Κατεστάλη η προσπάθεια τραπεζικής αντίδρασης

Στο κενό, ελλείψει τζίρου, έπεσε η ενδοσυνεδριακή αντίδραση στις τράπεζες. Έντεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον κλαδικό δείκτη. Κέρδη για ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank. Ξανά κάτω από τα 7€ ο ΟΠΑΠ.

Δέκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις για τον Τραπεζικό δείκτη δεν είναι λίγες και σε μία Αγορά με στοιχειώδη αντανακλαστικά θα πρέπει να μεσολαβήσει μία αντίδραση, έστω και απόλυτα τεχνικού χαρακτήρα.

Αυτό επιχειρήθηκε σήμερα μετά τις 10.45, όταν και εμφανίστηκαν οι πρώτοι αγοραστές στον Τραπεζικό κλάδο, όμως ήταν μία αντίδραση που δεν είχε διάρκεια, καθώς δεν έπεισε ούτε στιγμή για δύο απλούστατους λόγους.

Πρώτον γιατί την αντίδραση των Τραπεζικών μετοχών δεν φάνηκε διατεθειμένο να την ακολουθήσει το υπόλοιπο χρηματιστηριακό ταμπλώ και δεύτερον γιατί ήταν εμφανές ότι η προσπάθεια δεν είχε “καύσιμα”, λόγω του ιδιαίτερα χαμηλού τζίρου.

Εννοείται ότι για τους γρήγορους παίκτες η σημερινή συνεδρίαση ήταν μία καλή ευκαιρία για “intraday” κινήσεις, οι οποίες όμως απαιτούσαν “χειρουργική ακρίβεια” προκειμένου να βγει το “μεροκάματο του τρόμου”.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμα και εντός 20αρη η Τραπεζική “επανάσταση” δεν βρήκε συμπαραστάτες, με πλέον αποκαρδιωτική εικόνα αυτή του ΟΠΑΠ που μετά από 19 συνεδριάσεις υποχώρησε εκ νέου χαμηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 7,00 ευρώ.

Στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις μόνο η Μέτκα έδωσε μία αξιοπρόσεκτη προσπάθεια, ενώ αντίθετα υπό σημαντική πίεση βρέθηκε ο τίτλος της AS Company (παρά τα αξιόλογα αποτελέσματα της εταιρείας) δημιουργώντας αποχρώσες ενδείξεις “αναγκαστικών” πωλήσεων.

Εν πάσει περιπτώσει και με μόνη την βοήθεια των Δεικτοβαρών Τραπεζικών τίτλων, ο Τραπεζικός δείκτης πέτυχε να αναρριχηθεί μέχρι τις 289,99 μονάδες (+5,12%), ενώ στις επιμέρους μετοχές η Alpha Bank έφθασε μέχρι τα 0,9350 ευρώ (+7,59%), η Εθνική μέχρι τα 1,8600 ευρώ (+5,68%), η Eurobank μέχρι τα 0,5740 ευρώ (+8,92%), η Πειραιώς μέχρι τα 0,2740 ευρώ (+9,16%) και το Ταχ. Ταμιευτήριο μέχρι τα 0,4070 ευρώ (+7,11%).

Όμως μετά τις 12.45 είχε αρχίσει να γίνεται εμφανές ότι οι αρχικοί αγοραστές είχαν εμφανείς ενδείξεις κόπωσης και άρχισε η αντιστροφή της τάσης που στις 16.47 βρήκε όλες τις παραπάνω μετοχές (πλην της Πειραιώς) να φλερτάρουν με το αρνητικό πρόσημο, ή και να σημειώνουν αξιοπρόσεκτες απώλειες.

Έτσι μετά τις 16.48 και για την “τιμή των όπλων” ξεκίνησε νέα προσπάθεια αντίδρασης (από τα χαμηλά ημέρας), σαφώς ηπιότερου και επιφυλακτικότερου χαρακτήρα, απλά για να επιστρέψει σε θετικό πρόσημο ο Τραπεζικός δείκτης, όμως και αυτή δεν έπεισε και έτσι μοιραία όλα κρίθηκαν στις τελικές δημοπρασίες, οι οποίες έκλεισαν στο υψηλό ημέρας τον ΟΤΕ και στο χαμηλό τους ΟΠΑΠ, MPB, Coca-Cola.

Έτσι ο Τραπεζικός δείκτης συμπλήρωσε “ποδοσφαιρική ομάδα” στις πτωτικές συνεδριάσεις, ενώ ο Γενικός Δείκτης έδωσε κλείσιμο χαμηλότερα από τεχνικά κρίσιμο όριο των 710 μονάδων και αν δεν αντιδράσει άμεσα η κίνηση χαμηλότερα των 700 μονάδων κερδίζει πόντους.

Η τελική σημερινή εικόνα είναι σαφώς χειρότερη από μία καθαρά πτωτική συνεδρίαση, καθώς επιβεβαίωσε ότι η εγχώρια Αγορά δεν έχει την διάθεση και πολύ περισσότερο τις δυνάμεις να δώσει μία ουσιαστική και πειστική ανοδική αντίδραση, έστω και με μοχλό τις μη Τραπεζικές μετοχές.

Επιστροφή της αγωνίας στα χρηματιστηριακά γραφεία που βλέπουν τον τζίρο να συρρικνώνεται μέρα με τη μέρα και προσπαθούν παντιοτρόπως να μαζέψουν margins και να περιορίσουν τις βραχυπρόθεσμες πιστώσεις.

Επιφυλακτικοί οι περισσότεροι παράγοντες της Αγορές περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι αποτελέσματα και ανακεφαλαιοποιήσεις Τραπεζών σε συνδυασμό με το εύθραυστο πολιτικό σκηνικό δημιουργούν αναστολές στο θέμα των τοποθετήσεων ακόμα και σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα επιτείνοντας την αρνητική εικόνα ακόμα και σε περιβάλλον σχετικά μικρών τζίρων.

Σύμφωνα με τους ίδιους όσο καθυστερούν οι ειδήσεις από το Τραπεζικό μέτωπο, τόσο πιο πιθανό είναι Τραπεζικός δείκτης και FTSE να κινηθούν σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, είναι πασιφανές ότι η Αγορά προεξοφλεί αρνητικά ένα προεκλογικό Απρίλιο που θα παγώσει όλες τις απαιτούμενες αλλαγές και έτσι θα χαθεί και άλλος πολύτιμος χρόνος, ενώ για πολλοστή φορά οι αποκρατικοποιήσεις θα μείνουν απλά “ασκήσεις επί χάρου” (!)

Στα χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης η νέα καθίζηση του τζίρου (ο χαμηλότερος των τελευταίων έξι συνεδριάσεων), ενώ ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την άρση της αναστολής διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Επιχ. Ηχου και Εικόνας από σήμερα 3 Απριλίου 2012, καθ' όσον η εταιρεία προέβη στη σύνταξη και στην επαναδημοσίευση της ετήσιας οικονομικής έκθεσης της χρήσης 2011 και πλέον εκλείπει ο λόγος θέσης των μετοχών της σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης.

Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη σχετικό αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας Fashion Box, από σήμερα 3 Απριλίου 2012, διότι δεν δημοσιοποίησε εμπρόθεσμα την ετήσια οικονομική έκθεση για τη χρήση 2011, εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

O Άντριου Μποσομγουόρθ, κορυφαίος μάνατζερ της Pimco, εκτιμά ότι με το πρώτο “κούρεμα” τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί, αντιθέτως "εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και δεύτερο κούρεμα στην Ελλάδα. Γι' αυτό και αποφεύγουμε τα Ελληνικά ομόλογα".

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Άντριου Μποσομγουόρθ εκτιμά ότι το δεύτερο “κούρεμα” θα πλήξει όχι τους ιδιώτες, αλλά κυρίως τα Κράτη που δάνεισαν στην Ελλάδα.

Με άρθρο τους στους Financial Times, ο πρόεδρος της RGE, Nouriel Roubini και ο γενικός διευθυντής της, Arnab Das, ισχυρίζονται ότι παρά την ανάσα που πρόσφεραν στην Ευρωζώνη τα φθηνά τριετή δάνεια της ΕΚΤ, τα προβλήματα της Περιοχής δεν έχουν αντιμετωπιστεί στη ρίζα τους.

Χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία θα χρειαστούν περαιτέρω αναδιάρθρωση των χρεών τους. Όμως, ακόμα και έτσι, η Ευρωζώνη δεν έχει τα απαραίτητα συστατικά μιας επιτυχημένης νομισματικής ένωσης, αναφέρεται.

Οι Roubini και Das τονίζουν ότι “ο χωρισμός μπορεί να είναι δύσκολος, αλλά είναι καλύτερος από το να παραμένει κανείς σε έναν κακό γάμο”. Αυτό που προτείνουν είναι ένα συναινετικό διαζύγιο, στο πλαίσιο του οποίου η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα και η Ισπανία θα αποχωρήσουν από την Ευρωζώνη, στην οποία θα παραμείνουν οι υπόλοιπες Χώρες.

Αντίθετα, θετική εξέλιξη για τις πιο ευάλωτες Χώρες της Ευρωζώνης χαρακτηρίζει η Fitch την απόφαση για την ενίσχυση της δύναμης πυρός των Ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης.

Όπως αναφέρει ο οίκος, η ενίσχυση του “αναχώματος” ήταν αναγκαία για την αποφυγή της περαιτέρω μετάδοσης της κρίσης. Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο της Fitch, οι Ευρωπαϊκές αρχές θα δείξουν επαρκή θέληση για τη δημιουργία και εφαρμογή ενός θεσμικού και χρηματοοικονομικού πλαισίου, που θα αποτρέψει τη διάσπαση της Ευρωζώνης.

Αρνητική εικόνα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές και μικτά πρόσημο στην Wall Street, την ίδια ώρα που Ισπανία και Πορτογαλία φαίνεται να παίρνουν “επίκαιρες θέσεις” στο στόχαστρο των Αγορών.

Η Ισπανική Κυβέρνηση αναμένει το χρέος στο 79,8% του ΑΕΠ το 2012 από το 68% πέρυσι, με τον Υπουργό Οικονομικών να αποδίδει την αύξηση του χρέους στην απουσία ενός προγράμματος ανάπτυξης τη στιγμή που η Χώρα εφαρμόζει αυστηρή δημοσιονομική πολιτική.

Στην Πορτογαλία, Ε.Ε. και ΕΚΤ αναφέρουν ότι το χρέος της Χώρας θα σκαρφαλώσει στο 115% του ΑΕΠ το 2013, ενώ επισημαίνονται οι δυσκολίες αναχρηματοδότησης που θα αντιμετωπίσουν οι Πορτογαλικές Τράπεζες εντός του 2012.

Το “κούρεμα” του χρέους της Πορτογαλίας για τους ιδιώτες ομολογιούχους είναι αναπόφευκτο, ανέφερε σήμερα, σε μήνυμα στο twitter ο Bill Gross της Pimco.

Από εκεί και πέρα οι επενδυτές περιμένουν τα πρακτικά της πρόσφατης συνεδρίασης της Fed προκειμένου να “ανιχνεύσουν” τις προθέσεις της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με ένα QE3.

"Παράξενες" ομοιότητες με την κίνηση των Αγορών στις αρχές του 2011 βλέπει στο ράλι που σημειώνουν στην τρέχουσα συγκυρία τα διεθνή Χρηματιστήρια, ο Richard Cookson, ανώτατο
στέλεχος της Citi Private Bank.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το ράλι των Αγορών αλλά και η διάθεση των επενδυτών για ανάληψη ρίσκου έχει φέρει αισιοδοξία για μια βιώσιμη ανάκαμψη. Επί της ουσίας ο Cookson μιλά για τη νηνεμία πριν τη μεγάλη καταιγίδα και την επιδείνωση της κρίσης χρέους στη διάρκεια του 2011. "Η ανάκαμψη που παρατηρείται στα διεθνή χρηματιστήρια δεν αφορά σε μια φυσιολογική ανάκαμψη", σχολιάζει ο ίδιος, αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζουν οι ισολογισμοί των Κεντρικών Τραπεζών, αλλά και η παγκόσμια ανάπτυξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση οι βιομηχανικές παραγγελίες αυξήθηκαν 1,3% τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι παραγγελίες των Αμερικανικών εργοστασίων θα αυξηθούν 1,5%.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, περίπου μοιρασμένη η εικόνα στο ταμπλώ του 20αρη.Στους οριακά λιγότερους “πράσινους” τίτλους οι ΔΕΗ (+0,6%), Ελ. Πετρέλαι (+1,75%), ΟΤΕ (+3,28%), Τιτάν (+0,56%), Κύπρου (+0,45%), Folli Follie Group (+1,28%), Eurobank (+2,66%), ενώ αμετάβλητος έκλεισε ο τίτλος του Μυτιληναίου.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για την Coca-Cola (-3,41%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 2% ακολούθησαν οι Βιοχάλκο, MPB, MIG και με μικρότερες απώλειες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 20 μονάδων με υψηλό ημέρας τις 727,29 (12.45) και χαμηλό τις 707,21 (15.49) και έκλεισε τελικά στις 709,2 μονάδες με απώλειες 0,62%, ενώ ο τζίρος συνεχώς μειούμενος έφθασε τα 28,5 εκατ.

Τίποτα το ιδιαίτερο από την τελική εικόνα με 76 ανοδικές μετοχές έναντι 69 πτωτικών και 26 τίτλοι με ημερήσια κέρδη από 4 έως 27,76%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Συγκρατημένα απαισιόδοξο δηλώνει το τμήμα ανάλυσης της Fast Finence ΑΕΠΕΥ που είχε προειδοποιήσει εγκαίρως για την επιδείνωση της τεχνικής εικόνα της Αγοράς.

Σύμφωνα με νεότερες εκτιμήσεις του τμήματος ανάλυσης, ο Τραπεζικός κλάδος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, ενώ οι υπόλοιπες μετοχές αναγκαστικά να βγάζουν πωλητές βλέποντας τις Τραπεζικές μετοχές να καταρρέουν.
 
Ο FTSΕ έχει τις 266 – 265 μονάδες στήριξη, επίπεδο που αν μη τι άλλο πρέπει να βγάλει τεχνική αντίδραση προς τις 277 μονάδες.Διάσπαση των 278 μονάδων θα μπορέσει να δώσει ένα πρώτο σήμα στον 20αρη, από πλευράς τιμών και επόμενο στόχο τις 286 μονάδες.

Η Alpha Bank έπιασε τα 0,86 ευρώ και αντίστοιχα η Εθνική είναι πολύ κοντά στα 1,71 ευρώ, επίπεδα που και μόνο ως νούμερα οφείλουν να δώσουν μία αντίδραση. Τα εν λόγω επίπεδα, όπως αντίστοιχα και οι 265 μονάδες του FTSE αν χαθούν, το πιο πιθανό είναι να μας δώσουν τα χαμηλά μας.

Κανένα νέο δεν έχουμε ακόμα για τις Τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις, μιας και ένα τέτοιο νέο θα μπορούσε να δώσει μία ανάσα στον Τραπεζικό κλάδο, από την στιγμή που οι περισσότεροι μεγάλοι πιστεύουν ότι θα μπουν στις αυξήσεις στα χαμηλά.
 
Τώρα το πως θα μπορέσουν να καλύψουν μικρό ποσοστό από παλαιούς μετόχους είναι απορίας άξιον, αν αυτό φαντάζονται.

Ο δείκτης S&P 500 ουσιαστικά δοκίμασε μία διπλή κορυφή δίνοντας προς το παρόν μικρή διόρθωση. Όσο κλείνει πάνω από τις 1401 μονάδες δεν προβληματίζει το “intraday long” ενώ διάσπαση μπορεί να μας φέρει στις 1390. Κοντινή πρώτη στήριξη οι 1408 μονάδες και αντίσταση οι 1418.

Κατοχύρωση των 1420 μονάδων μπορεί να δώσει κίνηση προς τις 1431 μονάδες, τονίζει το τμήμα ανάλυσης της ΑΕΠΕΥ.

----------ΧΠΑ

Συνεδρίαση οριακής ανόδου για τα Σ.Μ.Ε. του 20αρη, ενώ αυξημένες ήταν και οι συναλλαγές.

Το συμβόλαιο Ιουνίου ακολούθησε τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη, με σχετικά καλύτερη απόδοση, γυρίζοντας σε premium 0,70% (με βάση και τα αναμενόμενα μερίσματα). Όμως μετά τις 17.00 οι τελευταίες πράξεις έγιναν με discount 0,20%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 5242, τιμή εκκαθάρισης 270,5), κινήθηκαν μεταξύ 267 και 278 μονάδων. Μικτές κινήσεις με περισσότερες πωλήσεις από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Μικρός ο δανεισμός τίτλων (10100 Coca-Cola, 5000 Jumbo, 5100 Ελ. Πετρέλαια, 6100 Βιοχάλκο, 10800 Motor Oil, 15000 Ελλάκτωρ, 13000 Ταχ. Ταμιευτήριο), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (11168), Alpha Bank (15821), ΟΤΕ (546), Ταχ. Ταμιευτήριο (188), ΟΠΑΠ (485), Πειραιώς (2195), Κύπρου (2554), ΔΕΗ (172), MIG (471), MPB (1274), ΓΕΚ (107), Μυτιληναίο (113), Αγροτική (110), Ελ. Πετρέλαια (107).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 3/4 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (20496315 τεμ.), Eurobank (10477686 τεμ.), Πειραιώς (9589682 τεμ.), MPB (7720253 τεμ.), MIG (5326984 τεμ.), ΟΤΕ (5980046).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v