Απνοια και... αυτοσυγκράτηση στο ΧΑ

Την τύχη του πακέτου νέων μέτρων στη Βουλή, την επόμενη εβδομάδα, ανιχνεύει το Χ.Α. Με περιορισμένο τζίρο, καλύπτεται μέρος από τις αρχικές απώλειες. Ανοδικά αντιδρούν ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Jumbo, ΜΕΤΚΑ.

Με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έρθουν τα μέτρα στη Βουλή, είναι κυρίως οι βραχυπρόθεσμοι παίκτες. Η ρευστότητα και η σχετική επιφυλακτικότητα εύλογα κρατούν την αγορά σε διορθωτική πορεία, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης οι απώλειες περιορίστηκαν αισθητά.

Με τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα προς τις 880 μονάδες και τον FTSE-20 στην περιοχή των 332 μονάδων, τις τράπεζες στα χθεσινά επίπεδα (βρέθηκαν νωρίτερα να διορθώνουν κατά 1,55%), ενώ ο FT Mid διαμορφώνεται λίγο χαμηλότερα στην περιοχή των 875 μονάδων.

Οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και η προώθηση του σχετικού πακέτου μέτρων στη Βουλή είναι λογικό να αποτυπώνονται και χρηματιστηριακά, με τους βασικούς δείκτες σε κλίση και μικτές τάσεις για μετοχές εταιριών της μεγάλης και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Το θετικό για τις αγορές σενάριο θέλει ο Γ. Στουρνάρας να πηγαίνει στο επόμενο eurogroup με ψηφισμένο το πακέτο των μέτρων αλλά και με τον προϋπολογισμό κλεισμένο.

Το μέτριο σενάριο είναι αυτό που προβλέπει τη με αστερίσκους παρουσία του υπουργού Οικονομικών, ενώ για το χειρότερο δεν το συζητάμε καν…

Ωστόσο, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει, τουλάχιστον στη Βουλή, το θέμα των νέων μέτρων, το Χ.Α. θα κινείται συγκρατημένα.

Νωρίτερα, η Εθνική υποχωρούσε έως τα 2,39 ευρώ για να ανακάμψει στα 2,44 ευρώ, με συναλλαγές που ξεπερνούσαν τα 5 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank στα 2,29 ευρώ, της Eurobank στο 1,27 ευρώ και της Πειραιώς, με τις μεγαλύτερες απώλειες, στο 0,612 ευρώ.

Είναι ενδεικτικό πως από τις μετοχές του δείκτη ανοδικά κινούνται ΔΕΗ, Jumbo, Motor Oil αλλά και Μυτιληναίος, Μέτκα, και με οριακές απώλειες οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ.

Στις διεθνείς αγορές η συνεδρίαση ξεκίνησε πτωτικά αλλά σταδιακά, μετά το μεσημέρι, τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πέρασαν σε θετικό έδαφος μετά την ανακοίνωση ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε το Q3 κατά 2%.

Το πρωί, στον Εκηβόλο ανεβάσαμε ακόμη δύο διαγράμματα της Εθνικής (όπως μας τα έστειλε ο Ιωάννης Δεληγιάννης) όπου και εδώ είναι εμφανής η τεχνικότητα του συγκεκριμένου τραπεζικού τίτλου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v