Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άπνοια στο ΧΑ - Σε ΟΠΑΠ, ΕΤΕ ο μισός τζίρος

Σταθερά πάνω από τα 4,80 € η Εθνική, οριακά χαμηλότερα των 600 μονάδων ο FT-20 και μικρά κέρδη του Γ.Δ. στις 1.332 μονάδες. Σε ΟΠΑΠ και ΕΤΕ το 50% του όγκου συναλλαγών. Υπεραπόδοση για Μυτιληναίο, ΜΟΗ, Ελλάκτωρ.

Με μόλις 38 εκατ. ευρώ, στις 14:15, βασικοί δείκτες και μετοχές «ταλαιπωρούνταν» στα γνωστά επίπεδα τιμών.

Οριακά στην περιοχή των 1.330 μονάδων ο Γ.Δ., πέντε μονάδες χαμηλότερα των 600 ο FTSE-20 και σταθερά πάνω από τα 4,8 ευρώ η Εθνική.

Ούτως ή άλλως, ο τζίρος είναι μετριότατος και ελάχιστα αντιπροσωπευτικός των όσων διαδραματίζονται ευρύτερα.

Μετρημένες συναλλαγές 6,4 εκατ. ευρώ στην Εθνική, υπερδιπλάσιες όμως, στον ΟΠΑΠ και συγκριτικά αυξημένες σε ΔΕΗ, 3E και Alpha Bank.

Ενδιαφέρον προκαλεί ο υψηλός τζίρος, πάνω από τα 13 εκατ. ευρώ στη μετοχή του ΟΠΑΠ που κυμαίνεται μεταξύ ελάχιστης των 13,39, μέγιστης των 13,58 με τον Οργανισμό να αποτιμάται στα 4,27 δισ. ευρώ.

Ο οργανισμός όπως και ο ΟΤΕ ή η ΔΕΗ θα βρεθεί σύντομα στο… τραπέζι της πλήρους ιδιωτικοποίησης.

Από αυτήν την άποψη είναι λογικό να τοποθετούνται και επενδυτικά κεφάλαια, να επιχειρείται προεξόφληση των όσων θα συμβούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, κάτι που συμβάλλει στη σταθερότητα της μετοχής.

Σημειωτέον πως η μετοχή του ΟΠΑΠ έχει ενισχυθεί 3,5% από την αρχή του έτους και απέχει σημαντικά από τα ελάχιστα 52 εβδομάδων των 9,95 ευρώ που σημειώθηκαν την 1η/7/2010.

Επίμονες οι πωλήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ, που σημειωτέον ταλαιπωρείται συστηματικά από τη μέρα που ξανατέθηκε ζήτημα διάθεσης επιπλέον 10% στην Deutsche Telekom.

Πράγματι, μετά την καταγραφή τοπικά υψηλής τιμής στα 8,58 ευρώ στις 21/3/2011, η μετοχή και η αποτίμηση του ΟΤΕ πιέζονται μεθοδικά.

Πλέον η χρηματιστηριακή αξία του Οργανισμού έχει συρρικνωθεί σε λιγότερα από 3,5 δισ. ευρώ.

Κάτι που, κατά την εκτίμησή μας, διευκολύνει τους σχεδιασμούς των Γερμανών.

Από τις λοιπές μη τραπεζικές μετοχές του FTSE-20, στον Μυτιληναίο πραγματοποιούνται μεθοδικά συναλλαγές στα επίπεδα των 5,30 ευρώ (και σε όρους αποτίμησης στα 620 εκατ. ευρώ), στη μετοχή της ΜΟΗ στα 8,82 ευρώ (977 εκατ. ευρώ), στον Τιτάνα στα 17 ευρώ (1,31 δισ. ευρώ).

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ΓΕΚ Τέρνα, Γενική, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, Σαράντης, ΕΥΑΘ κινούνται ανοδικά.

Για ακόμη μία συνεδρίαση, υποχωρεί η μετοχή των FF Group, συμπληρώνοντας, μέχρι τώρα, ένα αρνητικό σερί 9 πτωτικών συνεδριάσεων, δηλαδή από την αμέσως επόμενη της ανακοίνωσης της συμφωνίας με τους Κινέζους.

Είναι επίσης ενδεικτικό πως από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, στη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακής είχαν γίνει πριν από λίγο συναλλαγές 675 τεμαχίων.

Σημειώνουμε επίσης, πως με βάση την τωρινή εικόνα της Σιδενόρ, η μετοχή υποχωρεί 1,1% στα 2,72 ευρώ.

Αποτιμάται δηλαδή η Σιδενόρ συνολικά 261,4 εκατ. ευρώ, όταν μόνο η συμμετοχή της (κατά 80%) στα ΣΩΛΚ υπολογίζεται στα 104,8 εκατ. ευρώ.

Περιπτώσεις ενδεικτικές μίας γενικότερης κατάστασης, που ταλαιπωρεί το ΧΑ και πολλές εισηγμένες απαξιώνοντας πραγματικά μεγέθη.

Άλλη μία μετοχή, αυτή όμως, από τον SC, επηρεάζεται από τις τελευταίες εξελίξεις.

Πρόκειται για τον Βωβό που υποχωρεί 6,9% στα 1,22 ευρώ.

Μετά τη νέα θέση των αρμοδίων, για το πολύπαθο σχέδιο στον Βοτανικό (αυτή τη φορά με την κατασκευή Γηπέδου), η κατάσταση αναθεωρείται εκ νέου.

Προσωπικά έχουμε χάσει το μέτρημα από τις αλλεπάλληλες φορές που οι υπεύθυνοι αλλάζουν, διορθώνουν ή συμπληρώνουν προηγούμενες απόψεις, αποφάσεις τους.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v