Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοραστικός αιφνιδιασμός χαμηλού κόστους

Στο υψηλό ημέρας έκλεισαν ΓΔ και τραπεζικές μετοχές, με τους -λίγους- αγοραστές να έχουν τον τελευταίο λόγο. Κέρδη άνω του 5% για ATE, Eurobank, άνοδος 4,27% για ΕΤΕ στα 4,88 ευρώ. Υπεραπόδοση για Alpha.

Οι λίγοι αγοραστές φαίνεται ότι είχαν τον τελευταίο λόγο στην σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α., κλείνοντας μάλιστα τον Γενικό Δείκτη κοντά στο υψηλό ημέρας και παρά το αρνητικό πρόσημο των διεθνών Αγορών.

Η ανοδική διόρθωση ξεκίνησε λίγο μετά τις 15.55 και κορυφώθηκε από τις 16.50 και μετά, με επικεφαλής τις Τραπεζικές μετοχές, ενώ περισσότερο διστακτικοί έδειξαν οι υπόλοιποι τίτλοι που απαρτίζουν τον 20αρη.

Ασφαλώς ο χαμηλός τζίρος δεν ευνοεί την εξαγωγή ασφαλώς συμπερασμάτων, όμως από την άλλη διευκολύνει τέτοιες σπασμωδικές κινήσεις της Αγοράς, όπου με σχετικά χαμηλό κόστος, αν διοχετευθούν στο σύστημα συναλλαγών μερικές εντολές σχετικού “ειδικού βάρους” σε Δεικτοβαρείς τίτλους και μάλιστα στο σωστό timing, μπορούν να διαμορφώσουν τελική εικόνα σαν την σημερινή, που ασφαλώς θα έχει ζητούμενο την διάρκεια την οποία αν επιδείξει θα έχει σημαντικό “χορηγό” και το πιθανό “short covering”.

Από εκεί και πέρα, το τελευταίο πράγμα που δείχνει να απασχολεί, πλέον, τους επαγγελματίες της Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι το τελικό πρόσημο του Δείκτη, καθώς το μέγα ζητούμενο δεν είναι το που θα υποχωρήσουν οι αποτιμήσεις, αλλά τι διαθέσεις πειστικής αντίδρασης θα υπάρξουν όταν ολοκληρωθεί ο βασανιστικός πτωτικός κύκλος.

Δυστυχώς το Χ.Α. στερείται κάθε χαρακτηριστικό “ζωντανής” Αγοράς, παραμένοντας εγκλωβισμένο στην συναλλακτική απαξίωση και στην πτωτική αδράνεια. Αγορές που “υποσιτίζονται” συναλλακτικά επί μεγάλο χρονικό διάστημα και παραμένουν εγκλωβισμένες στην αγελαία πτωτική συμπεριφορά (με ελάχιστες ανοδικές διαφοροποιήσεις), δείχνουν να στερούνται παντελώς στόχων και “οράματος”.

Και δυστυχώς Αγορές χωρίς όραμα δεν μπορούν να ελπίζουν σχεδόν σε τίποτα (!)
Ακόμα χειρότερη η κατάσταση σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, όπου πλήθος μετοχών δεν δικαιολογούν (επί καθημερινής βάσεως) την παρουσία τους στο Χρηματιστηριακό ταμπλό.

Παραδείγματος χάριν, σήμερα και λίγο μετά τις 16.00, δηλαδή μετά από 51/2 ώρες συνεδρίασης, 101 τίτλοι είχαν κυριολεκτικά μηδενικό όγκο συναλλαγών και άλλοι 72 δεν ξεπερνούσαν σε όγκο τα 2000 κομμάτια (!!!)

Από εκεί και πέρα, σαν μόνο σίγουρο δείχνει ότι σημαντικές αποφάσεις για την πολιτική και την οικονομία της Χώρας, είναι κυριολεκτικά “επί θύραις”.

Πολλά από τα σενάρια τα οποία ξεκίνησαν να επεξεργάζονται οι πολιτικοί αναλυτές, έδωσαν “τροφή” οι πρόσφατες δηλώσεις του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν και του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ οι οποίοι υπογράμμισαν την ανάγκη να επιτευχθεί πολιτική συναίνεση σε σχέση με την εφαρμογή του Μνημονίου στην Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ομαλή συνέχιση της χρηματοδότησης. “Είναι εθνικό και όχι κομματικό θέμα”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ζ. Κ. Γιουνκέρ

Καθώς προβάλλει πλέον ξεκάθαρα η αδυναμία της Χώρας να επανέλθει στις διεθνείς Αγορές κατά το 2012 (ή ακόμη και κατά το 2013 και από την άλλη, ο χρόνος, η οικονομία και οι Αγορές πιέζουν ασφυκτικά, η Κυβέρνηση καλείται άμεσα να έλθει αντιμέτωπη με σειρά μέτρων -με κυρίαρχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων- τα οποία πεισματικά απέφευγε να πάρει κατά τους προηγούμενους μήνες, αφού συνοδεύονται από εξαιρετικά σημαντικό πολιτικό κόστος.

Η δε αντιπολίτευση “νοιώθει” ότι οι προτάσεις της κερδίζουν σε λαϊκή αποδοχή και -φυσιολογικά- αρνείται να συναινέσει στην εφαρμογή μέτρων που θα την έκαναν να απολέσει τη σημερινή θετική “δυναμική” της (Όχι στη συναίνεση, έτσι όπως την εννοεί η Κυβέρνηση και η τρόικα, ήταν η απάντηση του Αντώνη Σαμαρά, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας).

Αυτού του τύπου τα αδιέξοδα συνήθως επιλύονται με προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, τονίζουν οι πολιτικοί αναλυτές, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα θέσει όλους προ των ευθυνών τους: Το λαό για τις επιλογές που θα κάνει και το πολιτικό σύστημα, αφού θα εξαναγκασθεί να μιλήσει, χωρίς υπεκφυγές, για το πρόβλημα και τις λύσεις που προτείνει.

Εν τω μεταξύ, αποκρατικοποιήσεις εδώ και τώρα ζητά η τρόικα, προκειμένου να εισρεύσουν
κεφάλαια στα Κρατικά ταμεία (που θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους), αλλά και να δείξει η Κυβέρνηση ότι βάζει μπρος τις μηχανές και ξεκινά επιτέλους την εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, πραγματικών και όχι “γιαλατζί”.

Σε αυτή την πιεστική περίπτωση, δεν αποκλείεται η Κυβέρνηση να ανακατέψει εκ νέου την “τράπουλα” των αποκρατικοποιήσεων επαναφέροντας (σύμφωνα με αναλυτές της Αγοράς) στις πρώτες θέσεις της ατζέντας την περίπτωση του Ταχ. Ταμιευτηρίου που μπορεί να φέρει γενικότερες ανακατατάξεις στον εγχώριο Τραπεζικό κλάδο.

Βέβαια αυτό το σενάριο δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται (προς το παρόν) από το
χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς ο τίτλος δεν έδωσε καμία ένδειξη ιδιαίτερης ανοδικής αντίδρασης, παρά το γεγονός ότι κινείται πολύ κοντά στα ιστορικά χαμηλά του και πολύ μακριά ακόμα και από την ονομαστικής του αξία (3,70 ευρώ).

Αντίθετα μία πρώτη αντίδραση έδωσαν Eurobank και Alpha Bank, καθώς δεν επιβεβαιώθηκαν τα αρνητικά σενάρια που εδώ και μέρες έκαναν τον γύρο της Αγοράς και αναφερόντουσαν για έξοδο των δύο τίτλων από τον MSCI, ενώ στην πορεία ακολούθησε και η Εθνική.

Από εκεί και πέρα, όλο και περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονται στην πιθανότητα καθυστέρησης της δόσης του Ιουνίου και σε μία τέτοια περίπτωση το Δημόσιο (για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του σε μισθούς και συντάξεις) θα αναγκαστεί να τραβήξει ότι διαθέσιμα έχει στις εγχώριες Τράπεζες φέρνοντας σε ακόμα πιο δύσκολη θέση τον δοκιμαζόμενο από συνεχείς εκροές κλάδο.

Απόλυτα απογοητευμένοι οι περισσότεροι παράγοντες της Αγοράς, περιορίζονται στο να επισημάνουν, ότι επικείμενες υποβαθμίσεις, αναβολή των αποφάσεων του Eurogroup, πιθανή εμπλοκή στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου και σενάρια για πρόωρες εκλογές συνθέτουν το περιεχόμενο της φημολογίας που πλήττει τις αποτιμήσεις των μετοχών και δημιουργούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο οι συντηρητικοί επενδυτές αρνούνται επιδεικτικά να συμμετάσχουν.

Έτσι ενώ όλοι οι τεχνικοί δείκτες δείχνουν ότι η Αγορά είναι “υπερπουλημένη”, η πειστική αντίδραση με αυξημένες συναλλαγές δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Κατά πολλούς, οι 1300 μονάδες αποτελούν το επόμενο τεχνικό και ψυχολογικό οχυρό της Αγοράς, η διατήρηση του οποίου μπορεί να δώσει μια αξιόλογη ανοδική διορθωτική κίνηση.

Εν τω μεταξύ, το ποσό των 1,625 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. Το επιτόκιο ήταν λίγο χαμηλότερο σε σχέση με την προηγούμενη δημοπρασία, καθώς διαμορφώθηκε στο 4,06%, από 4,10%. Η έκδοση υπερκαλύφθηκε κατά 3,3 φορές (από 3,45 φορές στην προηγούμενη δημοπρασία), ενώ το 31% καλύφθηκε από ξένους, όπως μετέδωσε το Reuters.

Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι κόπασαν τα εγχώρια αρνητικά μηνύματα.

Το συνολικό έλλειμμα όλων των Υπηρεσιών, των Οργανισμών και Φορέων του Δημοσίου (Υπουργείων, ΟΤΑ, Ασφαλιστικών ταμείων και λοιπών Νομικών Προσώπων Δημοσίου δικαίου) στο τέλος Μαρτίου ήταν 7,3 δισ. ευρώ. Εάν στο ποσό αυτό προστεθούν και τα 6 δισ. ευρώ που είναι οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές του Κράτους προς τους προμηθευτές του και προς άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα, τότε τα τρέχοντα ελλείμματα και χρέη του Δημοσίου έφτασαν τα 13,3 δισ. ευρώ ήδη από το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι που αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και τα επόμενα τρίμηνα, δημιουργεί όλες τις συνθήκες απόλυτου εκτροχιασμού του προϋπολογισμού.

"Oι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι πρέπει να ξεκαθαρίσουν το θέμα της Ελληνικής αναδιάρθρωσης, διαφορετικά κινδυνεύουν από την μετάδοση του κινδύνου και άλλες Χώρες" προειδοποίησε στην τηλεόραση του Bloomberg o Jim O'Neill, πρόεδρος της Goldman Sachs Asset Management.

Σύμφωνα με τον ίδιο "αν οι φορείς χάραξης πολιτικής δεν ολοκληρώσουν την αναδιάρθρωση η κατάσταση θα χειροτερέψει για την Ελλάδα και στη συνέχεια θα εξαπλωθεί αργά σε άλλες Χώρες. Σε μια “μάχη” μεταξύ των φορέων χάραξης πολιτικής και των Αγορών, για πολλοστή φορά θα αποδειχθεί ότι οι Αγορές συνήθως έχουν δίκιο (!)

Οι ιδιώτες κάτοχοι Ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αποδεχθούν σε εθελοντική βάση μια αναδιάρθρωση, εάν τα μέτρα που θα λάβει η Ελλάδα αποδειχθούν ανεπαρκή, δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Joerg Asmussen. Όπως μεταδίδει το Reuters, o κ Asmussen στο περιθώριο της συνάντησης των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε , δήλωσε ότι η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας είναι τόσο σοβαρή που οι απεσταλμένοι της Ε.Ε, του Δ.Ν.Τ και της Ε.Κ.Τ για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα θα παραμείνουν για μια ακόμα εβδομάδα στη Χώρα μας.

Διατηρεί την επιφυλακτική στάση έναντι των Ελληνικών Τραπεζών η Merrill Lynch και υποβαθμίζει τις εκτιμήσεις για τα μεγέθη του α΄ τριμήνου. Σύμφωνα ωστόσο με την ανάλυση που υπογράφει ο Johan Ekblom, τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου δεν είναι καταλύτης. “Οι Ελληνικές Τράπεζες μπορεί να φαίνονται φθηνές (το εκτιμώμενο NAV για το 2011 στο 0,5), αλλά θεωρούμε ότι η πιθανή επίδραση από μια αναδιάρθρωση του Κρατικού χρέους είναι σημαντική και δεν μπορεί να αγνοηθεί”.

Επίσης, τονίζει ότι καθώς δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις για ανάκαμψη στην Ελλάδα, αναμένει ότι η τάση αυτή θα συνεχίσει να αποτελεί ζήτημα στα επόμενα τρίμηνα.
Αναμένει ότι οι Alpha Bank και Eurobank θα ανακοινώσουν αποτελέσματα κοντά στο breakeven, η Πειραιώς θα εμφανίσει μικρές ζημιές και η Εθνική Τράπεζα μικρά κέρδη.

Περικόπτει δε τις εκτιμήσεις για το 2011. Για την Alpha Bank από τα κέρδη 0,04 ευρώ σε ζημιές 0,02 ευρώ, για την Eurobank στα 0,23 ευρώ από τα 0,30 ευρώ, για την Εθνική στα 0,56 ευρώ από τα 0,72 ευρώ και για την Πειραιώς σε ζημιές 0,04 ευρώ από τις ζημιές 0,01 ευρώ.
Απόλυτα επιφυλακτική η εικόνα στις Ευρωπαϊκές Αγορές που δείχνουν να “ενοχλούνται” και από τις συνεχείς ενδείξεις αύξησης του πληθωρισμού και από τα μηνύματα στο μακροοικονομικό μέτωπο.

Πιο συγκεκριμένα, μεγαλύτερη των προβλέψεων ήταν η αύξηση του πληθωρισμού στη Βρετανία, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008. Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε τον Απρίλιο σε ποσοστό 4,5% σε ετήσια βάση και κατά 1% σε μηνιαία. Τον προηγούμενο μήνα, ο πληθωρισμός της Βρετανίας περιοριζόταν στο 4% και οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν μικρότερη άνοδο στο 4,2%.

Επίσης σημαντική υποχώρηση καταγράφηκε στον δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης του ινστιτούτου ZEW κατά τον Μάιο στην Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ZEW μειώθηκε στο 3,1 από 7,6 τον προηγούμενο μήνα. Η μείωση είναι δυσμενέστερη από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές οι οποίοι – σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters – έκαναν λόγο για διαμόρφωση του ZEW στο 5.

Σχολιάζοντας την εικόνα των διεθνών Αγορών, το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει: “Το ευρώ ανέκαμψε μέχρι το $1,4240. Παραμένουν οι πιθανότητες για κίνηση μέχρι το $1,4020 που θα κριθεί η βραχυχρόνια πτωτική τάση. Το ασήμι συνεχίζει να είναι το πιο αδύναμο πολύτιμο μέταλλο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για προσέγγιση της ζώνης στήριξης στα $29.

Συνεχίζεται και σήμερα η συνεδρίαση των Υπουργών οικονομικών των Χωρών-Μελών της Ευρωζώνης. Οι επίσημες δηλώσεις μέχρι στιγμής, για επαναπροσδιορισμό του προφίλ του Ελληνικού χρέους, παρέχουν σχετική ηρεμία στις Αγορές, απομακρύνοντας το ενδεχόμενο άμεσης αναδιάρθρωσης.

Επίσης, χθες ανακοινώθηκε και επίσημα ότι αντικαταστάτης του Jean Claude Trichet στην προεδρία της ΕΚΤ θα είναι ο Ιταλός Τραπεζίτης Mario Draghi. Δεν αναμένεται να επηρεαστεί ωστόσο η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας στο θέμα των επιτοκίων από την αλλαγή αυτή”.

Αρνητικό το ξεκίνημα στην Wall Street που κατά τις τελευταίες μέρες δείχνει να αισθάνεται εντονότερα το “βάρος” από το δυσθεώρητο χρέος των ΗΠΑ και τα συνεχιζόμενα αρνητικά μηνύματα από την Αγορά κατοικίας, καθώς οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν αισθητά τον Απρίλιο, μετά την μεγάλη άνοδο του προηγούμενου μήνα, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα όσον αφορά τις εκδόσεις οικοδομικών αδειών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Αμερικανική Κυβέρνηση, οι ανεγέρσεις νέων κατοικιών μειώθηκαν 10,6% ενώ οι εκδόσεις οικοδομικών αδειών μειώθηκαν 4%. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι νέες κατοικίες θα αυξηθούν κατά 3,6% και οι νέες άδειες κατά 0,9%.

Στο ξεκίνημα ο Dow Jones δείχνει να χάνει το ψυχολογικό όριο των 12500 μονάδων και αν υποχωρήσει με κλεισίματα χαμηλότερα από τις 12450 μονάδες, δεν αποκλείεται να αναζητήσει στήριξη στην ζώνη 12100 – 12000.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, τρεις οι τίτλοι με αρνητικό πρόσημο στο ταμπλό του 20αρη και πιο συγκεκριμένα οι Ελλάκτωρ (-3,07%), Jumbo (-1,7%), Coca-Cola (-1,53%), ενώ αμετάβλητοι τερμάτισαν την συνεδρίαση οι Motor Oil, MPB, MIG, Τιτάν.

Αντίθετα τα μεγαλύτερα κέρδη για Αγροτική (+7,84%), Eurobank (+4,27%), ενώ ακολούθησαν με κέρδη μεγαλύτερα του 4% οι Βιοχάλκο, Εθνική και Alpha Bank και του 3% οι Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο. Με μικρότερα κέρδη οι υπόλοιποι τίτλοι του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 29 μονάδων, με χαμηλό τις 1318,69 (15.13) και υψηλό τις 1347,41 μονάδες (17.05) για να κλείσει τελικά στις 1346,87 με κέρδη 1,25%, ενώ ο τζίρος έφθασε τα 67 εκατ. από τα οποία τα 3,3 αφορούσαν “πακέτα”.

Τίποτα το πού ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 79 ανοδικές μετοχές έναντι 56 πτωτικών, ενώ 27 τίτλοι έκλεισαν με κέρδη από 4 έως 17,86%. 

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Αναμενόμενη ανοδική αντίδραση, τεχνικού χαρακτήρα, χαρακτηρίζει την σημερινή τελική εικόνα του Χ.Α. το τμήμα ανάλυσης της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ.

Το τμήμα ανάλυσης της ΑΧΕ δεν παραλείπει να τονίσει ότι η έλλειψη ουσιώδους εγχώριας ειδησεογραφίας σε συνδυασμό με το αρνητικό κλίμα των υπολοίπων διεθνών Χρηματαγορών αναμένεται να διατηρήσει το πτωτικό momentum της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς, έστω και με μικρά ανοδικά διαλείμματα, αν αυτά δεν συνοδεύονται από σημαντικές ειδήσεις.

Οι πιέσεις θα παραμείνουν εστιασμένες στους τίτλους του Τραπεζικού κλάδου ενώ δεν αποκλείονται μικρές διαφοροποιήσεις τίτλων, των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα είτε διαμορφώνονται σε καλύτερα των εκτιμήσεων επίπεδα, είτε είναι ουσιαστικά βελτιωμένα σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση.

Επιπλέον καλύτερης αντιμετώπισης εκτιμάται να τύχουν οι εταιρείες που μπορεί να βρίσκονται στο νέο σχέδιο αποκρατικοποίησης, το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.
Τεχνικά, σε περίπτωση καθοδικής διαφυγής χαμηλότερα από την περιοχή των 1321 μονάδων θα επιβαρύνει περαιτέρω την τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη, τοποθετώντας την επόμενη στήριξη στις 1.280 μονάδων.

Η Αγορά παραμένει μέσα σε ένα τέλμα επιφυλακτικότητας – απαισιοδοξίας, δεδομένης της στασιμότητας στις εξελίξεις μακροοικονομικού ενδιαφέροντος και την αβεβαιότητα που επικρατεί στις προοπτικές επίλυσης του προβλήματος κρίσης χρέους που απασχολεί την Ελλάδα και άλλες Χώρες της Ευρωζώνης, επισημαίνει ο Αντώνης Χριστοφίδης.

Η κατάσταση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό την δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει η δημοσιονομική κατάσταση της Χώρας, αλλά και της ακινησίας στην πραγματική Αγορά.

Και αυτή χρήζει άμεσων και ρηξικέλευθων αποφάσεων που θα φέρει άμεσο “restart” της οικονομίας το οποίο θα βοηθήσει στην άμβλυνση των πιέσεων στην Αγορά ομολόγων.
Σύμφωνα με την άποψη του υπεύθυνου του τμήματος ανάλυσης της ΑΤΕ Sec., τα τελευταία νέα από Eurogroup – Ecofin, συνηγορούν για γρήγορες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα που θα αρχίσουν να υλοποιούνται από τον επόμενο μήνα.

Δανεισμός Τίτλων- Short Selling

Συνεδρίαση ήπιου βηματισμού που παρουσίασε αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος, το οποίο αύξησε και τις μικρές (μέχρι εκείνη την στιγμή) συναλλαγές.

Τα συμβόλαια του 20αρη ακολούθησαν τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, σε σχετική απόσταση, αυξάνοντας τις υποτιμήσεις στο 0,90% (με βάση την τιμή εκκαθάρισης και τα αναμενόμενα μερίσματα).

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7294, τιμή εκκαθάρισης 598,12) κινήθηκαν μεταξύ 582,25 και 602,5 μονάδων.

Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.
Η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα του FTSE/ASE-20 ήταν στο 45% ενώ ο όγκος συναλλαγών ήταν στα 941 δικαιώματα υψηλής κεφαλαιοποίησης (697 δικαιώματα αγοράς και 244 δικαιώματα πώλησης).

Παρέμεινε ο δανεισμός τίτλων (20000 Εθνική, 7200 Πειραιώς, 19400 Ελλάκτωρ, 308000 ΟΤΕ, 7400 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (2944), Alpha Bank (1577), Πειραιώς (1112), Eurobank (907), ΟΤΕ (254), Ταχ. Ταμιευτήριο (105), Αγροτική (549), ΔΕΗ (514), MIG (192), ΟΠΑΠ (190), ΓΕΚ (882), Ελλάκτωρα (388), Μέτκα (135), Κύπρου (653).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 17/5 οι κυριότερες “ανοιχτές” πωλήσεις σημειώθηκαν σε: Eurobank (56602 τεμ.), Εθνική (415416 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (10000 τεμ.), Πειραιώς (12696 τεμ.), Alpha Bank (269111 τεμ.), ΟΠΑΠ (13074 τεμ.), ΟΤΕ (100000 τεμ.).

Αντίθετα το σημαντικότερο κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων σε: Alpha Bank (40000 τεμ.), Eurobank (135000 τεμ.), Αγροτική (40000 τεμ.), Εθνική (600000 τεμ.), Κύπρου (59610 τεμ.), Πειραιώς (52279 τεμ.), Ταχ. Ταμιευτήριο (40000 τεμ.).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Alpha Bank (8454266 τεμ.), Eurobank (16072216 τεμ.), Εθνική (13115543 τεμ.), Πειραιώς (11592744 τεμ.), MIG (7188254 τεμ.), Αγροτική (4809520 τεμ.), MPB (4082442 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 1539 δικαιώματα αγοράς για την Εθνική, λήξεως Σεπτεμβρίου, με τιμή εξάσκησης τα 6,00 ευρώ.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v