Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Εμφανής η διαφοροποίηση δυνάμεων

Παραμένει ανοιχτό το τραπεζικό μέτωπο, με τον κλάδο να βαραίνει στη διόρθωση του FTSE-20. Κλειδί η στήριξη των 275-270 μονάδων για τον FTSE-20 και το 1,40 ευρώ για την αδύναμη Εθνική.

Στα σκαριά ενδιάμεση λύση για την Ελλάδα, η Wall Street υποχωρεί κι η Άγκ. Μέρκελ πιέζει με το... γάντι τη Γαλλία. Και η κρίση φαίνεται πως περνά στην επόμενη φάση της και -σύμφωνα με την εκτίμηση διορατικών ξένων αναλυτών- μπορεί να έχει ορίζοντα τις γερμανικές εκλογές, το φθινόπωρο του 2013.

Οι τραπεζίτες βρίσκουν βαρύ το φορτίο της ανακεφαλαιοποίησης (σχετικό θέμα του Χρ. Κίτσιου), προσβλέποντας σε βελτιώσεις του πλαισίου περαιτέρω ενίσχυσης και λειτουργίας των ομίλων.

Στο Χ.Α. συνεχίζονται οι κινήσεις προεξόφλησης, που όμως αυτήν τη φορά αφορούν και μια εμφανή διαφοροποίηση της ροής κεφαλαίων κι ενδιαφέροντος. Στις 788 μονάδες ο Γενικός Δείκτης, στις 278 ο FTSE-20, εκ νέου σε καθοδικό κανάλι ο τραπεζικός δείκτης, επιμένει -με μικρές παρεκκλίσεις- ανοδικά ο παλιός 40άρης και επιλεγμένες μετοχές εταιριών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Κατά 10,84% υποχωρεί σε διάστημα ενός μήνα ο 20άρης, κατά 3,04% χαμηλότερα ο FT Mid, που μάλιστα ενισχύεται 5,05% σε διάστημα εβδομάδας.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου θεωρείται χρήσιμη για όσους παρακολουθούν πίσω από τις γραμμές -όπως σημειώνει ο Στέφανος Κοτζαμάνης- και αποτελεί κατά την εκτίμηση όλο και περισσότερων κρησάρα για τη συνέχεια. Εάν υποθέσουμε πως ο τραπεζικός κλάδος θέλει ακόμη και δουλειά πολλή και κεφάλαια περισσότερα.

Αλλά και οι ίδιοι οι τραπεζίτες πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το παιχνίδι άλλαξε ανεπιστρεπτί, πως η επόμενη ημέρα δεν θα θυμίζει στο ελάχιστο την περίοδο των... παχιών αγελάδων, των προνομίων και των χρυσών προνομίων. Τότε ο ιδιωτικός τομές μπορεί υπό προϋποθέσεις να έχει ενδιαφέρον.

Ενδεχομένως -από επενδυτική προσέγγιση- περισσότερη απ’ όσο ο τραπεζικός, τουλάχιστον για ένα εύλογο διάστημα, μέχρις ότου επαναλειτουργήσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Άλλωστε, και οι αλλαγές στους χρηματιστηριακούς δείκτες που προωθούνται από την διοίκηση του Χ.Α. και προς τη σωστή κατεύθυνση είναι και προς την αντιπροσωπευτικότερη αποτύπωση των εξελίξεων και νέων δεδομένων δείχνουν.

Κατά 35% υποχωρεί σε διάστημα μηνός η Εθνική και 17,6% μόλις την τελευταία εβδομάδα. Σε ποσοστά 11% και 0,5% αποδίδει στα ίδια διαστήματα η μετοχή του ΟΠΑΠ. Μόλις στα 382 εκατ. ευρώ αποτιμάται η Eurobank, στο 1,89 δισ. ευρώ τα Ελληνικά Πετρέλαια, στα 426 εκατ. ευρώ ο Μυτιληναίος και στα 767 εκατ. ευρώ η Motor Oil.

Η διαφοροποίηση της αγοράς (κάτι που συμβαίνει ήδη και σε ένα μέρος της πραγματικής οικονομίας) είναι μεν αργή και βραδεία, αλλά σταθερή και διακριτή, τουλάχιστον για όσους δεν φορούν παρωπίδες. Και σε αυτήν τη διαφοροποίηση εκτιμούμε πως θα στηθεί ένα νέο μεγάλο επενδυτικό στοίχημα στη συνέχεια.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v