Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Στο ρυθμό των κινητοποιήσεων

Σε απόλυτη εξάρτηση από τις πολιτικές εξελίξεις (και ) η αγορά με το ΧΑ να επιχειρεί να προεξοφλήσει τις κινήσεις των εμπλεκόμενων. Παραμένουν- προσώρας- κλειδί οι 550 μονάδες για τον Ftse20 και τα 4,36 ευρώ της ΕΤΕ.

Ζητούνται εθελοντές για την…Ελλάδα με το Eurogroup να αναμένει στο…ακουστικό του. Την κυβέρνηση να κρέμεται από μία…κλωστή- όπως αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας- αποτυπώνοντας εύγλωττα την κατάσταση, που επικρατεί (και ) στην αγορά.

Σε αυτή την συγκυρία αυξημένης μεταβλητότητας και υψηλής ρευστότητας στο ΧΑ επιχειρήθηκαν πονταρίσματα χαμηλού κόστους, που κράτησαν (σε κλείσιμο) τον Γενικό Δείκτη στις 1.266,9, τον Ftse20 στις 565,5 μονάδες και αντίδραση της τελευταίας στιγμής σε Εθνική(4,86 ευρώ), MIG (0,63), Βιοχάλκο (3,99), Coca Cola 3 E (18,01 ευρώ).

Από τεχνικής πλευράς το ποντάρισμα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη- εντός και εκτός συνόρων- με τους εμπλεκόμενους και αντιπαρατιθέμενους να δίνουν τα "ρέστα" τους.

Πράγματι ένα από τα μεγαλύτερα- και ενδεχομένως ιστορικά σημαντικότερα- παιχνίδια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με ορισμένους να κάνουν λόγο για επερχόμενη κορύφωση του.

Θα φανεί, καθώς μέχρι και την Κυριακή θα έχουμε μία επαρκή εικόνα για τη συνέχεια. Από τη μία η Moody s προχωρά σε υποβάθμιση την αξιολόγηση για CA, BNP, SoGen μέσω Ελλάδας από την άλλη φαίνεται να "κλειδώνουν" οι πρώτες "εθελοντικές ιδιωτικές" συμμετοχές στην προσπάθεια χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας.

Ο πολύς G. Soros προειδοποιεί, πως ο χρόνος επενεργεί κατά της ευρωζώνης με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και να λειτουργεί σαν πίεση προς την δυσκίνητη και δυσλειτουργική ομάδα των Βρυξελλών.

Η εκτίμηση, πως οι εξελίξεις θα είναι καταλυτικές- είθε να μην είναι και δραματικές όπως φοβούνται ορισμένοι- ανεβάζουν στο…κόκκινο όλους τους σχετικούς δείκτες (Volatility Index, Misery Index κ.α. ) δίνοντας την εικόνα, που "τρέχει" στο ΧΑ στις αγορές.

Το ότι χθές ο 20άρης υποχώρησε έως το χαμηλό των 550 μονάδων (ενδοσυνεδριακά) αποτελεί ακόμη ένα τεχνικό στοιχείο για όσους αναφέρονται στην κρισιμότητα της ευρύτερης περιοχής, την σημασία των στηρίξεων και τα περιθώρια της αγοράς.

Ούτως ή άλλως στην πλειονότητα τους οι παίκτες είναι απόλυτα συνειδητοποιημένοι εδώ και καιρό, πως αυτή η φάση του προβλήματος, πως αυτή η φάση (και) για την αγορά θα είναι από τις κρισιμότερες της περιόδου μακροπρόθεσμης διόρθωσης- απαξίωσης της ελληνικής οικονομίας, επιχειρήσεων, φορέων του δημοσίου και εν γένει των αποτιμήσεων.

Τρεις καθοριστικότατες συνεδριάσεις, με πρώτη τη σημερινή, μας περιμένουν μέχρι την Κυριακή, οπότε θα έχουμε μία σχετικά πιο ευκρινή εικόνα του προβλήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v