Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Η κρισιμότερη μάχη του πολέμου...ξεκινά

Σε ένα εξαιρετικά εύθραυστο πολιτικό σκηνικό και μια αδύναμη κυβέρνηση το ΧΑ καλείται να προεξοφλήσει και να αποτυπώσει όσα θα διαδραματισθούν τις επόμενες κρίσιμες 2-3 εβδομάδες. Κλειδί τα 4,6 ευρώ για Εθνική.

Πήραν κεφάλι οι πωλητές στο δεύτερο ημίχρονο, σύμφωνα με τον Θανάση Σταυρόπουλο στέλνοντας τον ΓΔ προς τις 1.328, τον Ftse 20 στις 593,5 μονάδες και τη μετοχή της Εθνικής για ακόμη μία φορά έως τα χαμηλά των 4,71 ευρώ.

Άπό τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής συνεδρίασης η αυξημένη μεταβλητότητα, με ενδεικτικό το ΄΄άδειασμα΄΄ στη μετοχή της ΕΤΕ, που είχε υψηλό ημέρας στα 5,15 και ελάχιστο στα 4,71 ευρώ.

Ανάλογες διακυμάνσεις καταγράφηκαν κυρίως για μετοχές του τραπεζικού κλάδου, που παραμένει ευάλωτος, υπό πίεση και συνεχείς πωλήσεις σε κάθε εκδήλωση προσπάθειας για να αντιδράσει προς τις 1.080-1.100 μονάδες.

Πολύ κοντά στα χαμηλά 15ετίας ο κλαδικός δείκτης, πέριξ των 980 μονάδων με τις ελάχιστες τιμές των περισσότερων τίτλων να σημειώνονται σε αυτή τη φάση της αγοράς.

Σε αυτή την συγκυρία, όπου όλα είναι ρευστά στα περισσότερα ανοιχτά μέτωπα του ΄΄ελληνικού προβλήματος΄΄ η Wall ενισχύθηκε κυρίως από μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, ενώ στις ευρωαγορές βασικοί δείκτες παραμένουν σε πλαγιοκαθοδικό κανάλι με πολλά χαρακτηριστικά συσσώρευσης.

Εάν επιβεβαιωθεί η τεχνική ανάλυση οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες (DAX, CAC 40, Ftse100, AEX κ.α. ) μετά από έναν λογικό κύκλο ελεγχόμενης διόρθωσης θα επιχειρηθεί να επαναπροσεγγίσουν τα ιστορικά υψηλά τους.

Ορισμένοι αναλυτές τοποθετούν αυτή την πιθανή κίνηση γύρω στα μέσα Ιουνίου. Εάν υποθέσουμε, πως κάτι τέτοιο σχετίζεται και με την εξεύρεση λύσης στο ΄΄ελληνικό πρόβλημα΄΄ τότε οι συνεδριάσεις των επόμενων 2-3 εβδομάδων θα είναι ιδιαίτερα σημαντικές.

Περισσότερο για τις τράπεζες, όπου η πίεση είναι εντονότερη από ποτέ με τον κλαδικό δείκτη στις 980 δηλαδή πολύ κοντά στον πυθμένα των 957 μονάδων.

Μένει να φανεί εάν ο κλάδος θα οδηγηθεί σε ακόμη έναν κύκλο διόρθωσης με ανοιχτό το ενδεχόμενο καταγραφής ΄΄νέων ελάχιστων τιμών΄΄. Κάτι τέτοιο σημαίνει πρακτικά πως λ.χ. η μετοχή της ΕΤΕ θα υποχωρήσει χαμηλότερα και των 4,64 ευρώ (ελάχιστη τιμή στις 9/5/2011) και εάν θα σημειωθούν νέα χαμηλά για Alpha Bank και Κύπρου, που ακόμη παραμένουν πάνω από κρίσιμες στηρίξεις.

Μένει να φανεί όμως και πως αποτιμούν οι ΄΄αγορές΄΄ την προσπάθεια της κυβέρνησης να ΄΄βγει μπροστά΄΄ με τις αποκρατικοποιήσεις και εάν κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ελκύσει επενδυτικό ενδιαφέρον και να δημιουργήσει προυποθέσεις μόχλευσης.

Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ικανοποιήσει τα αιτήματα των δανειστών και να προχωρήσει στην ολική αποχώρηση του Δημοσίου και από τους τρεις οργανισμούς (ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ) Σημειωτέον, πως η μετοχή του ΟΠΑΠ ενισχύεται 3,4% από την αρχή του έτους, του ΟΤΕ κατά 14,68% ενώ έχει διορθώσει 4,10% η μετοχή της ΔΕΗ. Επίσης κατά 9,9% ενισχύεται η μετοχή της ΕΥΔΑΠ και κατά 17,8% της ΕΥΑΘ, πάντα από την αρχή του έτους.

Μένει βεβαίως να φανεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να περάσει τα μέτρα, που εξαγγέλλει εάν το οικονομικό επιτελείο έχει την δυνατότητα και ισχύ να κάμψει την αντίδραση των συνδικαλιστών και να εμφανιστεί συνεπής έναντι των δανειστών.

Είναι πολλά, τα περισσότερα, που μένει να επιβεβαιωθούν (ή διαψευσθούν) να δοκιμασθούν στην πράξη και δεδομένης της πολιτικής κατάστασης και της δυσχερούς θέσης που βρίσκεται πράγματι η κυβέρνηση στις επόμενες 2-3 εβδομάδες παίζονται τα ρέστα για πολλούς.

Το σχεδόν βέβαιο είναι, πως όλα αυτά θα επιχειρηθεί να προεξοφληθούν, να αποτυπωθούν στο χρηματιστηριακό ταμπλό με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Κατά την εκτίμηση μας ΤΩΡΑ ξεκινά η κρισιμότερη μάχη του πολέμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βραχυπρόθεσμη τάση.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v