Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αμφισβήτηση αποτυπώνεται στο ΧΑ

Όσο δεν αποσαφηνίζονται οι προθέσεις των δανειστών και διατηρούνται οι επιφυλάξεις για τις αποκρατικοποιήσεις, η αμφισβήτηση θα διατηρείται στο ΧΑ. Σε διαδικασία σχηματισμού διπλού πυθμένα ο FT20. Τα στατιστικά.

Το μεσοπρόθεσμο δεν έπεισε το Χ.Α., σημείωνε εχθές ο Θανάσης Σταυρόπουλος και στην εικόνα του ταμπλό αποτυπώνεται εύγλωττα η ρευστότητα, αβεβαιότητα, αλλά και η αναμονή που κυριάρχησαν αυτή την εβδομάδα.

Με απώλειες περίπου 10% για τον τραπεζικό κλάδο, η αγορά δείχνει να μην πείθεται ούτε από το διευρυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πολλώ δε μάλλον από την νέα καταιγίδα φόρων.

Το ότι οι τράπεζες «ταλαιπωρήθηκαν» για ακόμη μια εβδομάδα, παρ’ότι ότι κλάδος, παραμένει εγκλωβισμένος σε χαμηλά 12-13ετίας, δείχνει πως η αμφισβήτηση παραμένει.

Όσο δεν αποσαφηνίζονται οι προθέσεις των δανειστών και οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες δεν γνωρίζουν ακριβώς με ποιους τρόπους θα πρέπει να αποτιμηθούν οι τραπεζικοί όμιλοι, η ρευστοποίηση θέσεων θα συνεχίζεται.

Εάν μάλιστα συνεκτιμήσουμε πως την προηγούμενη εβδομάδα είχαν επενδυθεί αρκετές προσδοκίες σε μια κίνηση, ενέργεια, που θα μπορούσε να αλλάξει την κατάσταση στην αγορά, τότε οι πωλήσεις που ακολούθησαν από την Τετάρτη και μετά θα πρέπει να θεωρηθούν φυσιολογικές, αναμενόμενες.

Είναι αλήθεια πως είχαμε ποντάρει, και η στήλη, σε μια κίνηση που τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο θα μπορούσε να δημιουργήσει προϋποθέσεις μόχλευσης στις τράπεζες.

Καλά ενημερωμένες πηγές επιμένουν πως οι συζητήσεις και οι επαφές συνεχίζονται παρασκηνιακά, ωστόσο οι τράπεζες, ο 20άρης, χρειάζονται είδηση προκειμένου να αναστραφεί το κλίμα και η τάση.

Επιφυλάξεις όμως εκφράστηκαν και για το νέο διευρυμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς σε πολλές περιπτώσεις θεωρείται πρακτικά πολύ δύσκολο να προχωρήσουν σχετικές διαδικασίες.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι σημείωναν πως πρόκειται περισσότερο για μια καταγραφή προθέσεων παρά για προγράμματα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν ουσιαστικό επενδυτικό ενδιαφέρον, ξένων και εγχώριων παικτών.

Αντιθέτως, όπου υπάρχει ουσία, η αγορά αντιδρά. Όπως για παράδειγμα συνέβη στην περίπτωση του Ελλάκτωρα.

Από τεχνικής πλευράς, η εβδομάδα μας αφήνει με την εκκρεμότητα της επιβεβαίωσης ή όχι των μακροχρόνιων στηρίξεων που έχουν διαμορφωθεί για τον Γ.Δ., τον FTSE 20, τις τράπεζες.

Μέχρι να φανεί την επόμενη, εξίσου κρίσιμη, εβδομάδα εάν οι ελάχιστες τιμές μπορεί να αποτελέσουν μακροχρόνια σημεία στήριξης ή εάν η αγορά θα οδηγηθεί στην καταγραφή νέων χαμηλότερων τιμών.

Για τον 20άρη, η ευρύτερη περιοχή των 550 μονάδων, θεωρείται μέχρι τώρα, ισχυρότατο σημείο αναφοράς, με την αμέσως χαμηλότερη στήριξη, έχει διαμορφωθεί πέριξ των 510 μονάδων. Επίσης από τεχνικής πλευράς, φαίνεται πως κυρίως ο 20άρης, είναι σε διαδικασία σχηματισμού «διπλού πυθμένα».

Εάν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, τότε μπορούμε να θεωρήσουμε πως τουλάχιστον ο FTSE 20, είναι πολύ κοντά στο σημείο καταγραφής ιστορικά ελάχιστων επιπέδων.

----

Όπως επισημαίνει και ο Μ. Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής της Πήγασος ΑΕΠΕΥ, "Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε στην περιοχή των φετινών χαμηλών μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις οι οποίες ακύρωσαν το ανοδικό σήμα που δόθηκε στην έναρξη των συναλλαγών της Δευτέρας.

Οι 1.344 μονάδες οριοθετούσαν την ζώνη αλλαγής της βραχυπρόθεσμης τάσης και η διάσπαση τους απαιτούσε κάτι καλύτερο από τα 70 – 80 εκ. ευρώ συναλλαγές που σημειώνονται σε καθημερινή βάση στην εγχώρια αγορά.

Αν και το ανοδικό σενάριο έχει χάσει πολύ από την αρχική του δυναμική υπό προϋποθέσεις ο σχηματισμός που βρίσκεται υπό διαμόρφωση θα μπορούσε από την κλασική μορφή ακίδας να εξελιχθεί σε διπλό πυθμένα εφόσον δεν υπάρξουν άλλες διακυμάνσεις κάτω από την ζώνη των 1.250 μονάδων. Σε αυτό το ενδεχόμενο το διάγραμμα θα έγερνε οριστικά πτωτικά σε επίπεδο βραχυπρόθεσμης τάσης με στόχο πολύ χαμηλότερο από τα πρόσφατα χαμηλά των 1.240 μονάδων.

Η αγορά παραμένει για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα υποτιμημένη σε μεσοπρόθεσμα διαγράμματα, φαινόμενο όχι ιδιαίτερα σπάνιο στην τελευταία τριετία αλλά πάντως όχι αμελητέο καθώς η διατήρηση της υποτιμητικής εικόνας για αρκετό χρονικό διάστημα εντός ακραίων ζωνών αυξάνει την ένταση της αντιστροφής της τάσης.

Και την επόμενη εβδομάδα η στρατηγική μας παραμένει ισχυρά τοποθετημένη στην αγορά, αν και ακόμα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει δώσει θετικά δείγματα γραφής ή κάποιο σημάδι σοβαρής αντιστροφής. Και τούτο διότι η θετική ένδειξη θα έρθει σε δεύτερο χρόνο, όταν πλέον θα έχει διανυθεί αρκετός δρόμος από τα χαμηλά.

Η αγορά θα επιστρέψει ανοδική με ισχυρές διακυμάνσεις αφού ακόμα και ακραίες ημερήσιες διακυμάνσεις επιτυγχάνονται με μικρούς σχετικά όγκους συναλλαγών. Σε μια ισχυρή αντιστροφή η εκτίναξη των συναλλαγών στα 150 – 200 εκ. ευρώ σε συνδυασμό με τις αυξημένες θέσεις πώλησης στα παράγωγα θα αυξήσει την θετική μεταβλητότητα καλύπτοντας πολύ γρήγορα περιοχές και ζώνες τιμών όπου ο Γενικός δείκτης έχει χάσει σχεδόν χωρίς μάχη ή με ελάχιστες συναλλαγές.

Επισημαίνεται τέλος ότι την ερχόμενη εβδομάδα (14 Ιουνίου) θα γίνει η δημοπρασία 6μηνων εντόκων γραμματίων του δημοσίου ύψους 1,25 δις ευρώ, ενώ την Παρασκευή (17 Ιουνίου) λήγουν τα τριμηνιαία συμβόλαια επί μετοχών και δεικτών στην αγορά παραγώγων".


---- Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.252,38 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 6,09% και ετήσιες απώλειες 11,43%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 κινήθηκε χαμηλότερα 7,72%, ο Mid 30 με απώλειες 4,75% και ο Small Cap 80 με απώλειες 1,45%.

Από τους επιμέρους κλάδους εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: η Τεχνολογία 1,09%, τα Τρόφιμα και Ποτά 1,59%

Εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν : Τα Ταξίδια & Αναψυχή 6,39%, ο κλάδος της Υγείας 8,49%, το Εμπόριο 3,50%, οι Ασφάλειες 1,96%, οι Τηλεπικοινωνίες 15,31%, οι Τράπεζες 9,57%, το Πετρέλαιο & Αέριο 1,63%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Κούμπας Συμμετοχών (33,33%), Βαρβαρέσος (23,08%), CPI (20,00%), PLIAS (17,65%), Κυριακούλης (14,63%), Dionic (12,82%), Hellas Online (12,68%), Μηχανική (12,50%), Nutriart (12,50%) και Αvenir (12%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Αττικές Εκδόσεις (-32,61%), Ιμπέριο (-28,30%), Αlapis (-26,47%), Εuromedica (-24,24%), Ελέγκα (-20,69%), Σάνυο Ελλάς (-18,18%), Ελφίκο (-17,86%), Ηλεκτρονική Αθηνών (-15,38%), ΟΤΕ (-15,31%) και Νάκας Μουσική ( -13,58%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v