Συνεχίζεται η "ταλαιπωρία" στο Χρηματιστήριο

Οριακές οι μεταβολές στο ΧΑ, αλλά με τον ΓΔ να «διασώζει» τις 700 και τον FT 20 να «παλεύει» τις 270 μονάδες. Nέες πιέσεις στις τράπεζες. Παραμένουν οι άμυνες σε ΟΠΑΠ, 3Ε, Jumbo και ΜΟΗ.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με πιο… ταλαίπωρη ένδειξη τον ελάχιστο τζίρο των 11,7 εκατ. ευρώ, λίγο πριν από τις 13:20 και όταν ο FTSE 20 διόρθωνε οριακά στην κόψη των 270 μονάδων και ο Γενικός Δείκτης με απώλειες 0,11% κυμαινόταν στις 708,41, με ελάχιστο ημέρας τις 701,18 μονάδες.

Χωρίς ουσιαστικά κίνητρα και ισχυρό δέλεαρ, το Χ.Α. παραμένει εγκλωβισμένο στο πλάγιο καθοδικό κανάλι των τελευταίων ημερών. Δεδομένης της ανυπαρξίας σημαντικών ειδήσεων, χρήζει δεύτερης ματιάς, κατά την εκτίμησή μας, το άρθρο του Gideon Rachman στους Financial Times, όπου ο γνωστός αρθρογράφος αναφέρεται στον «κίνδυνο ενός νέου Αρμαγεδδώνα».

Η προσοχή μας εστιάζει σε όσα ενδιαφέροντα, αν και αιρετικά, αναφέρει για τον ρόλο της Ελλάδας, για το πώς επενεργεί το ελληνικό πρόβλημα στη συνοχή του ευρώ, χωρίς να φείδεται σχολίων για τους Γερμανούς και την τακτική που ακολουθεί το Βερολίνο.

Και το συγκεκριμένο άρθρο όπως και πολλές άλλες ανάλογες προσεγγίσεις εξειδικευμένων δημοσιογράφων, αναλυτών και ειδικών θίγει το θέμα μιας ουσιαστικής δημοσιονομικής συνοχής της Ε.Ε., διατηρώντας έτσι πάνω στο τραπέζι και την πρόταση για την έκδοση ενός ευρωομολόγου. Μόνο που κάτι τέτοιο, κατά την εκτίμηση άλλων μελετητών, πολύ δύσκολα θα προχωρήσει προτού το Βερολίνο ολοκληρώσει τον σχεδιασμό της νέας Ευρώπης.

Απαραίτητη, κατά την άποψή μας, η αναφορά αυτή καθώς οι εξελίξεις σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο αποτυπώνονται έντονα στην ολοένα αποκλίνουσα πορεία του DAX έναντι των χρηματιστηριακών δεικτών του Χ.Α. και των άλλων αγορών της αποκαλούμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Στο ταμπλό οι πωλητές επιμένουν στην Εθνική Τράπεζα και η τιμή της μετοχής υποχωρεί κατά 2,30% στο 1,70 ευρώ. Επιμένουν όμως και σε Alpha Bank, Eurobank, ενώ στην Τράπεζα Πειραιώς, που λίγο μετά τις 12:40 επιχειρήθηκε μια αντίδραση, οι ρευστοποιήσεις πίεσαν εκ νέου την τιμή χαμηλότερα. Η μετοχή της κυμαίνεται στο εύρος του 0,263-0,238 ευρώ.

Από τον 20άρη συνεχίζουν να ξεχωρίζουν μη τραπεζικοί τίτλοι: η Motor Oil πιάνει και πάλι τα 6 ευρώ, ο ΟΠΑΠ τα 6,99, η τα 14,07, ενώ σταθερή στα 7,90 ευρώ μένει η μετοχή των Folli Follie.

Από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ξεχωρίζουν J&P Άβαξ, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Καλώδια, ΕΧΑΕ, Μέτκα, Νηρέας, Τράστορ και Τέρνα Ενεργειακή.

Να σημειωθεί πως σε ορισμένες περιπτώσεις βασικοί μέτοχοι και επιχειρηματίες συνεχίζουν την αγορά μετοχών. Ενδεικτικά αναφέρονται οι περιπτώσεις του Σαράντη (4.210 ίδιες μετοχές), της Lamda Development (7.800), της Τέρνα Ενεργειακής (4.000) και της Η. Κυριακίδης (1.873).

Όσον αφορά τη ΓΕΚ Τέρνα, η διοίκηση αναμένει για το 2012 ισχυρή αποκλιμάκωση του καθαρού χρέους της, ενώ σύμφωνα με αναφορά της Marfin το χρέος θα μειωθεί λόγω πληρωμών οφειλομένων. Ο όμιλος έχει λάβει ήδη το α΄ τρίμηνο 40 εκατ. ευρώ, ενώ μεγαλύτερη ελάφρυνση προκύπτει και λόγω της επανεκκίνησης των συμβάσεων παραχώρησης.

Γινόμαστε λίγο πιο λεπτομερείς καθώς αυτά τα δύο στοιχεία είναι πολύ σημαντικά και σε βάθος εύλογου χρόνου θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της οικονομικής θέσης αρκετών επιχειρήσεων. Άλλωστε, σε πρόσφατο θέμα του Φ. Κόλλια για τα αποτελέσματα των ισχυρών ομίλων του κατασκευαστικού κλάδου γινόταν εκτενέστερη αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα και στα μειονεκτήματα των περισσότερων εξ αυτών.

Λίγο μετά τις 13:30 σε αρκετά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικρατούσαν πτωτικές τάσεις, με χαμηλότερες τιμές για τον DAX, τον CAC 40 και τον FTSE 100. Υπό σχετική πίεση παραμένει και το ευρώ έναντι του δολαρίου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v