Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δύο μπαλαντέρ για την τάση

Τα νεότερα από τα ανοιχτά μέτωπα των εκλογών και της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποσαφηνίσουν από Μ. Τρίτη την τάση στην αγορά, που παραμένει ξεκάθαρα πτωτική. Το μάζεμα στις τράπεζες και οι στηρίξεις.

Με τραπεζική αντίδραση τερματίστηκε το σερί των δώδεκα πτωτικών συνεδριάσεων. Ένας κύκλος διόρθωσης που έφερε τον Γενικό Δείκτη έως το…χείλος των 700 μονάδων (ελάχιστο στις 5/4 στις 700, 59), τον Ftse20 χαμηλότερα και των 270 (έως τις 267,27) με βαρίδι τις τράπεζες και μικρό μόνο μέρος του υπόλοιπου ταμπλό να διαφοροποιείται ανοδικά.

Λεπτομέρειες και ενδιαφέροντα στατιστικά αναφέρονται στο σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου την Πέμπτη.

Ωστόσο, στη συνεδρίαση της Πέμπτης μπορεί ο τζίρος να ήταν από τους χαμηλότερους μέχρι τώρα, όμως ήταν συγκεντρωμένος- περισσότερο από κάθε άλλη φορά- στις τράπεζες.

Ομολογουμένως θεαματικό μάζεμα, που σύμφωνα με πληροφορίες (αλλά και ενδείξεις) παρέπεμπε περισσότερο σε συντονισμένη προσπάθεια ισχυρών κύκλων να αναχαιτίσουν την απαξίωση του κλάδου.

Αυτό είχε ως συνέπεια την επιβεβαίωση των κρίσιμων 700 μονάδων (αρκετοί παίκτες θεωρούν τις 680 έσχατη άμυνα για τον Γ.Δ., τελευταίο ανάχωμα προς τα ελάχιστα των 621,71 μονάδων. Το ότι δεν χάθηκαν ούτε οι 700 αλλά ούτε και οι 270 μονάδες για τον 20άρη (σε κλείσιμο) ενδεχομένως να έχει τη σημασία του. Θα φανεί όμως από τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης.

Ωστόσο, η συνεδρίαση της 5ης/4 είχε ενδιαφέρον για διάφορους λόγους: Ήταν η τελευταία γι' αυτήν την εβδομάδα, καθώς το Χ.Α. συγχρονίζεται με τις διεθνείς αγορές και (λόγω του Πάσχα των Καθολικών) επαναλειτουργεί στις 10/4. Ενδεχομένως να ήταν και η τελευταία συνεδρίαση πριν από την πολύ κρίσιμη φάση της ανακοίνωσης των όρων ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Εάν τα… νεότερα ανακοινωθούν στις 10 ή 11 του μήνα, καθίσταται προφανής η σημασία της χθεσινής συνεδρίασης. Από αυτήν την άποψη, δίνουμε μεγαλύτερη -του συνήθους- σημασία στο μάζεμα που επιχειρήθηκε στις τράπεζες. Περί τα 3,388 εκατ. τεμάχια στην Εθνική (αξίας 5,6 εκατ. ευρώ), άλλα 3,427 στην Alpha Bank αξίας 2,8 εκατ. ευρώ, στη Eurobank 2,416 εκατ. τεμάχια αξίας 1,2 εκατ. ευρώ και 3,172 τεμάχια στην Πειραιώς αξίας 811 χιλιάδων ευρώ.

Αυξημένες συναλλαγές έγιναν και στη Marfin Popular Bank και στην Κύπρου, ωστόσο λόγω ανακεφαλαιοποίησης θα επιμείνουμε στην πρώτη 4άδα. Κι αυτό γιατί σύντομα θα φανεί εάν το «μάζεμα» έγινε επειδή συγκεκριμένα «ισχυρά χέρια» γνωρίζουν κάτι περισσότερο για τους όρους και τις προϋποθέσεις, εάν δηλαδή οι αγορές αφορούσαν και insiders που ποντάρουν στο ένα ή το άλλο ενδεχόμενο.

Κάτι άλλο που συζητήθηκε χθες σε χρηματιστηριακά (και όχι μόνο) γραφεία σχετίζεται με τη διαφαινόμενη αποσαφήνιση μιας άλλης εκκρεμότητας, που αφορά τον καθορισμό της ημερομηνίας των εκλογών. Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση, παρά τις… φιλότιμες προσπάθειες αρκετών (στο εσωτερικό της χώρας κυρίως από τους κόλπους του ΠΑΣΟΚ) να δημιουργήσουν κλίμα για πιθανή μετάθεση της διεξαγωγής της εκλογικής διαδικασίας, φαίνεται πως τελικά την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινώσει οριστικά την ημερομηνία.

Θα πρόκειται για την άρση δύο σημαντικών εκκρεμοτήτων (ανακεφαλαιοποίηση, καθορισμός ημερομηνίας εκλογών), που υπό προϋποθέσεις θα οδηγήσουν σύντομα σε αποσαφήνιση της τάσης, η οποία μέχρι και τα μισά της Πέμπτης παρέμενε ξεκάθαρα πτωτική.

Στο προσυνεδριακό σχόλιο της Πέμπτης σημειώναμε πως «ειδάλλως χωρίς θεαματικές ανατροπές η επαναϋποχώρηση του Ftse20 προς τα ιστορικά ελάχιστά του (236,32 μονάδες) με…βαρίδι την εκ νέου βύθιση των τραπεζών στα πολυετή χαμηλά τους θα έρθει νομοτελειακά».

Σημειώναμε επίσης τις τελευταίες ημέρες πως για την αναστροφή της τάσης δεν αρκεί μόνο η αποσαφήνιση του πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης.

Εμμένουμε σε αυτήν την προσέγγιση και γι' αυτό συνεκτιμάμε την αποσαφήνιση του θολού πολιτικού σκηνικού ΑΛΛΑ και την… εμφάνιση (μέχρι το άνοιγμα της συνεδρίασης της Μεγ. Τρίτης ) τουλάχιστον άλλης μιας ουσιαστικής είδησης-παραμέτρου ικανής να δημιουργήσει μόχλευση.

Και όπως σημείωνε η ομάδα ανάλυσης της eZMarket «το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία και οι αποφάσεις έχουν ΗΔΗ ληφθεί. Το έξυπνο χρήμα τις γνωρίζει ΗΔΗ. Τώρα βρισκόμαστε στη φάση των ανακοινώσεων. Τις αμέσως επόμενες ώρες διεξήχθη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο του Δ.Σ. της Εθνικής Τράπεζας».

Είναι προφανές πως οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις θα είναι καθοριστικές για τις τράπεζες και για το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

Το ότι η Γ.Σ. της Alpha Bank έπεται αυτών (έχει προγραμματιστεί για τις 26/4) ίσως να έχει τη σημασία του…

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 707,60 μονάδες με εβδομαδιαία πτώση 2,93%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 υποχώρησε 4,36%, ο Mid 30 με απώλειες 0,07% και ο Small Cap 80 με πτώση 3,33%.

Αναλυτικά, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν: ο κλάδος των Κατασκευών και Υλικών κατά 4,12% και των Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων κατά 2,24%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες σημείωσαν: ο κλάδος των Τραπεζών κατά 9,29%, των Τηλεπικοινωνιών 6,9% και της Υγείας κατά 5,97%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Τεχνικές Εκδόσεις (100%), ΑΤΤΙ-ΚΑΤ (35%), Hellas OnLine (33,25%), Κυριακούλης (29,75%), Δρομέας (23,87%), ΝΕΛ (23,26%), PC Systems (22,22%), Euromedica (20,69%), ΕΛΙΧΘ (19,67%), Ανδρομέδα (14,17%)

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Q&R (-36%), Sato (-31,58%), Μηχανική (ΠΟ) (-29,91%), Avenir (-27,54%), Spider (-25,98%), Εβροφάρμα (-23,71%), Olympic Catering (-20%), Εδραση (-19,88%), Καθημερινή (-18,77%) και Dionic (-18,46%).

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v