Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ρυθμιστές οι εκλογές και η ανακεφαλαιοποίηση

Πριν από το Πάσχα η ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών, αλλά μετά από αυτό οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης. Στα όρια των… δεύτερων στηρίξεων ΓΔ και FT 20, στις τράπεζες εστιασμένη η προσοχή των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται και πάλι από το 2014, δήλωσε χθες ο Joerg Asmussen της ΕΚΤ. Ανέφερε ακόμα ότι στόχος της ΕΚΤ είναι να διατηρήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη και να τη βοηθήσει να επιστρέψει στις αγορές το 2015. "Περιμένω θετική ανάπτυξη στην Ελλάδα από το 2014 με την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας", σημείωσε σε συνέντευξη που θα παρουσιαστεί στη Rheinische Post την Τρίτη. Όσον αφορά το κόστος από την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είναι ανυπολόγιστο, πρόσθεσε. Αυτά από σχετικό θέμα του euro2day και σε μία περίοδο όπου μεμονωμένες φωνές επιχειρούν να διακρίνουν κάτι θετικότερο στον ορίζοντα.

Αυτή η προσέγγιση σε αρκετά σημεία μας βρίσκει σύμφωνους εάν υπάρξουν βέβαια οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

Από αυτήν την άποψη, έχει ενδιαφέρον η προσπάθεια επιχειρηματιών να σταθεροποιήσουν τις εταιρείες τους κι επενδυτών να ανιχνεύσουν τις πιθανές λιγοστές ευκαιρίες της επόμενης μέρας. Σε βάθος χρόνου, ωστόσο, και με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, καλό είναι να διευρύνουμε σταδιακά την εικόνα που έχουμε για τη συνέχεια.

Όμως, οι αγορές και το Χ.Α. κινούνται βραχυμεσοπρόθεσμα στον ρυθμό εγγύτερων εξελίξεων και εν προκειμένω για το ελληνικό χρηματιστήριο στη… σκιά της προεκλογικής περιόδου και κυρίως υπό το βάρος της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης. Με τους βασικούς δείκτες και μετοχές να προεξοφλούν χειρότερα αποτελέσματα και συνέπειες, με σημαντικές απώλειες στον τραπεζικό κλάδο. Και με πιεστική επιβεβαίωση, αν όχι των... πρώτων, τουλάχιστον των αμέσως χαμηλότερων στηρίξεων.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης διαδραματίστηκαν 2-3 αξιοπρόσεκτες κινήσεις κυρίως στις τράπεζες, που επανέφεραν τον Γενικό Δείκτη στις 707,60 μονάδες και τον 20άρη στις 270,26, με τραπεζική αντίδραση και αυξημένες συναλλαγές σε Εθνική, Alpha Bank, Eurobank αλλά και σε Κύπρου, Πειραιώς.

Από τεχνικής πλευράς, φυσιολογική -και μάλλον καθυστερημένη- η κίνηση λ.χ. της Εθνικής προς το 1,65 ευρώ, αφού σε διάστημα (ενδεικτικά ) μιας εβδομάδας μέτρησε απώλειες 5,17% έναντι 0,45% του FTSE 20.

Είναι προφανές σε όλους πως τα επίπεδα αποτίμησης κι η προεξόφληση των χειρότερων έγιναν κυρίως λόγω των επιπτώσεων από την ανακεφαλαιοποίηση των ομίλων. Άρα η αποσαφήνιση (τουλάχιστον) των όρων της σχετικής διαδικασίας θα ήρε μία πολύ σημαντική εκκρεμότητα.

Σε σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου σημειώνεται: "Σχέδιο εγγύησης από τον EFSF των νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων, που κατέχουν οι τράπεζες, προκειμένου να μειωθεί η λογιστική ζημία και τα κεφάλαια, τα οποία θα χρειαστούν, κατά 8 δισ. ευρώ, έχει προταθεί στην τρόικα, χωρίς προς το παρόν να έχει γίνει αποδεκτό. Το σχέδιο προβλέπει τον αντιλογισμό της ζημίας αποτίμησης, που προκύπτει από το γεγονός ότι και τα νέα ομόλογα είναι διαπραγματεύσιμα σε τιμές κατά 80% χαμηλότερες από την ονομαστική τους αξία, επιβεβαιώνοντας πλήρως τις σχετικές πληροφορίες του Euro2day".

Το ότι οι όροι της διαδικασίας θα ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, ενώ ενδιάμεσα θα έχει γνωστοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, θα επηρεάσει ανάλογα το Χ.Α. Τουλάχιστον στη βραχυπρόθεσμη τάση και όσον αφορά τις συνεδριάσεις που απομένουν μέχρι την ημέρα των ανακοινώσεων.

Το συντονισμένο μάζεμα που επιχειρήθηκε από τα μέσα και μετά στη συνεδρίαση της 5ης/4 είναι αλήθεια πως έβαλε σε… υποψίες αρκετούς και παρότι η προηγηθείσα σημαντική διόρθωση δικαιολογούσε έστω μία τεχνικής μορφής κίνηση.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκτιμούν πως τουλάχιστον οι τραπεζίτες και οι ισχυροί μέτοχοι έχουν πληρέστερη γνώση των όρων της κεφαλαιακής ενίσχυσης των ομίλων. Ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται.

Αυθαίρετη ή όχι εκτίμηση, θα φανεί, και μάλιστα πολύ σύντομα, τη στιγμή όμως όπου ο DJIA χάνει τις 13.000 μονάδες και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παραμένουν η αβεβαιότητα κι η επιφυλακτικότητα για τη διευρυνόμενη κρίση χρέους σε χώρες-μέλη της Ε.Ε.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v