Fitch: To PSI βελτίωσε το προφίλ του χρέους

Η συμμετοχή κατά 96% στο PSI είναι αρκετή για να θεραπεύσει το "πιστωτικό γεγονός", λέει η Fitch. Προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει το 2013 στο 170% του ΑΕΠ, λόγω ύφεσης, πριν αρχίσει να υποχωρεί το 2014.

Fitch: To PSI βελτίωσε το προφίλ του χρέους
Η Fitch μετά την αναβάθμιση της Ελλάδας σε "B-" από "RD" στις 13 Μαρτίου, εξέδωσε την Τρίτη ειδική έκθεση για το σκεπτικό της συγκεκριμένης αξιολόγησης, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις που είχε κάνει τότε.  

Στην έκθεση, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι το ποσοστό συμμετοχής 96% στο PSI είναι αρκετό για να θεραπεύσει το "πιστωτικό γεγονός", παρά το ενδεχόμενο μη συμμετοχής μιας μερίδας κατόχων ελληνικών ομολόγων ξένου δικαίου.

Αν τελικά συμμετάσχουν όλοι οι κάτοχοι ομολόγων, το PSI θα διαγράψει 110 δισ. ευρώ από το ελληνικό χρέος, βελτιώνοντας σημαντικά το προφίλ εξυπηρέτησης του χρέους και μειώνοντας τον κίνδυνο βραχυπρόθεσμης αδυναμίας πληρωμών.

Ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι μετά το PSI το νέο πρόγραμμα 164 δισ. ευρώ θα εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα χρηματοδοτείται πλήρως μεταξύ 2012 και 2014, προσδίδοντας ένα ελάχιστο περιθώριο ασφαλείας στους ομολογιούχους για τους επόμενους 12 με 24 μήνες.

Ωστόσο, η Fitch υπογραμμίζει ότι το ρίσκο χρεοκοπίας παραμένει, δεδομένου του μεγάλου χρέους και μετά το PSI και τις μεγάλες οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Η Fitch προβλέπει ότι το ελληνικό χρέος θα ανέλθει το 2013 κοντά στο 170% του ΑΕΠ εξαιτίας της μείωσης του ονομαστικού ΑΕΠ, προτού αρχίσει να υποχωρεί το 2014.

Η δυνατότητα της Ελλάδας να μειώσει το χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020 θα εξαρτηθεί από την πολιτική βούληση να εφαρμοστούν επιπρόσθετες δημοσιονομικές και δομικές μεταρρυθμίσεις και την ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να προσαρμοστεί και να ανακάμψει.

Η Fitch επαναλαμβάνει ότι η βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και η συμμετοχή της στην ευρωζώνη, εξαρτώνται από την εφαρμογή των δομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και την αποτελεσματικότητα τους στην δημιουργία των θεμελίων μιας σταθερής οικονομικής ανάκαμψης.

"Το PSΙ και το OSI έχουν δώσει ένα παράθυρο ευκαιρίας στην Ελλάδα" σημειώνει η Fitch, τονίζοντας ότι πέρα από αυτό θα απαιτείται και μια δύσκολη εσωτερική υποτίμηση για την επιτυχία του προγράμματος, ενώ οι προοπτικές ουσιαστικής ανάκαμψης πριν το 2014 είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v