Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πυκνώνουν τα στοιχήματα

Μόνο πειστική υπέρβαση των 605 μονάδων για τον FT 20 και επαναφοράς της ΕΤΕ προς τα 5,2€ θα μετέτρεπε την τεχνική αντίδραση σε ένα παιχνίδι προεξόφλησης. Σε τεντωμένο σχοινί το πολιτικό και οικονομικό μέτωπο.

Για "τελεσίγραφο από την Τρόικα στην κυβέρνηση" κάνει λόγο το σημερινό "πρωτοσέλιδο" του euro2day σε μία πονηρή και χρηματιστηριακά συγκυρία.

Με τον Θανάση Σταυρόπουλο να αναφέρεται, εχθές, σε "αγοραστικό αιφνιδιασμό χαμηλού κόστους", που ήταν αρκετός για να ωθήσει τον Γενικό Δείκτη προς τις 1.346,8, τον FTSE 20 προς τις 604,02 μονάδες με αιχμή τις τράπεζες.

Από τεχνικής πλευράς το γεγονός και μόνο της επαναφοράς του 20άρη προς την γνώριμη μας περιοχή των 605 μονάδων προσέδωσε ενδιαφέρον και μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης αλλά στη συνέχεια και σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία.

Αντίδραση, καθαρά τεχνικής μορφής σύμφωνοι, που προκλήθηκε και βασίσθηκε σε συντονισμένες αγορές (στα τελευταία 5-10΄της συνεδρίασης) κυρίως σε τραπεζικές μετοχές.

Ωστόσο αποτελεί κοινό μυστικό στην πιάτσα, πως (και) το ΧΑ βρίσκεται ήδη μέσα σε έναν ενδιαφέροντα κύκλο, που προοιωνίζεται θεαματικές ανατροπές, ανακατατάξεις και ραγδαίες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα. Από το πολιτικό μέχρι το ευρύτερα οικονομικό, το τραπεζικό και βεβαίως το επιχειρηματικό.

Είναι προφανές, πως (και) το ΧΑ κινούνται με γνώμονα κυρίως την λογική και την προσπάθεια προεξόφλησης αυτών των ιστορικών εξελίξεων, που θα επηρεάσουν συθέμελα το εγχώριο Σύστημα.

Ηδη δρομολογημένες οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, ήδη αποφασισμένες οι επόμενες κινήσεις σε οργανισμούς και φορείς του ευρύτερου Δημόσιου τομέα, ειλημμένες οι ενέργειες που πιεστικά απαιτούνται να γίνουν.

Στα 4,88 ευρώ έκλεισε η μετοχή της Εθνικής, οριακά κάτω από το τοπικό υψηλό ημέρας των 4,89 ευρώ και με ελάχιστη τιμή τα 4,68 ευρώ. Με αποτίμηση 4,67 δισ. ευρώ η ΕΤΕ είναι λογικό να έχει αρχίσει να αποτελεί στόχο και βραχυπρόθεσμων παικτών.

Μικρότερο το περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης (εάν θεωρήσουμε ως πιθανή την επιβεβαίωση συνολικά της υποχώρησης έως τα 3,80 ευρώ) αλλά με τον όμιλο, τον κλάδο ήδη μέσα σε έναν καθοριστικότατο κύκλο, που οδηγεί σε θεαματικές ανατροπές στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Με όρους αποτίμησης κάποιες τράπεζες αρχίζουν να γίνονται "αγοράσιμες", με όρους χαρτοφυλακίων και προεξόφλησης πιθανών βαρών (από μία ενδεχόμενη αναδιάρθρωση) μπορεί να έχουν ακόμη περιθώριο διόρθωσης της τάξης του 8-12% χαμηλότερα.

Ωστόσο θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε, πως σαν καθαρά προεξοφλητικός μηχανισμός το Χρηματιστήριο θα επιδιωχθεί (όσο πλησιάζουμε προς το κρίσιμο μέσον του Ιουνίου) να αποτυπώσει τα επερχόμενα. Είτε τα αρνητικά είτε τα πιθανά ευνοϊκά για τις εισηγμένες.

Η χθεσινή αντίδραση, παραμένει μία καθαρά τεχνικής μορφής κίνηση- και μόνο πειστική υπέρβαση των 605 μονάδων θα άνοιγε τον δρόμο σε κάτι πιο βραχυ-μεσοπρόθεσμο.

Σύμφωνοι στην αγορά αρκετοί είναι αυτοί, που επιχειρούν να προεξοφλήσουν την όποιας μορφής προσπάθεια επίλυσης του "ελληνικού προβλήματος", καθώς τα σενάρια πυκνώνουν και κινούνται ανάλογα με αγορές ή πωλήσεις τους και σε ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ αλλά και σε "λιμάνια", "νερά", "στοιχηματισμό" και επι μέρους που αναπόφευκτα εμπλέκονται στο παιχνίδι λόγω των προσταγών των δανειστών μας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v