Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Συνεχίζει ανοδικά - Βουτιά για ΟΠΑΠ

Παρά την «καμπάνα» στον ΟΠΑΠ (έως και -15,5%) το ΧΑ επιμένει στην προεξόφληση του… θετικού σεναρίου. Στις 280 και μονάδες ο Ftse 20 με στηρίξεις από 3Ε, ΟΤΕ αλλά και Eurobank, Πειραιώς, Τιτάν και λοιπές δυνάμεις.

Κόντρα στο βαρίδι του ΟΠΑΠ, το ΧΑ επιμένει στη λογική της προεξόφλησης του… θετικού σεναρίου.

Με τη μετοχή του Οργανισμού να καταρρέει έως και 14,7% λόγω των τελευταίων εξελίξεων, το ΧΑ επιχειρείται να ισορροπήσει με τον Γενικό Δείκτη στην περιοχή των 755 μονάδων και τον Ftse 20 στη ζώνη των 280 μονάδων.

Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr αναφέρονται περισσότερα για τη συμφωνία Δημοσίου-ΕΕ για φορολόγηση και τις συνέπειες που δικαιολογούν την αθρόα προσφορά περισσότερων από 2,3 εκατ. μετοχές (αξίας σχεδόν 11 εκατ. ευρώ) μέσα στα πρώτα 35’-40’ της συνεδρίασης.

Λόγω της υψηλής στάθμισης του ΟΠΑΠ (η τρέχουσα αποτίμησή του υποχωρεί στα 1,44 δισ. ευρώ) βαραίνει στον 20άρη πιέζοντάς τον έως 0,76% χαμηλότερα λίγο μετά τις 11.10.

"Καλή αφορμή για σορτάρισμα", θα σκέφτηκαν ορισμένοι, που ενδεχομένως γνώριζαν ή προεξοφλούσαν μια τέτοια εξέλιξη. Ο ΟΠΑΠ τους διευκολύνει να βγάλουν πωλήσεις και σε Εθνική- Alpha Bank, γεγονός που τουλάχιστον στα πρώτα 45’ της συνεδρίασης ήταν ορατό στο… ταμπλό. Αυτά συμβαίνουν στον ΟΠΑΠ γιατί την ίδια στιγμή «τρέχουν» παράλληλα όλα τα υπόλοιπα.

Από το «πακέτο» των νέων μέτρων μέχρι τα νεότερα από την Εμπορική Τράπεζα, τις συνομιλίες των Folli Follie με τους Ελβετούς, τις ενέργειες του ΤΑΙΠΕΔ.

Εύλογα άλλοι παίκτες βρήκαν ευκαιρία να ποντάρουν σε μετοχές που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τον 20άρη με πρώτη και καλύτερη την των 5,42 δις. ευρώ.

Η μετοχή ενισχυόταν κατά 2,85% με πιθανό το τεχνικό ενδεχόμενο βραχυπρόθεσμα να επανέλθει προς τα 15,00-15,20 ευρώ. Ανοδικά αντιδρούν Πειραιώς, Τιτάν, Βιοχάλκο, Μέτκα, Eurobank, Ελλάκτωρ, Κύπρου και ΟΤΕ.

Αφήνουμε τον ΟΤΕ τελευταίο γιατί και αυτός με τα 1,65 δισ. ευρώ αποτίμηση θα μπορούσε να συνεισφέρει όσο βαθαίνει η διόρθωση του ΟΠΑΠ. Ούτως ή άλλως η μετοχή του Οργανισμού βρίσκεται σε σημείο καμπής που εάν το διασπάσει ανοδικά μπορεί να συνεχίσει σημαντικά υψηλότερα. Στα 3,37 ευρώ η μετοχή του ΟΤΕ και ενδεχόμενη πειστική υπέρβαση των 3,40 ευρώ, επίπεδα που παραπέμπουν στον Απρίλιο του 2012 θα προσέδιναν περισσότερο ενδιαφέρον βραχυπρόθεσμα.

Ανοδικά αντιδρά η μετοχή FFG με την Πένυ Κούτρα να αναφέρεται στα καυτά "ντεσού" για την πώληση των ΚΑΕ στους Ελβετούς. Ο Φώτης Κόλλιας (δείτε σχετικό θέμα) θυμίζει τους παραλογισμούς σε ακίνητα και προτεραιότητες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.

Ωστόσο θα πρέπει να προσεχθεί πως την ώρα που συμβαίνουν αυτά στην Ελλάδα, τα spreads των ισπανικών ομολόγων παίρνουν και πάλι την ανιούσα, πιέσεις δέχονται και τα ιταλικά την ώρα που στην Πορτογαλία το Σωματείο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας προειδοποιεί τον Πρωθυπουργό, Κοέλιο για τα αλλεπάλληλα επώδυνα μέτρα προτρέποντάς τον να παραιτηθεί και να μεταναστεύσει από την Πορτογαλία.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v