Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναστροφή κλίματος στη Σοφοκλέους

Αλλαγή σκηνικού στο ΧΑ, που καταγράφει πλέον μικρά κέρδη, μετά τις αρχικές απώλειες και τη δημοπρασία των εντόκων γραμματίων. Κέρδη για Εθνική Τράπεζα, 3Ε, Eurobank. Πτώση για ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, Πειραιώς.

Απόλυτα αναμενόμενο πτωτικό ξεκίνημα παρά τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών για το ελληνικό χρηματιστήριο με τον τραπεζικό κλάδο να αποτελεί τον κύριο εκφραστή των πιέσεων.

Λίγο πριν συμπληρωθεί η πρώτη ώρα συνεδρίασης, ο Γ.Δ. κινούμενος μόνιμα με αρνητικό πρόσημο και έχοντας υποχωρήσει μέχρι τις 1.238,19 μονάδες, έχει ανακάμψει ελαφρώς και βρίσκεται στις 1.244,78 μονάδες με απώλειες 0,61%, ενώ ο τζίρος ξεπερνά τα 24 εκατ., από τα οποία όμως, πρέπει να αφαιρεθούν τα 13,36 εκατ. τα οποία αφορούν προσυμφωνημένη συναλλαγή 2.672.000 μετοχών της Jumbo στα 5 ευρώ.

Εξαιρετικά κακή η εικόνα εκτός 20άρη, όπου ελάχιστες μετοχές έχουν πραγματοποιήσει συναλλαγές και ακόμη λιγότερες κινούνται με θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, στο ταμπλό του 20άρη, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι υπάρχουν και αρκετές «πράσινες» εξαιρέσεις.

Έστω και αν αυτές συνδυάζονται κατά κύριο λόγο με χαμηλές συναλλαγές.

Έτσι, με θετικό μέχρι στιγμής πρόσημο, κινούνται οι ΕΛΠΕ, Τιτάν, Βιοχάλκο, Coca Cola, Jumbo.

Αντίθετα, όλες οι άλλες μετοχές που απαρτίζουν τον FTSE κινούνται με αρνητικό βηματισμό.

Απώλειες μεγαλύτερες του 2% για Ελλάκτωρα, και ΟΠΑΠ, του 1,64% για MIG, ενώ με απώλειες μεγαλύτερες της μιας ποσοστιαίας μονάδας και χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 6 ευρώ, κινείται ο τίτλος του ΟΤΕ.

Όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές δεν υπάρχει τίτλος που να κινείται με θετικό πρόσημο.

Παρά ταύτα, οι απώλειες θεωρούνται μάλλον συγκρατημένες, και εύκολα αναστρέψιμες, ενώ παραμένουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης οι τίτλοι των ΤΤ και ΤΒΑΝΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με αξιοσημείωτες απώλειες κινούνται οι: Alpha Bank (-1,59%), Αττικής (-2,63%), Εθνική Τράπεζα (-1,05%), ΜΡΒ (-1,59%) και Proton Bank (-1,89%).

Ενώ σαφώς μικρότερες απώλειες σημειώνουν οι Αγροτική, Eurobank Κύπρου και Πειραιώς. Σημειώνεται ότι το δικαίωμα της Αγροτικής υποχωρεί κατά 27,27%, στα 0,16 ευρώ.

Μάλιστα η μετοχή της
Eurobank δείχνει κάποιες πρώτες διαθέσεις να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο.

Με δεδομένα ότι οι μέχρι στιγμής απώλειες θεωρούνται αρκετά ελεγχόμενες, και οι πωλητές δεν δείχνουν ιδιαίτερα επιθετικές διαθέσεις, όλα τα δεδομένα για το υπόλοιπο της συνεδρίασης παραμένει εξαιρετικά ανοιχτά.

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v