Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Βουτιά στις τράπεζες, στις 840 ο ΓΔ

Χαμηλότερα προς τις 840 μονάδες κινείται ο Γενικός Δείκτης στη Σοφοκλέους. Οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο. Μεγάλες οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Προσπάθεια αντίστασης με αντίβαρα τις 3Ε, ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Με συντεταγμένη υποχώρηση προς χαμηλότερα επίπεδα επιχείρησε αρχικά το Χ.Α. να καλύψει τις τελευταίες εξελίξεις. Συν τω χρόνω, όμως, οι πιέσεις εντάθηκαν, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βρεθεί στις παρυφές των 840 μονάδων.

Βασικοί δείκτες και μετοχές βρίσκονται σε διόρθωση, ενώ αυξημένες είναι και οι συναλλαγές, οι οποίες διαμορφώνονται στα 39,9 εκατ. ευρώ στις 12:30.

Ο Γενικός Δείκτης οπισθοχώρησε έως τις 840 μονάδες, ο Ftse20 έως τις 324, με τη μεσαία κεφαλαιοποίηση στην περιοχή των 950 μονάδων.

Σε κατάσταση νευρικής αναμονής οι διεθνείς αγορές λόγω της Wall Street αλλά και της... εγγύτητας των αμερικανικών εκλογών, που επιτείνουν την ούτως ή άλλως ρευστή κατάσταση.
Κατά συνέπεια, σε αυτό το περιβάλλον το Χ.Α. κινείται λίγο ως πολύ αναμενόμενα, με τους πωλητές να έχουν τον πρώτο λόγο και τους εν δυνάμει αγοραστές να τοποθετούνται από χαμηλότερες τιμές.

Ενδεικτική η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο, με την Εθνική να διορθώνει προς την περιοχή των 2,22 ευρώ και με σημείο αναφοράς τα 2,25 ευρώ.

Ο συγκριτικά αυξημένος τζίρος και στις τέσσερις συστημικές μετοχές (Εθνική, Alpha Βank, Eurobank και Πειραιώς) παραπέμπει σε ρευστοποίηση περισσότερο βραχυπρόθεσμων θέσεων, παρά σε εσπευσμένες πωλήσεις λόγω ανακεφαλαιοποίησης.

Η μετοχή της Alpha Βank πιέζεται έως τα 2,10 ευρώ, της Eurobank έως το 1,15 και της Πειραιώς έως το 0,54 ευρώ. Δεδομένης της πίεσης που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές, εύλογα ενεργοποιούνται αντανακλαστικά μη τραπεζικά χαρτιά, κίνηση που έχει επιχειρηθεί ουκ ολίγες φορές.

Έτσι σχεδόν από την αρχή της συνεδρίασης «τραβήχτηκαν» υψηλότερα CCH 3E αλλά και ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΔΕΗ, με αποτέλεσμα οι απώλειες για τον 20άρη να μην ξεπερνούν τις 320 μονάδες. Ωστόσο και οι συγκεκριμένες μετοχές βρίσκονται πλέον στο "κόκκινο".

Όπως σημειώνουν χρηματιστηριακοί παράγοντες, η ευρύτερη περιοχή τιμών (320-330 μονάδων) θεωρείται ιδιάζουσας σημασίας και από τεχνικής πλευράς, ενώ για πολλούς παίκτες υπολογίζεται ως κάτω όριο του τελευταίου ανοδικού κυματισμού (προς τις 350 μονάδες).

Όμως, εκτός από τις τράπεζες, οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο στην πλειονότητα των μετοχών του 20άρη και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, με τη Βιοχάλκο, τη ΜΟΗ, τον Μυτιληναίο, τα ΕΛΠΕ, τη MIG κ.ά. σε χαμηλότερες τιμές.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v