Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ εξαετίας στη Σοφοκλέους

Έβδομη συνεχόμενη ανοδική εβδομάδα στο ΧΑ, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί τα τελευταία έξι χρόνια και πλέον. Ισχυρές πιέσεις σε ΟΠΑΠ, ΔΕΗ σήμερα, άνοδος για 3Ε και ΕΤΕ. Στις καθυστερήσεις κρίθηκε το τελικό πρόσημο του δείκτη.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε, αποδείχθηκε η έβδομη συνεχόμενη ανοδική, για τον Γενικό Δείκτη, κάτι που δεν έχει επαναληφθεί στο Χ.Α., τουλάχιστον κατά την τελευταία εξαετία.

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε την εβδομάδα με κέρδη 7,14% και ο Τραπεζικός με κέρδη 25,13%. Από την αρχή του χρόνου, πλέον και ο Τραπεζικός δείκτης έχει γυρίσει σε θετική μεταβολή και τα κέρδη διαμορφώνονται σε 9,2% και 11,39%, αντίστοιχα.

Η απόφαση της Fed για απεριόριστη στήριξη στην Αμερικάνικη οικονομία ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των μεγάλων επενδυτικών οίκων και έγινε θετικά δεκτή από τις Αγορές.

Στον απόηχο των διεθνών “πανηγυρισμών” και θέλοντας να διορθώσει τις χθεσινές αλγεινές εντυπώσεις, το Χ.Α. ξεκίνησε περίπου εντυπωσιακά.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, πλην της Τρ. Ελλάδος, όλοι οι Τραπεζικοί τίτλοι ξεκίνησαν με “AMEM” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) και πριν συμπληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο “έβλεπαν” τα υψηλά ημέρας, ενώ σχετικά ηπιότερο βηματισμό ακολουθούσε ο υπόλοιπος 20αρης, αλλά και οι χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Η μετοχή της Alpha Bank έφθασε μέχρι τα 1,68 ευρώ (+7,69%), της Εθνικής μέχρι τα 2,06 ευρώ (+8,42%), της Eurobank μέχρι τα 1,21 ευρώ (+9%) και της Πειραιώς μέχρι τα 0,4520 ευρώ (+9,98%).

Το αποτέλεσμα ήταν ο Τραπεζικός δείκτης να αναρριχηθεί μέχρι τις 311,18 μονάδες (+7,75%) και ο Γενικός μέχρι τις 768,05 μονάδες (+3,54%).

Όμως ο υψηλότατος τζίρος του πρώτου ημιώρου που ξεπερνούσε τα 15 εκατ. ευρώ, δημιουργούσε υποψίες για “διανομή χαρτιών” και “ευχάριστες” ρευστοποιήσεις από “υποψιασμένα χαρτοφυλάκια”.


Η "βουτιά" του ΟΠΑΠ

Το πρώτο σήμα υποχώρησης ήλθε από τον τίτλο της ΔΕΗ, όμως τις εντυπώσεις οι πωλητές τις κέρδισαν από τις επιθετικές πωλήσεις στον ΟΠΑΠ, που ακολούθησαν.

Αιτία δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία ο ΟΠΑΠ θα επιβαρυνθεί με το φόρο του μικτού κέρδους σε όλα του τα παιχνίδια προκειμένου να διατηρήσει το μονοπώλιο και να προχωρήσει η διαδικασία αποκρατικοποίησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο η μείωση που αντιστοιχεί είναι 400 εκατ. ευρώ. καθώς ο ΟΠΑΠ εμφάνισε 1,3 δισ ευρώ μικτά κέρδη για την χρήση 2011.

Για το παραπάνω θέμα, το τμήμα ανάλυσης της Beta Sec, αναφέρει τα εξής:

Ο νόμος αναφέρει ρητά ότι η φορολόγηση αφορά την εισαγωγή των νέων παιχνιδιών. (Σελ 3924 άρθρο 26 Πεδίο εφαρμογής)

Οι διατάξεις του παρόντος νόμου εφαρμόζονται στα τεχνικά-ψυχαγωγικά της υποπερίπτωσης γγ΄ της περίπτωσης α΄ του άρθρου 25 και στα τυχερά παίγνια, που διενεργούνται με παιγνιομηχανήματα ή μέσω του διαδικτύου. Οι διατάξεις του παρόντος νόμου, εκτός από τις διατάξεις που αναφέρονται στην Ε.Ε.Ε.Π. και το άρθρο 35, δεν εφαρμόζονται για τα τυχερά παίγνια που διεξάγονται ή για τα οποία έχει ήδη χορηγηθεί άδεια κατά την ΕΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ (ΤΕΥΧΟΣ ΠΡΩΤΟ) 3925 έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου στα καζίνο και στις εταιρείες Ο.Π.Α.Π. Α.Ε. και Ο.Δ.Ι.Ε. Α.Ε., για τα οποία εφαρμόζονται οι ειδικές γι’ αυτά διατάξεις.

Επίσης ορίζεται ο τρόπος και ο συντελεστής με τον οποίο φορολογούνται τα νέα παιχνίδια:

5. Για όλα τα τυχερά παίγνια η συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στα έσοδα καθορίζεται σε τριάντα τοις εκατό (30%) επί του μικτού κέρδους που αφορά τα ποσά τα οποία προέρχονται από την εκμετάλλευση της δραστηριότητας του κατόχου της άδειας. Τα έσοδα αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο κάθε τρίμηνο και πάντως όχι αργότερα από τις 16 Ιανουαρίου, 16 Απριλίου, 16 Ιουλίου και τις 16 Οκτωβρίου κάθε έτους, για το προηγούμενο ημερολογιακό τρίμηνο.

Ο κάτοχος άδειας, αν έχει παραχωρήσει το δικαίωμα εκμετάλλευσης, βαρύνεται αλληλεγγύως και εις ολόκληρον με τον φορέα εκμετάλλευσης για την καταβολή της συμμετοχή του πρώτου εδαφίου.

Εφόσον έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το θέμα της επιβολής ομοιόμορφου φόρου η επιβολή του εκτιμάται ότι θα εφαρμοσθεί σταδιακά με κάποιο μεταβατικό στάδιο προσαρμογής.

Ακόμα και σε ένα ακραίο σενάριο επιβολής φορολογίας σε όλο το επίγειο δίκτυο πωλήσεων η σχέση EV/EBITDA διαμορφώνεται στις 4,8 φορές σημαντικά χαμηλότερη από τις αντίστοιχες εισηγμένες λοταρίες που κινούνται σε δείκτες 5.9 – 6.0 φορές. Από την άλλη πλευρά ο ΟΠΑΠ θα έχει διαφαλισμένο το μονοπώλιο και πιθανόν μετά την νέα φορολόγηση ο ανεπίσημος ανταγωνισμός θα περιοριστεί αφού θα υπάρχει πολύ ισχυρό κίνητρο πάταξης του παράνομου στοιχήματος ή άλλων παρόμοιων δραστηριοτήτων.

“Η πίεση που παρατηρήθηκε στην μετοχή του ΟΠΑΠ εκτιμούμε ότι αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων καθώς ακόμα και στο ακραίο σενάριο επιβολής φόρου η αποτίμηση της εταιρείας δεν μπορεί να θεωρηθεί ακριβή”, αναφέρει η Beta Sec.

Σε διευκρινίσεις, αναφορικά με την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος που διέπει την λειτουργία της εταιρείας, προχώρησε η ΟΠΑΠ, απαντώντας στο υπ. αριθμό 3583/14-9-2012 ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, αναφέρει πως δεν έχει περιέλθει σε γνώση της ΟΠΑΠ Α.Ε. καμιά ενημέρωση περί αλλαγής του φορολογικού καθεστώτος που διέπει τη λειτουργία της.


Στο ΤΑΙΠΕΔ το 17% της ΔΕΗ

Από την άλλη, ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση άνευ ανταλλάγματος από το Ελληνικό Δημόσιο των δικαιωμάτων ψήφου των 39.440.000 μετοχών ΔΕΗ (ποσοστό 17,000%) στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) Α.Ε., σύμφωνα με την από 11/09/2012 σύμβαση παραχώρησης δικαιωμάτων ψήφου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η μεταβολή στα δικαιώματα ψήφου επήλθε κατόπιν εκτέλεσης εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 4 και 5 του άρθρου 2 του Ν.3986/2011 «Επείγοντα Μέτρα Εφαρμογής Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015» (ΦΕΚ152/Α) και της υπ.αριθμ. 206/2012 (ΦΕΚ 1363) απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑΑ). Σημειώνεται ότι, μετά την ως άνω μεταβολή, το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στα δικαιώματα ψήφου μετοχών ΔΕΗ διαμορφώνεται σε 34,123% και το ποσοστό του ΤΑΙΠΕΔ σε 17,000%.

Η είδηση έτυχε “ιδιαίτερης” μεταχείρισης από την Αγορά, που “φιλοδώρησε” την μετοχή της Επιχείρησης Ηλεκτρισμού με το εντυπωσιακό -3,53%, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί και ακόμα χαμηλότερα.

Αντιστάθμισμα από 3Ε-ΕΤΕ

Στην πίεση των ΟΠΑΠ και ΔΕΗ, οι αγοραστές επιστράτευσαν την μετοχή της Coca-Cola, ενώ σημαντικές πρωτοβουλίες πήρε και ο τίτλος της Εθνικής.

Μετά τις 16.08 και ενώ ο Δείκτης είχε “δει” το χαμηλό ημέρας των 728,38 μονάδων, άρχισε σταδιακά μία προσπάθεια συμμαζέματος, στην οποία προς το τέλος πήρε μέρος και ο ΟΤΕ.
Βέβαια για να εξασφαλιστεί το τελικό θετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη, χρειάστηκαν και οι βοήθειες των τελευταίων δημοπρασιών. Έτσι ενώ στις 17.00 ο Δείκτης βρισκόταν στις 739,76 μονάδες, τελικά έκλεισε στις 743,01 με κέρδη 0,17%.

Σε αυτό βοήθησαν σημαντικά οι Εθνική ο τίτλος της οποίας πριν τις δημοπρασίες ήταν στα 1,98 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 2,00 ευρώ, του ΟΤΕ που στις 17.00 ήταν στα 3,05 ευρώ και βρέθηκε να κλείνει στα 3,13 ευρώ και βέβαια της Coca-Cola, που πριν τις δημοπρασίες βρισκόταν στα 14,52 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 14,74 ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση έδωσε τον τρίτο συνεχόμενο τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ, από τον οποία το 64% αφορά συναλλαγές μόλις τεσσάρων τίτλων και πιο συγκεκριμένα των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Εθνικής και Alpha Bank.

Αλλαγή στην εικόνα του Τραπεζικού ταμπλώ, καθώς οι πιο “ευέλικτες”, κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις Πειραιώς και Eurobank έδειξαν σημεία “κόπωσης”, ενώ σαφώς καλύτερη “φυσική κατάσταση” επέδειξαν οι Alpha Bank και πολύ περισσότερο η Εθνική.

Από τις υπόλοιπες μετοχές του 20αρη, ίσως αξίζει υποσημείωσης η ανοδική αντίδραση από την Jumbo, μετά τις τελευταίες πλαγιοκαθοδικές συνεδριάσεις.

Οι αποδόσεις των μετοχών

Απόλυτα μοιρασμένη η εικόνα στις μετοχές του 20αρη, όπου με κέρδη μεγαλύτερα του 5% έκλεισαν οιCoca-Cola, Εθνική και Τιτάν. Κέρδη μεγαλύτερα των τεσσάρων ποσοστιαίων μονάδων για τον ΟΤΕ, των τριών για Βιοχάλκο και Jumbo, ενώ με μικρότερα κέρδη έκλεισαν οι Ελ. Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Alpha Bank, CPB.

Αντίθετα οι μεγαλύτερες απώλειες για ΟΠΑΠ (-16,56%), Ελλάκτωρα (-7,86%),Eurobank (-5,41%), ενώ με απώλειες μεγαλύτερες του 3% ακολούθησαν οι ΔΕΗ και Κύπρου και με μικρότερες οι υπόλοιπες μετοχές του FTSE.

Ο τζίρος ξεπέρασε τα 104 εκατ., ενώ η αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών διαμορφώθηκε στις 56 προς 81.

Τριάντα τίτλοι με ημερήσιες απώλειες μεγαλύτερες του 5%, ενώ ίσως πρέπει να σημειωθεί η όγδοη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για την Τράπεζα Ελλάδος.

Αντίθετα, σχετική διόρθωση έδωσε η Ιντρακόμ μετά από οκτώ συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις.

Η τεχνική ανάλυση

Τεχνικά, δεν έχει αλλάξει κάτι, αφού ο Τραπεζικός δείκτης δεν μπόρεσε να ξανακλείσει υψηλότερα των 300 μονάδων, ενώ παραμένει ζητούμενο αν έχει ολοκληρωθεί η διόρθωση για τον Γενικό Δείκτη.

Έτσι, για τον Τραπεζικό δείκτη παραμένει η στήριξη των 289 και 273 μονάδων και για τον Γενικό η ζώνη στήριξης στην ζώνη 730 – 722.

Ο πρώτος έχει στόχο την υπερπήδηση των 300 μονάδων για να κινηθεί προς τις 340 και ο δεύτερος συνεχίζει να έχει μπροστά του την δύσκολη ζώνη 780 – 790.

Την ίδια ώρα οι περισσότεροι επαγγελματίες του χώρου εκτιμούν πως η πλάγια κίνηση είναι το επικρατέστερο σενάριο, σε μία “υπεραγορασμένη” Αγορά που προσπαθεί να “χωνέψει” τις νέες αποτιμήσεις, προκειμένου να κινηθεί ψηλότερα.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα επιδιώξει να αντλήσει 1 δισ. ευρώ σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων στις 18 Σεπτεμβρίου, όπως μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί για την Ελλάδα τουλάχιστον μέχρι το β΄ μισό του Οκτωβρίου, σχολίασε ο Πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claude Juncker, στη συνέντευξή Τύπου μετά από το πέρας της άτυπης συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, ο Juncker κάλεσε την Ελλάδα και την Τρόικα να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, προσθέτοντας ότι οι Ελληνικές Αρχές πρέπει να λάβουν αποφασιστική δράση στις επόμενες εβδομάδες. Όπως τόνισε, τα μέτρα για την Ελλάδα θα πρέπει να επικεντρωθούν στις δαπάνες.

Ανοιχτό το παράθυρο για επιμήκυνση στην Ελλάδα άφησε η Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε ότι "θα πρέπει να εξεταστεί ως επιλογή το να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα".

Τι εκτιμούν αναλυτές της αγοράς

Το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών συμπλήρωσε επτά εβδομάδες συνεχούς ανόδου δείχνει ότι η Αγορά έχει προεξοφλήσει ένα ιδιαίτερα θετικό γεγονός το οποίο δεν είναι απαραίτητα η θετική έκθεση της τρόικας για την πορεία των δημοσιονομικών της Χώρας, εκτιμά ο Μάνος Χατζηδάκης.

Από την άλλη, η άνοδος που έχει προηγηθεί, ασφαλώς και δικαιολογεί τις διαθέσεις διόρθωσης των τελευταίων δύο συνεδριάσεων.

Σημαντικά μετοχικά κέρδη και μοχλευμένες αγορές έφεραν επιθετικές πωλήσεις στην πρώτη αλλαγή του κλίματος.

Οι τζίροι έχουν βελτιωθεί σημαντικά, σαφέστατη ένδειξη μεγαλύτερης συμμετοχής από πλευράς επενδυτών.

Η κινητικότητα που παρατηρείται στις τελευταίες συνεδριάσεις στον Τραπεζικό κλάδο, δείχνει ότι "κυοφορούνται" διάφορα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων τα οποία προκαλούν ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στο επίκεντρο των εξελίξεων βρίσκεται η Εμπορική και η Γενική, ενώ σειρά παίρνουν η Millenium και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σημαντική ημερομηνία η 20η Σεπτεμβρίου, καθώς αναμένεται η γνωμοδότηση για το μονοπώλιο του ΟΠΑΠ από τον εισαγγελέα του Ευρ. Δικαστηρίου.

Εκτιμάται ότι μια διόρθωση ακόμη και της τάξης του 10% σε σχέση με τα πρόσφατα υψηλά, δεν πρόκειται να αντιστρέψει την τάση στην Αγορά, δηλώνει ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec.

Συνεχίζεται το ανοδικό momentum στο Χ.Α. και κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Σε πολλές αιτίες μπορεί να αποδοθεί η κίνηση αυτή που συνδέθηκε με αξιοσημείωτη αύξηση του όγκου και συμμετοχή της πλειοψηφίας των μετοχών στο ράλι, σύμφωνα με την άποψη του Νίκου Χριστοδούλου.

Συγκεκριμένα:

-Οι δεσμεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη ακόμα και αν το κόστος γι’ αυτούς είναι υψηλό.

-Η καλή πορεία των Ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων απόρροια του νέου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Η απόφαση αυτή δεν έχει άμεσο αντίκτυπο για την Ελλάδα αλλά έμμεσα βοήθησε στο να υποχωρήσουν και άλλο τα Ελληνικάspreads μαζί με τα Ιταλικά και τα Ισπανικά. Αρκετά καλό νέο ήταν και η απόφαση του Γερμανικού Δικαστηρίου υπέρ της νομιμότητας του ESM, έστω και υπό όρους.

- Τα αποτελέσματα εξαμήνου που έδειξαν ότι έστω μια μειοψηφία Ελληνικών εταιρειών είναι ανθεκτική στην κρίση και μπορεί να παράγει κέρδη παρά την αρνητική συγκυρία σε συνδυασμό με την καλή παρουσία εταιρειών στο πρόσφατοroadshow.

- Η προσδοκία για δυναμικές αποκρατικοποιήσεις αφού καταργείται το ελάχιστο υποχρεωτικό ποσοστό του Ελληνικού δημοσίου στις ΔΕΚΟ.

προσδοκία για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.

Είναι φανερό ότι η συνέχιση της ανόδου θα εξαρτηθεί από το αν οι μαζικές αγορές που παρατηρούμε έχουν βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα ή όχι. Προς το παρόν δεν έχουμε ενδείξεις ότι οι περισσότερες αγορές έχουν γίνει από funds με μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ένας ανασταλτικός παράγοντας της ανόδου μπορεί να είναι η αδυναμία εξεύρεσης μέτρων ύψους 11,5 δισ ευρώ από τον Κυβερνητικό συνασπισμό που να γίνουν αποδεκτά από την τρόικα, κάτι που αναδεικνύει τη δυσκολία της δημοσιονομικής προσαρμογής για τη Χώρα μας. Μάλλον αναμενόμενα ήταν τα νέα από την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο οκτάμηνο, με το έλλειμμα να βρίσκεται εντός ετησίου στόχου αποκλειστικά και μόνο λόγω σημαντικής περιστολής δαπανών αφού στα έσοδα παρατηρούμε μια σημαντική υστέρηση. Κάτι πολύ αρνητικό για την Ελληνική οικονομία που θα μπορούσε να χαλάσει πολύ το ανοδικό κλίμα δεν αναμένουμε πριν την έκθεση της τρόικας προς τις αρχές Οκτώβρη.

Για το Γενικό Δείκτη πολύ σημαντική περιοχή φαίνεται να είναι πλέον οι 790 μονάδες, όπου τοποθετούνται τα υψηλά εξαμήνου και ακολούθως για τα υψηλά του 2012 τις 840 μονάδες. Αντίθετα, αν δεν διατηρηθούν οι 740 μονάδες θα μπορούσε ο Δείκτης να υποχωρήσει προς τις 690 μονάδες στην περίπτωση που τα χαρτοφυλάκια βραχυπρόθεσμου ορίζοντα αρχίσουν να ρευστοποιούν τα κέρδη τους. Πολύ σημαντικό στοιχείο θεωρούμε την απομάκρυνση από το ΚΜΟ των 200 ημερών για το Γενικό Δείκτη και για τις περισσότερες μετοχές του FTSE20, κάτι που είχε να συμβεί από το Φλεβάρη.

Για τον Τραπεζικό κλάδο η άνοδος τείνει να έχει χαρακτήρα υπερβολής δεδομένων των σημαντικών αυξήσεων που έχουν μπροστά τους. Η καθυστέρηση στην επιλογή εταίρου για την Εμπορική από την Credit Agricole δεν έχει πτοήσει τις μετοχές της Εθνικής, της Αlpha Bank και της Eurobank που καταγράφουν σημαντικές αποδόσεις, επισημαίνει ο κ. Χριστοδούλου (Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων Merit ΑΧΕΠΕΥ).

Το διεθνές κλίμα

Η “θετική αύρα” της Fed φαίνεται να συνεχίζεται και σήμερα στις μεγάλες Ευρωπαϊκές Αγορές, αλλά και στις πρώτες ώρες συνεδρίασης στην Wall Street, αφού τα περισσότερα από τα σημερινά Αμερικάνικα μάκρο έτυχαν θετικής υποδοχής από τους επενδυτές.

Τα θετικά αποτελέσματα από το πρόγραμμα αγοράς Κρατικών ομολόγων είναι ήδη εμφανή… πριν αυτό καν ξεκινήσει. Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε ο Mario Draghi σε συνέντευξή του σε Γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι τάσσεται κατά της επιβολής “haircut” στα Ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. ”Οι διαχειριστές κεφαλαίων φέρνουν πίσω τα χρήματά τους στην Ευρώπη. Αυτό είναι καλό για την οικονομία της Ευρωζώνης” δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

“Δεν αναμένω ότι ο ESM θα μπορεί να ανακεφαλαιοποιεί απευθείας Τραπεζικά Ιδρύματα έως τον Ιανουάριο του 2013”, δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, B. Σόιμπλε, σύμφωνα με το Reuters.

Σε “επιφυλακή” για ενδεχόμενη παρέμβαση της Ιαπωνικής Κεντρικής Τράπεζας για να αποδυναμώσει το γιεν, το οποίο διαμορφώθηκε σε υψηλό επτά μηνών μετά από τις επιθετικές κινήσεις στήριξης της Αμερικανικής οικονομίας από την Federal Reserve, φαίνεται πως βρίσκονται οι Αγορές συναλλάγματος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οποιαδήποτε παρέμβαση για να μειωθεί η ισχύς του γιεν, που πλήττει τους εξαγωγείς, είναι πιθανό ότι θα έχει βραχυπρόθεσμη μόνο επίδραση, καθώς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, η Ιαπωνία χρειάζεται να ακολουθήσει βήματα νομισματικής χαλάρωσης.

Νέο ρεκόρ σημείωσε τον Αύγουστο ο δανεισμός των Ισπανικών Τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Χώρας. Είναι ο ενδέκατος διαδοχικός μήνας που ο δανεισμός σημειώνει ρεκόρ.

Ο καθαρός δανεισμός από τις Εμπορικές Τράπεζες σκαρφάλωσε στα 388,7 δισ. ευρώ ($500,6 δισ.) από 375,6 δισ. ευρώ τον Ιούλιο, όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ισπανίας. Ο ακαθάριστος δανεισμός – που περιλαμβάνει και τα κατατεθειμένα μετρητά – αυξήθηκε σε 411,6 δισ. ευρώ από 402,2 δισ. ευρώ τον Ιούλιο.

Οι τιμές των Ισπανικών κατοικιών διολίσθησαν με το μεγαλύτερο ποσοστό στην ιστορία κατά το β΄ τρίμηνο, εξαιτίας της μεγάλης συρρίκνωσης της οικονομίας. Η μέση τιμή διαμερισμάτων και οικιών διολίσθησε 14,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από το 2008 που υπάρχουν συγκρίσιμα στοιχεία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Στο α΄ τρίμηνο οι τιμές είχαν υποχωρήσει 3,3%.

EKT και ΔΝΤ διαπραγματεύονται πακέτο στήριξης για την Ισπανία το οποίο μπορεί να φτάσει τα 300 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύει η Ολλανδική εφημερίδα Ηet Financieele Dagblad. Η εφημερίδα δεν επικαλείται συγκεκριμένες πηγές αλλά υποστηρίζει ότι από την πλευρά της ΕΚΤ εμπλέκονται ο επικεφαλής Μάριο Ντράγκι και το διευθυντής Γ. Ασμουνσεν, ενώ από το ΔΝΤ η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πρόεδρος Λίπτον.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με το μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι μηνών, μειώνοντας τις ανησυχίες μεγάλη επιβράδυνση της Αμερικανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 0,9% έναντι εκτιμήσεων για 0,8% και έναντι 0,6% τον προηγούμενο μήνα. Σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, τα στοιχεία αυτά είναι θετικά αλλά ακόμα δεν δείχνουν με βεβαιότητα αν είναι και διατηρήσιμα.

Άνοδο σημείωσε και ο πληθωρισμός, με τη μηνιαία μέτρηση να είναι 0,6% έναντι 0,0% τον προηγούμενο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση η άνοδος ήταν 1,7% έναντι 1,4% τον προηγούμενο μήνα. Η άνοδος του πληθωρισμού οφείλεται στις υψηλότερες τιμές πετρελαίου αλλά κυρίως στις υψηλότερες τιμές των τροφίμων

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης εκτινάχθηκε τον Σεπτέμβριο στο 79,2. Ο δείκτης που απαρτίζει το Πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν ενισχύθηκε αισθητά από το 74,3 του Αυγούστου. Οι αναλυτές περίμεναν ότι ο δείκτης που αποτυπώνει το καταναλωτικό κλίμα θα υποχωρήσει στο 74.

Την μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση σε τρία χρόνια εμφάνισε η Βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Αύγουστο, εξαιτίας τόσο του τυφώνα Ισαάκ αλλά και της μεγάλης πτώσης στην παραγωγή οχημάτων. Η Βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε 1,2% τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Federal Reserve. Οι αναλυτές περίμεναν πτώση 0,3% κατόπιν αύξησης 0,5% τον Ιούλιο.

Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 743,01 μονάδες με εβδομαδιαία άνοδο 7,14%. Συγκεκριμένα, ο FT 20 ενισχύθηκε 9,93%, ο Mid 30 με κέρδη 1,27% και ο Small Cap 80 με άνοδο 2,75%.

Αναλυτικά, στο ΧΑ, εβδομαδιαία κέρδη σημείωσαν μεταξύ άλλων οι κλάδοι: των Τραπεζών 25,13%, των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών 10,67%, των Βιομηχανικών Προϊόντων & Υπηρεσιών 9,51%, των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας 6,65%, και οι Πρώτες Ύλες 12,05%.

Στον αντίποδα εβδομαδιαίες απώλειες κατέγραψαν ο κλάδος των Ταξιδιών & Αναψυχής 12,18% και ο κλάδος του Εμπορίου κατά 3,34%.

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα εβδομαδιαία κέρδη είναι: Sato (87,50%), Axon Συμμετοχών (55,17%), Ντρουκφάρμπεν (45,31%), Nutriat (42,31%), Εurobank (40,75%), Πειραιώς (39,86%), Μαθιός Πυρίμαχα (36,41%), Σπύρου (32,89%), Ακρίτας (32,18%), Τράπεζα Κύπρου (31,94%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες εβδομαδιαίες απώλειες είναι: Βαρβαρέσος ( - 54,17%), Compucon (- 48,28%), ΕΛΒΕ ( - 36,63%), ΒΙΣ ( - 3Ο%), Medicon ΕΛΛΑΣ (-23,49%), Olympic Catering (-20%), Xατζηιωάννου (-13,51%), ΟΠΑΠ (-13.21%) Yalco – Κωνσταντίνου (-12,16%) και ΑΘΗΝΑ (-12,09%).

Θανάσης Σταυρόπουλος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v