Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Προσδεθείτε στις θέσεις σας...

Υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, άτυπες συνεδριάσεις Eurogroup, Ecofin, δημοπρασία εντόκων και επερχόμενο triple witching αναμένεται να κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον για το ΧΑ, στο ξεκίνημα της νέας εβδομάδας.

Δύσκολο, αλλά ενδιαφέρον αναμένεται το καθυστερημένο, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, ξεκίνημα της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας.

Διεθνείς αγορές, αγορές ομολόγων, δημοπρασία εντόκων γραμματίων, υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης, έκτακτες άτυπες συνεδριάσεις και βέβαια το επερχόμενο triple witching αναμένεται να κρατήσουν σε εγρήγορση όσους έχουν το κουράγιο να ασχολούνται ακόμη με τα δρώμενα στο ταμπλό του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Ξεκινώντας από τις διεθνείς αγορές, το μικτό χθεσινοβραδινό κλείσιμο με οριακές μεταβολές στη Wall Street διαδέχτηκαν σήμερα αξιόλογα κέρδη στα μεγάλα ασιατικά χρηματιστήρια, όπου κυριότερες ειδήσεις φαίνεται να είναι οι παρακάτω:

Η Bank of Japan κράτησε σταθερά τα επιτόκια, πολύ υψηλή η αύξηση βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα, που έφτασε το 13,3% (ο ρυθμός αύξησης), έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 13,1%, ενώ στην ίδια χώρα ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,5%, που είναι υψηλό των τελευταίων τριών ετών.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι υψηλότερα του αναμενομένου για τον μήνα Μάιο ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός και στην Ινδία, φτάνοντας το 9,06%, όταν οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών ανέφεραν αύξηση 8,74%.

Θετικά δείχνουν τα futures των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών, όμως αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η τεχνική τους εικόνα έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

Π.χ. ο γερμανικός δείκτης DAX έπειτα από 6 συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες έχει μπει στην ισχυρή ζώνη στήριξης 7.190 - 7.070 (χθες έκλεισε στις 7.085 μονάδες) και αν δεν αντιδράσει σημαντικά, έχει δημιουργήσει όλες τις τεχνικές προϋποθέσεις για περαιτέρω βύθιση προς τις 6.838 μονάδες.

Χαμηλότερα των 12.000 μονάδων και ο DJ.

Αναζητεί άμεση αντίδραση για να μην κινηθεί στην επόμενη στήριξη των 11.867 μονάδων.

Σαφώς η χθεσινή είδηση της ημέρας όσον αφορά στην Ελλάδα ήταν η νέα υποβάθμιση από την S&P κατά 3 βαθμίδες (από "Β" σε "CCC"), που είναι η χαμηλότερη αξιολόγηση στον κόσμο.

Διατηρώντας αρνητικό το outlook, η κίνηση του οίκου αξιολόγησης συνοδεύτηκε από νέα εκτίναξη των spreads και των CDSs, με αποτέλεσμα το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να ξεπεράσει τις 1.400 μονάδες, του διετούς τις 2.470 μονάδες, ενώ στα CDSs 5ετίας καταγράφηκε νέο ιστορικό ρεκόρ στις 1.590 μονάδες (νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψαν τα CDSs Πορτογαλίας και Ιρλανδίας).

Άξια λόγου και η σημερινή δημοπρασία εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, όπου το ελληνικό δημόσιο προσδοκά να αντλήσει 1,25 εκατ. ευρώ.

Ενώ ασφαλώς δεν στερούνται ενδιαφέροντος οι έκτακτες άτυπες συνεδριάσεις που θα λάβουν χώρα σήμερα σε Eurogroup, Ecofin.

Τεχνικά και όσον αφορά στον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου πολλά θα κριθούν από το αν και κατά πόσον θα μπορέσει να κρατήσει το πρόσφατο χαμηλό των 1.240 μονάδων ή θα οδηγηθεί στην επόμενη τεχνική και ψυχολογική στήριξη των 1.200 μονάδων.

Με πιθανότερο στόχο των πωλητών και σήμερα στον τραπεζικό κλάδο.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v