αγορά δεν διαπιστώνει μείωση στο πλήθος των υπαλλήλων του Δημόσιου τομέα και σημαντικές αποκρατικοποιήσεις στις εισηγμένες στο Χ.Α. εταιρείες, ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει τον “μοναχικό” δρόμο προς τις 1100 μονάδες.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Δάντη, η Κυβέρνηση δεν αποκλείεται να επιλέξει τις πρόωρες εκλογές προκειμένου να αποκτήσει το “άλλοθι” για να προχωρήσει σε πιο ριζοσπαστικές λύσεις όσον αφορά την επίλυση του δημοσιονομικού προβλήματος της Χώρας.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση σημαντικής μεταβλητότητας που ξεκίνησε με αγορές και τελείωσε με επιθετικές πωλήσεις, με αποτέλεσμα να ενισχυθούν σημαντικά οι συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με λίγο καλύτερη συμπεριφορά, μειώνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,60% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 15945, τιμή εκκαθάρισης 590,05) κινήθηκαν μεταξύ 584,5 και 616 μονάδων.

Αγορές και κλείσιμο “short” θέσεων στην αρχή και πωλήσεις προς το τέλος από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTASE-20 αυξήθηκε στο 46% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν αυξημένος, ιδιαίτερα για τα δικαιώματα αγοράς, στα συνολικά 2.436 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (2.047 δικαιώματα αγοράς και 389 δικαιώματα πώλησης).

Ενισχύθηκε ο δανεισμός τίτλων (314100 Εθνική, 48700 Πειραιώς, 9400 ΕΧΑΕ, 7900 Alpha Bank, 204600 MIG, 340000 Αγροτική), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (7945), Alpha Bank (3421), Πειραιώς (381), Eurobank (1397), ΟΤΕ (922), Ταχ. Ταμιευτήριο (912), Αγροτική (1319), ΔΕΗ (1081), MIG (330), ΟΠΑΠ (269), ΓΕΚ (177), Κύπρου (689), MPB (1203), Ιντρακόμ (100), Μυτιληναίος (267), ΕΧΑΕ (202).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 18/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Eurobank (150855 τεμ.), Εθνική (324000 τεμ.), Alpha Bank (282482 τεμ.), ΟΤΕ (200000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Eurobank (50000 τεμ.), Αγροτική (40000 τεμ.), Εθνική (641584 τεμ.), Πειραιώς (504758 τεμ.), ΔΕΗ (36487 τεμ.), ΟΠΑΠ (24000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8206566 τεμ.), Eurobank (16062216 τεμ.), Εθνική (13107943 τεμ.), Πειραιώς (11759103 τεμ.), MIG (7188254 τεμ.), Αγροτική (4709520 τεμ.), MPB (4082442 τεμ.), ΟΤΕ (4193662 τεμ.).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v