Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Σε κρίσιμο σταυροδρόμι με ανοικτά θέματα

Αντίθετη πορεία καταγράφει η Σοφοκλέους συγκριτικά με Wall και τα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Συνεχίζεται η διελκυστίνδα τρόικας-κυβέρνησης, με την αγορά σε ασφυκτική υφεσιακή πίεση. Στο προσκήνιο τράπεζες, 3Ε, ΔΕΗ.

Ασφυκτική πίεση μέχρι την τελευταία στιγμή ασκεί η τρόικα και το Μαξίμου βρίσκεται ίσως στη δυσχερέστερη θέση των τελευταίων μηνών, τα μεγέθη δε... βγαίνουν και μέσα σε όλα η Moody's (αυτήν τη φορά) αναφέρεται στο ενδεχόμενο ακόμη ενός PSI.

Το Χ.Α. αποτυπώνει, αφομοιώνει και προεξοφλεί όσα διαδραματίζονται, τις εξελίξεις, ακολουθεί πορεία αντίστροφη της Wall και των περισσότερων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Με τον Γενικό Δείκτη σε φθίνουσα πορεία, με τον Ftse Large Cap να παλεύει για τις 300 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο υπό συνεχή πίεση και αμφισβήτηση, τις επιχειρήσεις στα όρια της ασφυξίας, ενώ η πραγματική οικονομία και η κοινωνία βιώνουν δραματικούς κι εξοντωτικούς ρυθμούς ύφεσης.

Στο σχετικό θέμα της Έλενας Λάσκαρη αναφέρονται λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις τρόικας - κυβέρνησης - η τελευταία προχώρησε αμέσως σε... εσωτερικές αλλαγές στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΥΔΑΠ προκειμένου να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα.

Ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όσα... ελληνικά συμβαίνουν στον ΟΠΑΠ επιτείνουν την επιφυλακτικότητα και των βραχυπρόθεσμων παικτών.

Σταθερά πωλητές από τα πρόσφατα υψηλά, έχουν κατοχυρώσει το μεγαλύτερο μέρος (κυρίως) κερδοφόρων θέσεων, έχουν φροντίσει να λάβουν θέσεις αντασφάλισης - πώλησης (κάτι που μετράται στα short συμβόλαια στο ΧΠΑ).

Κυριότερο ποντάρισμα εδώ και ημέρες το ενδεχόμενο καθοδικής διάσπασης και των 300 μονάδων για τον Large Cap, με πρώτη χαμηλότερη δοκιμασία του δείκτη προς τις 290-280 μονάδες.

Η μικρή ανάσα στις τράπεζες δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τους εν δυνάμει αγοραστές (στην υποκείμενη αγορά) καθώς η κλίση των τριών μη τραπεζικών (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ) είναι εμφανής.

Όπως επίσης μετοχών σηματωρών λ.χ. του Μυτιληναίου, της Ελλάκτωρ ή της Βιοχάλκο, αλλά και τίτλων της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ενδεικτική η διορθωτική πορεία των ΓΕΚ-Τέρνα, Σιδενόρ, Φουρλή, θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο, J&P Αβαξ κ.ά.

Με τον δείκτη να έχει χάσει τις 1.100 μονάδες και ως δείκτης προπομπός της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης να έχει δώσει πρώτος (και αυτήν τη φορά) το σήμα κατοχύρωσης θέσεων, διακράτησης ρευστότητας και αναμονής μέχρι νεωτέρας.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v