Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η νέα κάλπη τρόμαξε τη Σοφοκλέους

Εικόνα διάλυσης στην αγορά και πωλήσεις σε όλο το εύρος του ταμπλό ακολούθησαν την είδηση της αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης. Νέα χαμηλά 20ετίας για τον ΓΔ, ισχυρές πιέσεις στις τράπεζες.

Δεν έδωσε αποτέλεσμα και η τελευταία σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ορίστηκε νέα σύσκεψη όλων των πολιτικών αρχηγών για αύριο το μεσημέρι, με θέμα τον ορισμό υπηρεσιακής Κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη Χώρα σε νέες εκλογές.

Το Ελληνικό Χρηματιστήριο στο άκουσμα του αποτελέσματος των διαβουλεύσεων κινήθηκε κάθετα προς τα κάτω, με τις πωλήσεις, αναγκαστικές και μη, να καλύπτουν όλο σχεδόν το εύρος του ταμπλώ.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε 27 λεπτά ο Γενικός Δείκτης έχασε περίπου 36 μονάδες, αφού στις 15.45 βρισκόταν στις 589,61 και στις 16.12 προσγειώθηκε στις 553,61 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν πάρει έκταση το αποτέλεσμα των συζητήσεων και εν μέσω έκδηλης νευρικότητας, ο Γενικός Δείκτης είχε αναρριχηθεί μέχρι τις 595,84 μονάδες (+2,02%) και ο Τραπεζικός μέχρι τις 244,46 μονάδες (+6,76%).

Για όσους δεν πρόλαβαν να ρευστοποιήσουν θέσεις, ακόμα και με σχετικές ζημιές, θεωρείται βέβαιο ότι θα περιμένουν αρκετό καιρό προκειμένου να απεγκλωβιστούν.

Από την άλλη, ακόμα και μία Κυβέρνηση προσωπικοτήτων, μπορεί να τύχαινε, αρχικά, θετικής υποδοχής από την Αγορά, όμως αν η Κυβέρνηση αυτή απλά προσπαθούσε να διατηρήσει τις ισορροπίες μεταξύ των κομμάτων που θα την στήριζαν, πολύ γρήγορα η Αγορά θα αντιλαμβανόταν ότι η ρηξικέλευθες λύσεις, όπως οι διαρθρωτικές αλλαγές, οι αποκρατικοποιήσεις και η σημαντική μείωση του Δημόσιου τομέα, δεν θα ήταν στις πρώτες θέσεις της Κυβερνητικής ατζέντας.

Σε κάθε περίπτωση, ευνόητο είναι ότι οι τελευταίες εξελίξεις επιβάρυναν σημαντικότατα την ήδη διαλυμένη (τεχνικά και όχι μόνο) εικόνα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε σε νέα χαμηλά 234 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 18/11/1992 (560,11 μονάδες), ενώ ο Τραπεζικός δείκτης απειλεί, πλέον σοβαρά, το χαμηλότερο κλείσιμο τρέχοντος έτους των 212,89 μονάδων (10/1) που ταυτόχρονα είναι και χαμηλό 273 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο να έχει σημειωθεί στις 8/8/1989 (205,39 μονάδες).

Για το εν λόγω δείκτη που απειλεί νέα πολυετή χαμηλά, τελευταίο “οχυρό” πριν από το τελικό “sell off” που θα το επιτείνουν τα “margin calls”, οριοθετείται στις 200 μονάδες.

Σύμφωνα με παράγοντες της Αγοράς, όλα τα μέτωπα της οικονομίας παγώνουν για επιπλέον ένα μήνα, ενώ και οι επερχόμενες εκλογές δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα δώσουν βιώσιμο Κυβερνητικό σχήμα.

Η Αγορά πλέον έχει μπει σε “fast market” κίνηση και θα κινείται με μεγάλες και γρήγορες κινήσεις πάνω ή κάτω ανάλογα με την ειδησεογραφία, τους νέους συσχετισμούς των πολιτικών κομμάτων που θα δημιουργηθούν και βέβαια τις νέες δημοσκοπήσεις.

Ελεγχόμενες απώλειες στα μεγάλα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, χαμηλότερα των 1,28 δολαρίων το ευρώ, ενώ με μικρά κέρδη κινείται στο ξεκίνημα της συνεδρίασης η Wall Street, με σύμμαχο τα θετικά μακροοικονομικά μηνύματα.

Υπενθυμίζεται ότι σε υποβάθμιση από μία έως τέσσερις βαθμίδες των μακροπρόθεσμων αξιολογήσεων των ομολόγων και καταθέσεων 26 Ιταλικών Τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων πέντε τραπεζών που αποτελούν μέρος μεγαλύτερων ομίλων, προχώρησε η Moody’s.

Όπως σχολιάζει ο διεθνής οίκος, οι αξιολογήσεις των Ιταλικών Τραπεζών είναι πλέον από τις χαμηλότερες στις Χώρες της ανεπτυγμένης Ευρώπης και δείχνουν την ευπάθειά τους στο δυσμενές εγχώριο και Ευρωπαϊκό λειτουργικό περιβάλλον.

Σαφή επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος στη Γερμανία αποτυπώνει το ινστιτούτο ZEW, επισημαίνοντας ότι η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην έντονη νευρικότητα ως προς το εάν θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος ΖΕW μειώθηκε το Μάιο στο 10,8 από 23,4 τον Απρίλιο. Οι αναλυτές -σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters- προέβλεπαν μικρότερη υποχώρηση στο 19.

Από την άλλη, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου.Ο πληθωρισμός αναπτύχθηκε 2,3% στο 12μηνο. Οι αναλυτές περίμεναν αύξηση του δείκτη 2,3% σε σύγκριση με 2,7% τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με ξεχωριστά στοιχεία, ο δείκτης μεταποίησης Empire τον Μάιο ενισχύθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στο 17,1.

Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης μεταποίησης θα διαμορφωθεί στο 9 από 6,56.

Τέλος, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,1% στην Αμερικανική Αγορά τον Απρίλιο. Οι αναλυτές περίμεναν άνοδο 0,1% στις πωλήσεις κατόπιν αύξησης 0,7% τον προηγούμενο μήνα.

Οι αναλυτές της JP Mοrgan δίνουν πιθανότητα 50% στο σενάριο επιστροφής της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Τονίζουν ότι μία τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτήσει ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι σε άλλες υπερχρεωμένες Χώρες της Περιφέρειας της Ευρωζώνης. Επισημαίνουν ότι τίθεται κίνδυνος μαζικής φυγής Τραπεζικών καταθέσεων από τις Χώρες της Περιφέρειας και τονίζουν ότι Ιταλία και Ισπανία θα δυσκολευθούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις Αγορές.

Η JPMorgan προβλέπει ότι το ευρώ θα υποχωρήσει ακόμη και στα 1,10 δολ, ενώ έναντι του Ιαπωνικού νομίσματος προβλέπει πτώση στα 88 γεν.

Η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει και θα βρεθεί εκτός ευρώ, εκτίμησε ο γνωστός επενδυτής Jim Rogers, εκφράζοντας την απαισιοδοξία του για την κατάσταση στην Ευρώπη.

“Πούλησα τις θέσεις μου σε ευρώ. Δυστυχώς, δεν είμαι αισιόδοξος για την Ευρώπη. Δεν γνωρίζω με σιγουριά αν η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ, αλλά φαίνεται ως το πιθανότερο. Εάν γίνει αυτό θα προκαλέσει μεγάλη πτώση στις Αγορές. Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Θα ήταν καλό για το ευρώ να αποχωρήσει η Ελλάδα ή να χρεοκοπήσει”, δήλωσε ο Rogers.

Ο μεγαλοεπενδυτής ανέφερε ότι στρέφεται προς το χρυσό για προστασία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι πίσω από την τελευταία πτώση κρύβονται μεγάλες κινήσεις θεσμικών επενδυτών.

Μπορεί κανείς να δει τα ιστορικά στοιχεία των επενδύσεων και να αντιληφθεί ότι τα τέσσερα βασικά γεγονότα το επόμενο διάστημα θα είναι: επιβράδυνση της Κίνας, ύφεση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ και ένα άλλο πακέτο QE3.

Εν τω μεταξύ, ύφεση 6,2% κατέγραψε η Ελληνική οικονομία το α΄ τρίμηνο του 2012, έναντι ύφεσης 7,5% το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία είναι χειρότερη απ’ ό,τι αρχικά προβλεπόταν, με αποτέλεσμα να τίθενται εν αμφιβόλλω και οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει για συγκράτηση του ρυθμού πτώσης του ΑΕΠ κάτω του 5% για φέτος.

Θα πληρωθεί τελικά το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ που λήγει σήμερα, σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το Reuters.

Από την άλλη, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους ενός δισεκατομμυρίου Ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ.

Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 4,34% (από 4,2% στην αμέσως προηγούμενη δημοπρασία).Δεν έχουν τέλος οι ανησυχίες στην Αγορά ομολόγων, όπου και νέα άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις στους 10ετείς τίτλους.

Η απόδοση για το Ελληνικό 10ετές φθάνει στο 28,11%, για το Πορτογαλικό στο 10,88%, για το Ισπανικό στο 6,25% και για το Ιταλικό στο 5,76%.

Επιστρέφοντας στο ταμπλώ του Χ.Α., αξίζει να αναφερθεί πως από τις μετοχές που απαρτίζουν τον 20αρη, δεν υπάρχει διασωθείσα που να γλύτωσε το κλείσιμο με αρνητικό πρόσημο, ενώ σε νέα ιστορικά χαμηλά έκλεισαν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και Ελλάκτωρ.

Αίσθηση προκάλεσε και η σημερινή έκθεση της Citigroup που υποβάθμισε την σύσταση για την μετοχή της Τρ. Κύπρου σε “neutral” από “buy”, ενώ υπογραμμίζει ότι δεδομένης της αβεβαιότητας, δεν έχει επαρκείς πληροφορίες για να εκτιμήσει τιμή-στόχο.

Ο οίκος μεταβάλλει τις εκτιμήσεις του για τα κέρδη ανά μετοχή της τράπεζας κατά -11%, 01% και 1% στην περίοδο 2012-2014 λόγω χαμηλότερων καθαρών επιτοκιακών κερδών στο α' τρίμηνο, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τις χαμηλότερες δαπάνες.

Παράλληλα, η Citi σημειώνει ότι μεγάλο μέρος του δανειακού χαρτοφυλακίου της Κύπρου βρίσκεται στην Ελλάδα, όπου υπάρχουν σημαντικοί μακροοικονομικοί κίνδυνοι που απορρέουν από το ενδεχόμενο εξόδου της Χώρας από την Ευρωζώνη.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, στο ταμπλώ του Χ.Α. και πριν γίνει αναφορά στις μετοχές του 20αρη, ίσως αξίζει σημείωσης ότι η αντίδραση που σημειώθηκε μετά τις 16.30, μπορεί να μάζεψε λίγο τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, αλλά δεν έπεισε κανέναν ότι και το νέο πτωτικό κύμα βαίνει προς εκτόνωση.

Στους θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, με απώλειες μεγαλύτερες του 10% έκλεισαν οι Βιοχάλκο και Eurobank, του 9% η MPB, του 7% η ΔΕΗ, του 5% οι Alpha Bank, MIG, του 4% οι Τιτάν και Κύπρου και του 3% οι Coca-Cola, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Ελ. Πετρέλαια, ΟΠΑΠ, Εθνική, Πειραιώς και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι Jumbo, Folli Follie Group, Μυτιληναίος και ΟΤΕ.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 42 μονάδων, με υψηλό ημέρας τις 595,84 (11.19) και χαμηλό τις 553,61 (16.12) και έκλεισε τελικά στις 562,88 μονάδες με απώλειες 3,62%, ενώ ο τζίρος, αρκετά ενισχυμένος, έφθασε τα 43,4 εκατ. από τα οποία τα 3,5 αφορούσαν “πακέτα” (Coca-Cola, ΕΧΑΕ).

Κακή η τελική εικόνα με 33 ανοδικές μετοχές έναντι 94 πτωτικών και 33 τίτλοι έκλεισαν με απώλειες από 5 έως 29,89%.

Τι σχολιάζουν οι αναλυτές της αγοράς

Μόλις ο Γενικός Δείκτης διέσπασε καθοδικά το “μαξιλάρι” στήριξης των 600 με 590 μονάδων, άφησε εκτεθειμένο το ημερήσιο διάγραμμα τιμών στις όποιες καθοδικές πιέσεις προς το επόμενο επίπεδο αντίστασης, που ορίζεται πλέον στις 560 με 550 μονάδες και το αμέσως χαμηλότερο στην ζώνη 518 – 510 μονάδες, εκτιμά ο Απόστολος Μάνθος (μέλος επενδυτικής επιτροπής Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ).

Όσο για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE ASE 20 και το Τραπεζικό Δείκτη μετά τη συνεχόμενη καταγραφή νέων χαμηλών το επίπεδο στήριξης θα μπορούσε να οριστεί μόνο στη ψυχολογική σφαίρα των 200 μονάδων.

Ιδιαίτερα αρνητική για τη περαιτέρω πορεία της Αγοράς είναι η καταρράκωση των τελευταίων επενδυτικών “καταφυγίων” με τον ΟΠΑΠ, τη Μέτκα, τη Βιοχάλκο και τη Folli Follie Group να δίνουν τροφή σε δεύτερες σκέψεις για αναγκαστικές πωλήσεις από σημαντικές εκροές μεριδίων στα αμοιβαία κεφάλαια.

Αντιθέτως “υποφερτή” είναι η εικόνα των Τραπεζικών μετοχών -παρά το γεγονός ότι ουσιαστικά το πρόβλημα βρίσκεται “έξω από την πόρτα τους” – με την Εθνική να αντέχει πάνω από το όριο στήριξης του 1,40 με 1,38 ευρώ, την Alpha Bank πάνω από τα 0,70 ευρώ και τη Eurobank μέσα στη ζώνη στήριξης 0,50 με 0,45 ευρώ.

Στην περίπτωση της Εθνικής οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στα 1,29 και 1,00 ευρώ, της Alpha Bank στα 0,59 ευρώ και της Eurobank στην ζώνη 0,32 – 0,29 ευρώ, τονίζει ο κ. Μάνθος.

----ΧΠΑ

Πιέσεων συνέχεια, σε μία συνεδρίαση αξιοπρόσεκτης μεταβλητότητας, με τις συναλλαγές να παρουσιάζουν μικρή περαιτέρω αύξηση.

Στην αγορά των ΣΜΕ επί μετοχών διακινήθηκαν συνολικά 56938 συμβόλαια. Το συμβόλαιο Ιουνίου με καλύτερη απόδοση από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη γύρισε σε premium 0,10%.

Τα συμβόλαια υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 7400, τιμή εκκαθάρισης 210,5), κινήθηκαν μεταξύ 200 και 225 μονάδων.

Σημαντικές πωλήσεις, στην αρχή της συνεδρίασης, από τα ξένα χαρτοφυλάκια.

Επέστρεψε ο δανεισμός τίτλων (260300 Alpha Bank, 9200 Coca-Cola, 8500 Jumbo, 90700 MPB, 7000 Εθνική, 5000 Ελ. Πετρέλαια, 22000 Μυτιληναίος, 7000 ΕΧΑΕ), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε Εθνική (16017), Alpha Bank (26873), Πειραιώς (877), Κύπρου (7917), ΔΕΗ (851), ΓΕΚ (254), Ταχ. Ταμιευτήριο (855), Μυτιληναίο (381), MIG (494), ΟΤΕ (1078), ΟΠΑΠ (492), Τιτάνα (131), MPB (141).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. στην συνεδρίαση της 15/5 δεν σημειώθηκαν “ανοιχτές” πωλήσεις. Επίσης δεν σημειώθηκε σημαντικό κλείσιμο θέσης ανοιχτών πωλήσεων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Χ.Α. οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι είναι οι: Εθνική (21757912 τεμ.), Eurobank (8464419 τεμ.), Πειραιώς (7074304 τεμ.), MPB (8435764 τεμ.), MIG (4924184 τεμ.), ΟΤΕ (5146400 τεμ.), Alpha Bank (7179244).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v