Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχείρηση προεξόφλησης στο ΧΑ

Έως 2,2% αντιδρά το ΧΑ με τον FTSE-20 πάνω από τις 615 μονάδες και την Εθνική έως τα 5,15 ευρώ. Στο πλαίσιο της τεχνικής αντίδρασης, η κίνηση, αλλά με αρκετές ενδείξεις για κάτι καλύτερο.

Κρατά η αντίδραση με τον Γ.Δ. να φτάνει λίγο πιο πριν έως τις 1.362,07 και τον FTSE-20 έως τις 613,8 μονάδες.

Με αιχμή τις τράπεζες, την Εθνική να επανέρχεται πάνω από τα 5 ευρώ, και μετοχές εταιριών όπως ΤΤ, Αγροτική να «μοχλεύονται» με στοχευμένες αγορές.

Μέχρι αυτά τα επίπεδα (και λίγο πιο πάνω) η αντίδραση έχει όλα τα χαρακτηριστικά μίας αποκλειστικά τεχνικής και μόνο κίνησης.

Και τίποτε περισσότερο.

Ωστόσο, έχουν τεθεί κάποια σημεία αναφοράς και για τον Γ.Δ. και για τον 20άρη και για την ΕΤΕ, ενδεχόμενη υπέρβαση των οποίων θα μας υποχρέωνε να επανεξετάσουμε τη βραχυπρόθεσμη στάση μας.

Ένα στοιχείο που χρήζει συνεκτίμησης, είναι η αύξηση του τζίρου, που κατά την εκτίμησή μας γίνεται σημαντικότερη καθώς αφορά σε στοχευμένες αγορές σε δεικτοβαρείς τίτλους.

Εάν συνυπολογίσουμε αυτές τις βραχυπρόθεσμες αγορές που έχουν γίνει σήμερα με αυτές που πραγματοποιήθηκαν χθες προς το κλείσιμο της συνεδρίασης, θα λέγαμε πως έχουμε μία ενδιαφέρουσα «μαγιά μόχλευσης».

Η υπεραπόδοση μετοχών όπως ΤΤ, ΑΤΕ, αλλά και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ ενισχύει την εκτίμηση της προεξόφλησης.

Ειδικότερα όσον αφορά στο ΤΤ, οι φήμες που κάνουν από χθες το μεσημέρι και μετά το γύρο της αγοράς δικαιολογούν το βραχυπρόθεσμο ενδιαφέρον.

Φημολογείται, πως μέσω του ΤΤ θα επιχειρηθεί (από την Κυβέρνηση) να δρομολογηθούν εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Πιθανόν οι φήμες να είναι βάσιμες, όμως, κατά την εκτίμησή μας, ουδεμία ουσιαστική κίνηση μπορεί να σηματοδοτηθεί στον κλάδο, χωρίς τον καταλυτικό ρόλο του ομίλου της Εθνικής.

Παρόλα αυτά, και οι φήμες και η μόχλευση και η προεξόφληση που επιχειρείται είναι καλοδεχούμενες, από τη στιγμή που οδηγούν υψηλότερα βασικούς δείκτες, μετοχές.

Πόσο μάλλον, που είχε προηγηθεί μία άνευ προηγουμένου υποτιμητική – απαξιωτική κερδοσκοπία σε βάρος του συνόλου της αγοράς.

Λίγο μετά τις 11:20 ενισχύθηκε η φορά και για μη τραπεζικές του 20άρη (Ελλάκτωρ, MIG, Μυτιληναίος, ΜΟΗ, Βιοχάλκο), ενώ στο επίκεντρο παραμένουν οι μετοχές του ΟΤΕ και της ΔΕΗ.

Στην αγορά ορισμένοι προεξοφλούν μία κάποιας μορφής επίλυση του «ελληνικού προβλήματος» προς τα μέσα Ιουνίου.

Το ότι προς εκείνη την περίοδο θα έχουμε μία σαφέστερη εικόνα των όσων επιδιώκουν οι δανειστές και έχουν κατά νου τους οι Γερμανοί, δικαιολογεί το βραχυπρόθεσμο αγοραστικό ενδιαφέρον.

Πριν από λίγο, οι συναλλαγές ξεπερνούσαν τα 22,5 εκατ. ευρώ, ο 20άρης υπερέβαινε τις 615 μονάδες και η Εθνική υπεραπέδιδε με 4,2% έως τα 5,11 ευρώ.

Ειδικότερα, για την Εθνική είχαμε αναφέρει στο προηγούμενο σχόλιό μας, πως «… πειστική επαναφορά στα 5,2 ευρώ θα μετέτρεπε την τεχνική αντίδραση σε ένα παιχνίδι προεξόφλησης».

Κινητικότητα, όμως, παρατηρείται και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σε μετοχές εταιριών όπως ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Μέτκα, Lamda, ΕΧΑΕ, Φουρλής, Forthnet, κ.α.

Είναι λογικό σε μία περίοδο απαξίωσης – υποτίμησης ακόμη και μετοχές υγιών επιχειρήσεων με θεμελιώδη να ευτελίζονται στο ταμπλό.

Ωστόσο, εταιρίες όπως λ.χ. ΓΕΚ Τέρνα στην αποτίμηση των 165-170 εκατ. ευρώ μάλλον θα πρέπει να θεωρούνται «αγοράσιμες».

Ενδεικτικά για τη ΓΕΚ Τέρνα, σημειώνουμε πως η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία έχει περιοριστεί στα 179,5 εκατ. ευρώ με την καθαρή θέση της στα 520,8, τις πωλήσεις της στα 606,11 εκατ. ευρώ και με πλούσιο ταμείο.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει βέβαια και για μετοχές εταιριών όπως η Μέτκα (αποτιμάται στα 437,4 εκατ. ευρώ), Φουρλής (263,1 εκατ. ευρώ), Σιδενόρ (267,2 εκατ. ευρώ) και αρκετών ακόμη.

Σίγουρα δεν μπορεί κάποιος να βάλει το… χέρι του στη φωτιά και να πει με βεβαιότητα πως βασικοί δείκτες, μετοχές «έχουν δει τα ελάχιστά τους», ωστόσο με γνώμονα τη στοιχειώδη τεχνική και οικονομική προσέγγιση ο πυθμένας αρκετών δεικτών, εισηγμένων είναι πλέον ορατός.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v