Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ισχνός ο τζίρος, αλλά κρατά το 700άρι ο ΓΔ

Οριακά στο χείλος των 270 μονάδων «παλεύει» ο FTSE 20. Κρατά, προσώρας, τις 700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, με εμφανή την προσπάθεια αντίδρασης στις τράπεζες. Κέρδη για Εurobank, Alpha, 3Ε.

Άλλη μία προσπάθεια ανάσχεσης της διόρθωσης επιχειρείται στις τράπεζες. Με ισχνά ποσοστά αντίδρασης για τους βασικούς δείκτες καθώς ο Γενικός Δείκτη αντέδρασε έως τις 710,52 μονάδες και ο FTSE 20 έως τις 271.

Με ακόμα πιο χαμηλό τζίρο, σχεδόν 2,8 εκατ. ευρώ περίπου στις 11:00, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας αντέδρασε αρχικά έως το 1,68 ευρώ, της Alpha Bank έως το 0,826, της Eurobank έως το 0,52 και της Τράπεζας Πειραιώς έως το 0,26 ευρώ.

Είναι όμως τόσο χαμηλός ο τζίρος και παρότι είναι σχετικά νωρίς θα διακινδυνεύαμε την εκτίμηση πως η συνεδρίαση πηγαίνει σήμερα για αρνητικό ρεκόρ έτους.

Είναι προφανές πως οι εν δυνάμει αγοραστές περιμένουν κατ' αρχάς την αποσαφήνιση των προϋποθέσεων με τις οποίες θα γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Κατά την άποψή μας, κάτι τέτοιο από μόνο του δεν αρκεί εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα και στο σημείο όπου έχει επιβαρυνθεί ο δείκτης πολιτικού ρίσκου.

Λιγοστοί οι αγοραστές σε μετοχές των τραπεζών και αυτό γιατί η μεταβλητότητα έχει μειωθεί σημαντικά, σε βαθμό που καθιστά ανώφελο το ενδοσυνεδριακό ποντάρισμα. Από τη στιγμή όπου θα εκλείψει και το κίνητρο του Intraday, ο τραπεζικός κλάδος αλλά και το Χρηματιστήριο Αθηνών γενικότερα θα ταλαιπωρηθούν περισσότερο.

Μόνο εάν ανεβάσουν στροφές και διευρυνθεί η διακύμανση τουλάχιστον 3-5 δεικτοβαρών μετοχών μπορεί να γίνει κάτι, πάντα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Συγκριτικά υψηλές συναλλαγές με πάνω από 1 εκατ. τεμάχια έχουν γίνει στα πρώτα 40΄ της συνεδρίασης στη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Για τη μετοχή το εύρος διακύμανσης φτάνει το 0,10 ευρώ και υπό προϋποθέσεις θα μπορούσε να διευρυνθεί περισσότερο.

Αντιθέτως, περιορίζεται μόλις στο 0,05 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα, μόλις στο 0,026 για την Alpha Bank και στο 0,02 για τη Eurobank. Σε αυτά τα επίπεδα δεν μπορεί να υπάρξει ούτε καν ενδοσυνεδριακή προσπάθεια για μόχλευση.

Προσπάθεια αντίδραση επιχειρείται επίσης σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Motor Oil, ΟΠΑΠ, και MIG.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση με σχετικά ικανοποιητική συναλλακτικότητα ενισχύονται οι μετοχές των Intralot, Trastor αλλά και Μέτκα, Intrakat, Eurodrip.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v