Ανοδικές "ανάσες" σε ΧΑ και Ευρώπη

Με πολύ μικρό τζίρο ο Ftse20 επανέρχεται οριακά προς τις 270 μονάδες. Στο 1,90 ευρώ υψηλότερα η ΕΤΕ, υπεραπόδοση για Alpha, Μυτιληναίο, Τιτάν, Πειραιώς. Κατά 1% υψηλότερα ο DAX και ο CAC 40.

Καλά ξεκίνησε η συνεδρίαση, και μάλιστα χωρίς να χρειαστεί η επιβεβαίωση των πρώτων στηρίξεων.

Ο Ftse-20 από τις πρώτες κιόλας εντολές που δόθηκαν κυρίως σε τραπεζικές μετοχές -με αιχμή την Εθνική- διαμόρφωσε χαμηλή τιμή στις 268,66 μονάδες, πρακτικά σε απόσταση σχετικής ασφάλειας από την περιοχή των 260 μονάδων. Ανάλογη εικόνα και για την ΕΤΕ, που με χαμηλή τιμή το 1,89 ευρώ αντέδρασε υψηλότερα έως το 1,92, με σχετικά ικανοποιητικό τζίρο.

Είχαν προηγηθεί βέβαια το ανοδικό άνοιγμα των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων και η επαναφορά του DAX υψηλότερα των 6.100 μονάδων, αν και σημείο αναφοράς θεωρούνται οι 6.200 - 6.250.

Ανάσες και για το ευρώ, που διατηρείται πάνω από το 1,34 δολ., ενώ πληροφορίες ότι στελέχη της Ε.Ε. εξετάζουν νέα σχέδια για την περαιτέρω ενίσχυση των ευρωπαϊκών ταμείων διάσωσης, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο λειτουργίας δύο διαφορετικών ταμείων, άλλαξαν το κλίμα στις χρηματαγορές.

Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, στελέχη της Ε.Ε. εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτραπεί η λειτουργία του ταμείου διασώσεων EFSF (440 δισ. ευρώ) ακόμα και όταν τεθεί σε ισχύ το 2012 το νέο, ESM (500 δισ. ευρώ).

Φαίνεται πως οι αρμόδιοι κινούνται αργά, αλλά με ουσιαστικότερα βήματα αυτήν τη φορά, δίνοντας… ανάσες στα χρηματιστήρια και στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. Αυτές οι ενέργειες δεν μπορεί να θεωρηθεί πως αρκούν από μόνες τους και κάποιοι παίκτες θα ακολουθήσουν δραστικότερες κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, για τους βραχυπρόθεσμους η επικείμενη σύνοδος κορυφής, το διήμερο 8 - 9/12, θεωρείται σημείο αναφοράς για τη συνέχεια. Σύντομα θα ξέρουμε εάν οι αποφάσεις των ισχυρών, κυρίως των Γερμανών, θα επενεργήσουν ευνοϊκά για τα χρηματιστήρια.

Προσώρας, στις αγορές ομολόγων της ευρωπεριφέρειας επικρατούν σταθεροποιητικές τάσεις, ελεγχόμενες διακυμάνσεις και χωρίς σημαντική επιβάρυνση στην κίνηση των τίτλων. Μία παράμετρος που σύμφωνα με την εκτίμηση μερίδας ξένων αναλυτών θα πρέπει να συνεκτιμηθεί αφορά όσα συμβαίνουν (κυρίως) στη Μόσχα.

Στο Χ.Α. και πάλι, εκτός από τις τράπεζες (υποχωρεί μόνο η Marfin Popular Bank), ενδιαφέρον παρουσιάζουν επιμέρους κινήσεις που σημειώνονται σε τίτλους-σηματωρούς. Εκτός από τον σταθερό Τιτάνα, που συνεχίζει την αντίδρασή του στα 11,75 ευρώ (2,75% και σημείο αντίστασης στα 12 ευρώ), κινητικότητα παρατηρείται στην Ελλάκτωρ (μετά την ανακοίνωση πως η European Goldfields έχει δεχτεί προτάσεις εξαγοράς περιουσιακών της στοιχείων), ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τον όμιλο και δευτερευόντως για τον κλάδο.

Χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια ο Μυτιληναίος κρατά τα 3 ευρώ, που θα πρέπει να είναι η στόχευση της εισηγμένης σε αυτήν τη φάση της αγοράς, λιγοστοί αγοραστές στη ΜΟΗ και επιβεβαίωση των 3 - 3,05 ευρώ για τη Βιοχάλκο. Η δεικτοβαρής CC 3E απορροφά την όποια προσφορά βγαίνει από τα χαμηλά των 11,65 ευρώ, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται επανεισροή (μάλλον ξένων) κεφαλαίων.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, σταθερά στα 2,72 ευρώ η ΕΧΑΕ, με μόλις 40 κομμάτια (στις 11:05) η ΕΥΔΑΠ υποχωρεί 4,04% στα 2,85 ευρώ, ενώ της Θεσσαλονίκης με 10 χιλιάδες κομμάτια διορθώνει ελαφρώς (-0,68%) στα 2,90 ευρώ.

Ενδεικτικός του κλίματος και του περιορισμένου ενδιαφέροντος είναι ο τζίρος των μόλις 3,7 εκατ. ευρώ (στις 11:08), από τα οποία περίπου 1,6 εκατ. ευρώ είχε αλλάξει χέρια στην Εθνική.

Συγκριτικά αυξημένος θεωρείται (περισσότερα από μισό εκατομμύριο ευρώ) στη μετοχή της ΔΕΗ, καθώς πραγματοποιείται στη διόρθωση της τιμής έως τα χαμηλά των 4,23 ευρώ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v