Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεν αρκούν (πλέον) οι… ασπιρίνες

Μόνο θεαματικές ανατροπές και δραστικές ενέργειες θα μπορούσαν να αποτρέψουν τη… βύθιση των τραπεζών στα πολυετή ελάχιστά τους και την υποχώρηση του FTSE 20 προς το ιστορικό χαμηλό του.

Στο ποσό των 20.270.573.914,35 ευρώ ανέρχεται το σύνολο των ομολόγων σε ξένο δίκαιο που αποδέχθηκαν ήδη την προσφορά του ελληνικού δημοσίου και θα συμμετάσχουν στο PSI, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ. Για τους συγκεκριμένους ομολογιούχους η ανταλλαγή των τίτλων θα ολοκληρωθεί στις 11 Απριλίου. Για τους ομολογιούχους που είτε αρνήθηκαν να συμμετάσχουν είτε οι συνεδριάσεις τους διακόπηκαν ή αναβλήθηκαν η προσφορά του ελληνικού σημοσίου λήγει στις 20 Απριλίου και ως ημερομηνία ανταλλαγής ορίστηκε η 25η Απριλίου.

Αυτά αναφέρονται από τον ΟΔΔΗΧ καθώς η σχετική διαδικασία -έστω και με μικροεμπλοκές και προβληματάκια- προχωρά.

Στο Χ.Α. συνεχίζεται το κατηφορικό μέτρημα (12 στις 12 συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις), με τον Γενικό Δείκτη στις 703,94 μονάδες και τον FTSE 20 στις 268,01, με βαρίδι κυρίως την Εθνική, την Alpha Bank και τη Eurobank, που τραβούν ακόμη πιο χαμηλό τον κλαδικό δείκτη.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν μετοχές ή επιμέρους τομείς που δεν αντιδρούν και δεν διαφοροποιούνται. Απεναντίας, σε άκρως κατατοπιστικό θέμα του Γιώργου Α. Σαββάκη βρίσκουμε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα midcaps που ξεπερνούν την αγορά.

Ωστόσο, σε αυτήν τη φάση των αγορών η Ισπανία και η Fed τρομάζουν τη Wall, καθώς η διάψευση των προσδοκιών για έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης από την κεντρική τράπεζα πίεσε χαμηλότερα τους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Όμως, όπως αναφέρεται στο θέμα του euro2day, απογοήτευση προκάλεσε κι η δημοπρασία των ισπανικών ομολόγων και δευτερευόντως η βουτιά του χρυσού στα χαμηλά τριών μηνών.

Το ότι η Fed το ξανασκέφτεται αν θα προχωρήσει σύντομα σε ένα (τρίτο) πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης το καταλαβαίνουμε από τη στιγμή όπου έχουν να αντιμετωπιστούν σχεδόν παράλληλα η μείωση της ανεργίας και η αύξηση του πληθωρισμού. Ωστόσο, η Fed έχει αποδείξει πως γνωρίζει πώς να χειρίζεται τα… εκτυπωτήρια χαρτονομίσματος σε όλη τη διάρκεια της κρίσης. Και γι' αυτό δεν θα προβληματιζόμασταν τόσο.

Όσο από τις εξελίξεις στην ισπανική οικονομία, αυτήν τη φορά το πρόβλημα της τέταρτης ισχυρότερης οικονομίας (της Ε.Ε.) ήρθε για να μείνει όσο θα χρειαστούν οι Γερμανοί να δέσουν ασφυκτικότερα το πλαίσιο της Νέας Ευρώπης γύρω και από αυτήν τη χώρα-μέλος.

Δεδομένων των ανωτέρω, θα επιμέναμε στην εκτίμησή μας πως για την αναστροφή του κλίματος και της τάσης ΔΕΝ αρκεί (πλέον) μόνο η αποσαφήνιση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Απαιτούνται αμέσως ουσιαστικές κινήσεις, που θα αμβλύνουν την αβεβαιότητα που εντείνεται σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Ειδάλλως, χωρίς θεαματικές ανατροπές η επαναϋποχώρηση του FTSE 20 προς τα ιστορικά ελάχιστά του (236 μονάδες), με… βαρίδι την εκ νέου βύθιση των τραπεζών στα πολυετή χαμηλά τους, θα έρθει νομοτελειακά.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v