Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με σπασμένα φρένα η πτώση στη Σοφοκλέους

Διευρύνονται οι απώλειες στο ΧΑ με την πάροδο του χρόνου. Στο 12% η πτώση του τραπεζικού δείκτη, έως και 5% η πτώση του Γ.Δ. Πάνω από τα 110 εκατ. ευρώ ο τζίρος. Στο κόκκινο το σύνολο των τίτλων του FTSE-20.

Το παιχνίδι με τη φωτιά για το χρέος και τα εργασιακά «καίει» το Χ.Α. Διευρύνονται οι απώλειες για βασικούς δείκτες και μετοχές, καθώς οι πωλητές από τις 12.00-12.10 ανέλαβαν σταδιακά τον πλήρη έλεγχο του παιχνιδιού.

Με τον FTSE-20 να υποχωρεί κατά 6,7%, χαμηλότερα των 308 μονάδων και με απώλειες 5% για τον Γενικό Δείκτη, που οπισθοχωρεί τις 830 μονάδες, αφού η βουτιά κυρίως των τραπεζών ξεπερνά το 12% σε επίπεδο κλαδικού δείκτη.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί σε πολιτικό επίπεδο, τα τελευταία νεότερα από το μέτωπο της ανακεφαλαιοποίησης και δευτερευόντως η διεθνής συγκυρία εντείνουν τις πιέσεις, με την Εθνική έως τα 2,05 ευρώ (-14%), την Alpha Bank έως τα 2,02 ευρώ (-11,5%), τη Eurobank έως το 1,09 ευρώ (-12%) και την Πειραιώς κατά 15% χαμηλότερα προς το 0,51 ευρώ.

Ευρείες απώλειες και για μη τραπεζικές μετοχές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, MIG, Βιοχάλκο, Μυτιληναίο), αν και το πρόβλημα της αγοράς εντοπίζεται πρωτίστως στις τράπεζες.

Όπως σημειώνεται στο σχετικό θέμα του euro2day.gr «η επιμήκυνση είναι δεδομένη, αλλά όλα τα άλλα μέτωπα ανοικτά, σε ασφυκτικά για την Ελλάδα χρονοδιαγράμματα, με την κυβέρνηση και τους δανειστές να επιδίδονται σε σκληρό αγώνα πόκερ», κι όλα αυτά εντείνουν την πίεση.

Βέβαια, υπάρχουν και ορισμένοι που παραμένουν επιφυλακτικοί για το θέατρο του παραλόγου που διαδραματίζεται σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Στο σχετικό θέμα του euro2day.gr «Παιχνίδι με τη φωτιά για χρέος και εργασιακά», ένας αναγνώστης (Συμμέτοχος) σημειώνει: «…Δηλαδή, τώρα θέλουν να πιστέψουμε ότι θα τα χαλάσουν για 58 ευρώ. Πολύ θρίλερ, ρε παιδιά, και δεν αγοράζω. Μάλλον κάποιος δουλεύει κάποιον…».

Βέβαια, υπάρχουν και αντίθετες απόψεις, ωστόσο το ταμπλό μετρά, μέχρι τώρα, μια γερή διόρθωση, με τον FTSE-20 μάλιστα χαμηλότερα της σημαντικής περιοχής των 320 μονάδων και με τις μετοχές του να γράφουν μέχρι και διψήφιο ποσοστό διόρθωσης.

Με την αξία των συναλλαγών λίγο πριν από τις 17.00 να φτάνει τα 110 εκατ. ευρώ, από τα οποία 16 εκατ. στον ΟΠΑΠ, 7,5 εκατ. στην Εθνική, 4,8 εκατ. στην Alpha Bank, 9,3 εκατ. στην Πειραιώς και 6,2 εκατ. ευρώ στην Κύπρου.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v