Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

"Παλεύει" για τις 700 η Σοφοκλέους

Αντί να υποχωρεί η αβεβαιότητα για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις τόσο εντείνεται. Τελευταία γραμμή άμυνας οι 680 μονάδες για το Γενικό Δείκτη. Εξανεμίζεται η αρχική τραπεζική αντίδραση. Πτώση για ΟΤΕ.

Συνεχίζεται η ταλαιπωρία στα… αβαθή για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Με μικρή διακύμανση για τους βασικούς δείκτες, ελάχιστο τζίρο και έντονο προβληματισμό για την εικόνα που παρουσιάζει η αγορά των ομολόγων.

Λίγο μετά τις 14:00 ο μεν Γενικός Δείκτης υποχωρούσε οριακά πάνω από τις 700 μονάδες, ο δε FTSE 20 ενισχυόταν κατά 0,10% στις 268 μονάδες.

Είναι άξιο αναφοράς πως ο τζίρος δεν ξεπερνούσε τα 11,265 εκατ. ευρώ, από τα οποία περίπου 3 είχαν αλλάξει χέρια στην Εθνική Τράπεζα, άλλο 1,7 στην Alpha Bank και σχεδόν 1,3 εκατ. στην Τράπεζα Κύπρου.

Σε αρκετά χρηματιστηριακά γραφεία και στα επιχειρηματικά στέκια φαίνεται πως επικρατεί μία μουδιασμένη αίσθηση για τα κάθε λογής ανοιχτά μέτωπα, που δεν λένε να κλείσουν. Ακόμα και γι' αυτήν την εκκρεμότητα των εκλογών αρκετοί ήταν οι σκεπτικοί, που αμφέβαλαν ακόμα και για το αν θα γίνουν εκλογές στις 6 Μαΐου.

Είναι προφανές πως η εντεινόμενη αβεβαιότητα σε όλο και περισσότερα μέτωπα, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό και τα νεότερα από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δύσκολα θα αφήσει την αγορά να ησυχάσει.

Όλα αυτά, και κυρίως η επιφυλακτικότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση κυρίως οι ξένοι, αποτυπώνονται εύγλωττα στην αγορά ομολόγων. Είναι άξιο σχολιασμού πως οι νέες εκδόσεις ομολόγων (που διέπονται από το αγγλικό δίκαιο) βρίσκονται σε διαπραγμάτευση σε τιμές πολύ κοντά σε αυτές των παλαιών εκδόσεων. Δηλαδή, όσον αφορά το χρέος, με όρους τιμών ομολόγων, βρίσκεται στον ίδιο κίνδυνο όπου βρισκόταν και πριν από το PSI+.

Σαν να λέμε δηλαδή πως τις τελευταίες εβδομάδες έγιναν τόσα ιστορικά και σημαντικά πράγματα. Και επί της ουσίας η κατάσταση στο χρέος όχι μόνο δεν βελτιώθηκε, αλλά αντιθέτως επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα. Σημειώνουμε ενδεικτικά πως η νέα έκδοση δίνεται σε τιμή αγοράς 18,25 - 18,50 μονάδων βάσης.

Θα επιμείνουμε, όσο κι αν γινόμαστε κουραστικοί, όσο κι αν αρκετοί φίλοι έχουν διαφορετική εκτίμηση από εμάς, πως πλέον η αποσαφήνιση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν αρκεί. Δεν αρκεί τουλάχιστον όσο εντείνεται η επιφυλακτικότητα των ξένων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, όσο δεν ορίζεται ούτε καν αυτή η ημερομηνία των εκλογών.

Πόσο μάλλον που πάνω από την αγορά και τις τράπεζες επικρέμαται η ανησυχία αρκετών ξένων αλλά και του Έλληνα πρωθυπουργού για το αν θα χρειαστεί και ένα επόμενο πακέτο δανειοδότησης, και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι.

Προσώρας, ο τραπεζικός κλάδος συνεχίζει την προσπάθεια αντίδρασής του. Πρόκειται όμως επί της ουσίας για μια καθαρά αντανακλαστική κίνηση, για μια προσπάθεια που παραπέμπει περισσότερο σε… επιβίωση όσων έχουν εγκλωβιστεί στο παιχνίδι.

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας γύρω στις 14:05 είχε χάσει όλη την αρχική αντίδραση ως το 1,71 ευρώ, καθώς κυμαινόταν στο 1,63 με επίμονους πωλητές στο 1,64, στο 1,65, έως το 1,67 ευρώ.

Οριακά χαμηλότερα στο 0,80 ευρώ υποχωρούσε η μετοχή της Alpha Bank, ενώ μικρά κέρδη κρατούσαν ακόμη η Τράπεζα Πειραιώς, η Τράπεζα Κύπρου κι η Marfin Popular. Κατά 2,59% κρατούσε υψηλότερα η Eurobank και κατά 1,03% το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Στα 13,94 ευρώ η μετοχή της , σταθερή στα 5,98 ευρώ της Motor Oil, λίγο υψηλότερα στα 14,52 του Τιτάν.

Σε αυτήν τη συγκυρία, για το Χ.Α. δεν είναι λίγοι οι παίκτες και αναλυτές που βλέπουν και προς τη Wall Street. Κι αυτό γιατί είτε βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες προσεγγίζουν μέγιστες τιμές είτε γιατί από τεχνικούς συντελεστές δίνονται σημάδια κατοχύρωσης θέσεων.

Κατά συνέπεια, εκτός όλων των άλλων, θα πρέπει να υπολογίζουμε και τα περιθώρια συνέχισης της αντίδρασης για τον Dow Jones και τον S&P 500. Γιατί εάν δοθεί σήμα διόρθωσης από τη Wall, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v