Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Πιέσεις για Εθνική, Eurobank-Κέρδη για 3Ε

Νευρικότητα στη Σοφοκλέους με τον Γ.Δ. στα επίπεδα των 790 μονάδων και τον FTSE 20 στις 277. Κρίσιμη δοκιμασία της Εθνικής στο 1,40 ευρώ. Πτώση για Εurobank (1,5%), Αlpha (1,3%). Κέρδη για 3Ε. Χαμηλός ο τζίρος.

Άλλη μία προσπάθεια αντίδρασης επιχειρείται στο Χ.Α. και η συνεδρίαση χαρακτηρίζεται από νευρικότητα. Προφανής η διάθεση κι ο σκοπός να κρατηθεί η αγορά σε αυτήν την ευρύτερη περιοχή τιμών.

Στις 788 μονάδες διαμορφωνόταν ο Γενικός Δείκτης στις 11.24. Χαμηλό σημείο οι 784,73 μονάδες, που φαίνεται πως αποτελούν μια σχετικά αξιόπιστη περιοχή βραχυπρόθεσμης στήριξης έως τις 780 μονάδες.

Περίπου την ίδια ώρα, ο FTSE-20 κυμαινόταν στις 276 μονάδες, έχοντας ως αντίστοιχη ζώνη στήριξης τις 275-270 μονάδες.

Στη συνεδρίαση, μέχρι τώρα πιέζονται και πάλι οι τράπεζες. Η Εθνική υποχωρεί 4,1%, η Alpha 1,3%, η Eurobank 1,59% κι η Πειραιώς 0,8%.

Από τους κύριους ρυθμιστές της τάσης, ο τραπεζικός κλάδος είναι προφανές πως θα χρειαστεί χρόνο και κεφάλαια. Σε σχετικό θέμα του euro2day.gr γίνεται λόγος για την αυστηρή εποπτεία ειδικά στους ομίλους που θα δεχθούν κρατική βοήθεια.

Επιβεβαιώνεται έτσι σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου (από τις 26/10), που αναφερόταν στην εγκατάσταση επιτρόπων τουλάχιστον για όσους υπογράψουν τις απαραίτητες συμβάσεις με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Νωρίτερα, στον Εκηβόλο ανεβάσαμε (με την πολύτιμη συνδρομή της Άννας Φαλτάιτς) θέμα σχετικό με τον κλάδο. Κατά συνέπεια, όσο εξελίσσεται η επίπονη κι απαραίτητη διαδικασία στις τράπεζες, μέρος της αγοράς θα συνεχίσει να διαφοροποιείται.

Από αυτήν την ομάδα μετοχών-εισηγμένων βλέπουμε πως από εβδομάδα σε εβδομάδα αυξάνονται αργά, αλλά σταθερά τόσο ο μέσος όρος ημερήσιων συναλλαγών όσο και ο απόλυτος αριθμός πράξεων.

Πρακτικά, αυτό ενισχύει την εκτίμηση όσων υποστηρίζουν πως σημαντικό τμήμα του «έξυπνου χρήματος» έχει τοποθετηθεί, τοποθετείται και θα συνεχίσει να λαμβάνει θέσεις σε μη τραπεζικές μετοχές κι επιχειρήσεις.

Στα 6,25 ευρώ τα ΕΛΠΕ, στο 1,66 ευρώ η Ελλάκτωρ, στα 7,90 ευρώ η Μέτκα, στο 0,332 ευρώ η MIG, στα 4,95 ευρώ η Jumbo.

Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με αυξημένο τζίρο η ΓΕΚ Τέρνα, κινείται έως το 1,72 ευρώ, η Intralot έως το 1,49 ευρώ, η Τέρνα Ενεργειακή έως τα 2,59 ευρώ, ο Fourlis έως τα 2,19 ευρώ.

Όμως, πρόκειται για συνεδρίαση, μέχρι τώρα, μέτριων συναλλαγών, αφού στις 11.24 ο τζίρος έφτανε τα 8,7 εκατ. ευρώ, με συναλλαγές 14 εκατ. τεμαχίων. Είναι επίσης ενδεικτικό πως αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ σημειωνόταν μόνο για την Εθνική (2,1 εκατ. ευρώ), ενώ η δεύτερη Alpha Bank δεν είχε πιάσει ακόμη το εκατομμύριο.

Θα επιμείνουμε λίγο περισσότερο στην Εθνική, γιατί στις 11.15 υποχώρησε για δεύτερη φορά ενδοσυνεδριακά ακριβώς στο 1,40 ευρώ. Στο -3,25% για τη μετοχή της ΕΤΕ η προσφορά ήταν υπερβάλλουσα σε σύγκριση με τη ζήτηση-απορρόφηση σε βάθος τεσσάρων πράξεων.

Το 1,40 ευρώ είναι τιμή που η Εθνική δεν θα πρέπει να χάσει σε κλείσιμο σήμερα.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v