Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ετοιμασίες για εβδομάδα ...κρίσης

Για "κολασμένη εβδομάδα" προετοιμάζεται (και) το ΧΑ. Το ενδιαφέρον σε τράπεζες (λόγω ανακεφαλαιοποίησης), συγκυβέρνηση και στις ΗΠΑ. Σε οριακό σημείο οι ισορροπίες, από την Αθήνα, μέχρι τη Μαδρίτη.

Με το βλέμμα στη συγκυβέρνηση, το Χ.Α. «επιχειρεί» για ακόμα μία κρίσιμη εβδομάδα. Κρισιμότερη από την προηγούμενη λόγω των στενότατων χρονικών περιθωρίων αλλά και της μερικής αλλαγής στάσης των δανειστών.

Η σύμπλευση Μ. Ντράγκι με τη σκληρή γραμμή Β. Σόιμπλε μπορεί να δικαιολογείται, να αναμενόταν και να έχει συνεκτιμηθεί από μερίδα παικτών, ωστόσο εκδηλώνεται σε πολύ κρίσιμη συγκυρία. Στο... παρά ένα των καθοριστικών για την Αθήνα συναντήσεων (σήμερα και μεθαύριο), μόλις οκτώ ημέρες πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ και εν μέσω «ληστολογίας», που «δηλητηριάζει» περισσότερο το κλίμα στην κοινωνία και στην οικονομία.

Την ίδια στιγμή, γίνονται γνωστοί όροι και προϋποθέσεις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, όπως αναλυτικά αναφέρονται από τον Χρ. Κίτσιο, κι ο κλαδικός δείκτης είναι σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση, αλλά ακόμη πάνω από τις βραχυμεσοπρόθεσμες στηρίξεις του. Και αυτό είναι ενθαρρυντικό εάν και εφόσον επιβεβαιωθεί σε αυτές τις 1-3 κρισιμότατες συνεδριάσεις.

Ο μέτριος τζίρος της συνεδρίασης της Παρασκευής παραπέμπει σε στάση αναμονής της πλειονότητας των παικτών, οι οποίοι όμως δεν διστάζουν να «πυροβολούν»με την πρώτη πτωτική αφορμή.

Μέχρι τώρα «δίχτυ αγορών» ενεργοποιείται σε πολύ σημαντικά τεχνικά σημεία των βασικών δεικτών και μετοχών, τα περισσότερα όμως θα κριθούν σήμερα-αύριο. Αυτό, όμως, που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί βραχυπρόθεσμα είναι το κλίμα... νευρικής αναμονής, που κυριαρχεί τις τελευταίες ώρες διεθνώς.

Και λόγω των έκτακτων μέτρων που λαμβάνονται στη Νέα Υόρκη (κλειστή η Wall Street) αλλά και της εντεινόμενης επιφυλακτικότητας για την «αποτελεσματικότητα» του εφαρμοζόμενου προγράμματος διαχείρισης(;) χρέους.

Όσα δημοσιεύει στη σημερινή έκδοσή του το Der Spiegel επενεργούν επιβαρυντικά στο ούτως ή άλλως βαρύτατο περιβάλλον που απλώνεται πάνω από τον ευρωπαϊκό νότο. Από την Αθήνα και τη Ρώμη, μέχρι τη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα η κατάσταση έχει περιέλθει σε οριακό σημείο, σε... ανελαστική θα λέγαμε καμπή.

Στην Αθήνα επιχειρείται -στο μέτρο και του πολιτικά δυνατού- η προώθηση ενεργειών όπως αυτή που λ.χ. αφορά το ΤΑΙΠΕΔ, μόνο που τέτοιες παράμετροι δεν μπορούν να επηρεάσουν θεαματικά το Χ.Α. σε αυτήν τη συγκυρία. Κι αυτό γιατί τον πρώτο και κυριότατο λόγο τον έχουν οι πολιτικές εξελίξεις και δευτερευόντως η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί διεθνώς.

Γι' αυτό και από τεχνικής πλευράς θα επιμείνουμε στην προάσπιση των στηρίξεων και της ενδελεχούς παρακολούθησης της συνεδρίασης.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v