ΧΑ: Αρνητικό ξεκίνημα παρά τις προσδοκίες

Με κέρδη 49,3% μέσα σε 9 συνεδριάσεις οι τράπεζες προεξοφλούν κυρίως τη συμφωνία για το PSI αλλά και δευτερευόντως τα αποτελέσματα των ελέγχων της BlackRock. Κλειδί οι 320 μον. για τον FT 20 και τα 2,10-2,30€ για την ΕΤΕ.

Ως τις 13 Φεβρουαρίου η επίσημη πρόταση για το PSI και το Χ.Α. προεξοφλεί με θεαματικό τρόπο την ευόδωση αυτού του τόσο σύνθετου και δύσκολου εγχειρήματος.

Η απόδοση 49,3% για τον τραπεζικό δείκτη σε διάστημα εννέα συνεδριάσεων μόνο αμελητέα δεν μπορεί να θεωρηθεί και παρά τα… συντριπτικά πλήγματα που έχει υποστεί ο κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η διελκυστίνδα τραβά σε μάκρος, ενώ σύμφωνα με την ανταπόκριση της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου (από τις Βρυξέλλες) συνεχή είναι τα «γυμνάσια» σε βάρος της Ελλάδας.

Είπαμε πως η Αθήνα αφενός έδωσε τα αίτια και τις αφορμές για να ασκηθούν νέες πολιτικές στην οικονομία και στην κοινωνία της χώρας κι αφετέρου παραμένει το υπ' αριθμόν 1 πείραμα, όπου δοκιμάζονται συνταγές που θα εφαρμοστούν -κατά περίπτωση- και σε άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η εκτίμησή μας, αυτό συμπεραίνουμε μετά από ενέργειες κι εξελίξεις 2-3 χρόνων και δεν αλλάζει. Δεν είναι, ωστόσο, της παρούσης να επεκταθούμε.

Στα της αγοράς, ο FTSE 20 συνεχίζοντας το σερί του αντέδρασε έως τις 295,20 μονάδες, με αιχμή τις τράπεζες και την ΕΤΕ έως τα 2,09 ευρώ -υψηλά ημέρας-, που έκλεισε με συναλλαγές 8,7 εκατ. τεμαχίων.

Αναμενόμενα το σερί και η αντίδραση των Alpha- Eurobank -με την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εγκρίνει υπό όρους τη συγχώνευση των δύο ομίλων-, ενώ η τιμή της πρώτης είναι στο 0,769 και της δεύτερης στο 0,550 ευρώ.

Καλά ενημερωμένη χρηματιστηριακή πηγή απέδιδε το τελευταίο ράλι στην προεξόφληση κυρίως μιας κοινά αποδεκτής συμφωνίας για το PSI αλλά και στις εξελίξεις από το μέτωπο της BlackRock. Η ίδια πηγή σημείωσε πως οι τραπεζίτες έχουν λάβει γνώση των αποτελεσμάτων των ελέγχων του ξένου οίκου (μετά από ενημέρωσή τους από τον διοικητή της ΤτΕ), γεγονός που όπως φαίνεται μετρά στα του κλάδου. Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν πληροφορίες από τραπεζικούς κύκλους, τα συμπεράσματα της BlackRock δεν είναι τόσο δραματικά, όπως αρχικά αναμενόταν. Και εν πάση περιπτώσει, στα πολυετή και ιστορικά χαμηλά των αποτιμήσεων αρκετών ομίλων είχε προεξοφληθεί κι είχε ενσωματωθεί μεγάλο μέρος προβλέψεων, βαρών και των αναπόφευκτων ενεργειών για την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους.

Δεν έχουμε προσωπική γνώση των ελέγχων της BlackRock και σημαντικών στοιχείων της μελέτης -παρά μόνο όσα μας μεταφέρουν σε κατ' ιδίαν συζητήσεις παράγοντες της αγοράς- και γι' αυτό απλώς μεταφέρουμε την αίσθηση και το κλίμα που δημιουργείται σε κύκλους του Χ.Α. και των τραπεζών και τίποτε περισσότερο.

Ωστόσο, ένα μέρος του παιχνιδιού προεξόφλησης στις τράπεζες θα πρέπει να πιστωθεί, πράγματι, και σε αυτήν την παράμετρο, πως δηλαδή οι τραπεζίτες γνωρίζουν επίμαχα στοιχεία και μεγέθη από τον σχετικό φάκελο της BlackRock.

Για τον FTSE 20 και την Εθνική, κι όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση, παραπέμπουμε σε δύο σχετικά διαγράμματα που είχαν… ανέβει στον Εκηβόλο της 9ης/1, με τον εύγλωττο τίτλο Εθνική-σηματωρός για τράπεζες και 20άρη για να έχουμε καλύτερη εικόνα των αντιστάσεων της μετοχής και της δυναμικής της εν εξελίξει αντίδρασης.

Ενδιαφέρον όμως φαίνεται πως αποκτά και πάλι ο κλάδος της ενέργειας. Ο Μιχάλης Καϊταντζίδης σημειώνει σε σχετικό θέμα του πως «η μεγιστοποίηση του οφέλους που θα έχουν τα ΕΛ.ΠΕ. από την πώληση από κοινού με το δημόσιο πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ είναι από τους κύριους λόγους που ώθησαν τη διοίκηση του ομίλου στην απόφαση να αποδεσμευτεί από τη συμμετοχή του στο μ.κ. της εταιρείας αερίου». Στα 6 ευρώ σταθερή χθες η μετοχή των ΕΛ.ΠΕ., αλλά με τον κλάδο να προοιωνίζεται ενδιαφέρουσες εξελίξεις και συνέργειες, συμπεριλαμβανομένης βέβαια της ΔΕΗ.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v