Πάει για το 12 στα 12 το ΧΑ;

Θα αποφευχθεί η πτωτική «ντουζίνα» στο ΧΑ καθώς ο ΓΔ υποχωρεί προς το όριο των 700 και ο FT 20 κινδυνεύει να χάσει και τις 270 μονάδες; Ενώ συνεχίζεται η πίεση στις τράπεζες οι Alpha-Eurobank ανοίγουν νέο κύκλο αντιπαράθεσης.

Καθώς αναζητώνται οι λιγοστές ενθαρρυντικές ενδείξεις σε αυτήν την τόσο ευαίσθητη συγκυρία, δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη η τελευταία προσέγγιση της Fitch.

Σε μία φάση του Χ.Α., όπου μετρά έντεκα συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις -όπως παρατηρεί ο ακριβής σε αυτά Θανάσης Σταυρόπουλος-, ο ξένος οίκος αξιολόγησης, μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας σε "B-" από "RD" στις 13 Μαρτίου, εξέδωσε χθες ειδική έκθεση για το σκεπτικό της συγκεκριμένης αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τότε.

Στο σχετικό θέμα του euro2day αναφέρεται: «Το ποσοστό συμμετοχής 96% στο PSI είναι αρκετό για να θεραπεύσει το "πιστωτικό γεγονός", παρά το ενδεχόμενο μη συμμετοχής μιας μερίδας κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου. Αν τελικά συμμετάσχουν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων, το PSI θα διαγράψει 110 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και μειώνοντας τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης αδυναμίας πληρωμών».

Ένδειξη, αλλά βραχυμεσοπρόθεσμη, που έπεται της εμφανούς διορθωτικής πορείας των τραπεζών, του FTSE 20 και της πλειονότητας των εισηγμένων.

Στις 709,20 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 271,48 ο FTSE 20, με τον τραπεζικό δείκτη να κλίνει προς τα πρόσφατα ελάχιστά του και την Εθνική πολύ αδύναμη να υποχωρεί προς το 1,74 ευρώ.

Η μείζων εκκρεμότητα διατηρείται στις τράπεζες, για λόγους λίγο ως πολύ γνωστούς σε όλους μας, και αρκετοί παίκτες θεωρούν πως ΔΕΝ αρκεί η αποσαφήνιση των όρων για τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για να αναστραφεί η τάση.

Τα ελάχιστα του κλαδικού δείκτη αλλά και μετοχών-σηματωρών (ΕΤΕ, Alpha, Eurobank) φαίνεται να έλκονται από τα πολυετή ελάχιστα. Θυμίζουμε πως για την ΕΤΕ είναι το 1,29 (στις 11/1/2012), για την Alpha το 0,418 (20/12/2011) και για τη Eurobank το 0,289 στις 11 Ιανουαρίου.

Με τις διεργασίες στο προσκήνιο και (κυρίως) στο παρασκήνιο των τραπεζών να συνεχίζονται, η Alpha Bank προχωρά στην παύση της διαδικασίας συγχώνευσης, απόφαση που θα επικυρωθεί και τυπικά στη γενική συνέλευση της 26ης Απριλίου.

Αφορμή για νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο παρ' ολίγον συνεταίρων, με την Alpha Bank να υποστηρίζει: «Με την απόφασή της να προτείνει την ακύρωση της συμφωνίας αποφεύγεται μία συνέργεια που θα δημιουργούσε ζημιά». Ανταπαντά η Eurobank υποστηρίζοντας ότι «οι ισχυρισμοί με τους οποίους η Αlpha Bank επιχειρεί να δικαιολογήσει την αθέτηση των συμβατικών της υποχρεώσεων είναι αβάσιμοι».

Εμείς θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στην ανακοίνωση της πρώτης, στην πρόσκληση προς τους μετόχους για τη γενική συνέλευσή της, όπου αναφέρεται: «Κατά την άποψη της τραπέζης, είναι προφανές ότι έχει συντελεστεί ουσιώδης μεταβολή των οικονομικών και λοιπών δεδομένων, επί των οποίων είχε βασιστεί: (i) η πρόταση του διοικητικού συμβουλίου, και η από 15ης Νοεμβρίου 2011 απόφαση της γενικής συνελεύσεως της τραπέζης ως προς την οικονομική σκοπιμότητα, επιχειρηματική λογική και αναμενόμενες ωφέλειες εκ της συγχωνεύσεως, και (ii) το σχέδιο κεφαλαιακής ενισχύσεως του ενιαίου σχήματος, το οποίο και αποτελούσε αναπόσπαστο μέρος του όλου εγχειρήματος».

Για να δούμε, καθότι οι εξελίξεις αναμένονται ενδιαφέρουσες από όλες τις απόψεις.

Και ενώ διαδραματίζονται αυτά, στον δεικτοβαρή τραπεζικό κλάδο ο Στέφανος Κοτζαμάνης ακτινογραφεί τον «χάρτη μερισμάτων ενενήντα εισηγμένων». Κάτι είναι και αυτό, δεδομένης της γενικότερης… μαυρίλας που συνεχίζεται σχεδόν σε όλα τα επίπεδα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v