Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πρεσάρισμα» μέχρι τέλους από τρόικα

Νέο μπαράζ συσκέψεων με ορίζοντα το… Μαξίμου. Οι τέσσερις άξονες στη ρύθμιση των δανείων προς τις τράπεζες. Το «διπλό» σχέδιο για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία-ταμεία. Η εκκρεμότητα των απολύσεων.

«Πρεσάρισμα» μέχρι τέλους από τρόικα
Έως τις 12 τα μεσάνυχτα όλα έδειχναν ότι η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με την τρόικα κερδίζει τρεις ρυθμίσεις και πίστωση χρόνου για την απομάκρυνση 25.000 δημοσίων υπαλλήλων και πως σιγά-σιγά ανάβει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.

Αυτό το σκηνικό κολλούσε γάντι με τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, δίνοντας τον πολιτικό αέρα στον Αντώνη Σαμαρά να μπορεί να κάνει λόγο για κυβερνητική «επιτυχία».

Το κλίμα συμβιβασμού από την πλευρά της τρόικας άρχισε να φαίνεται από αργά χθες το βράδυ όταν η αποχώρηση των πρώτων στελεχών που μετείχαν στην πολύωρη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών υπό τον Γ. Στουρνάρα, με τη συμμετοχή των Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς, των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης, Εσωτερικών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, διοικητών ταμείων, στενών συνεργατών του πρωθυπουργού και κλιμακίου 13 τεχνοκρατών από την πλευρά της τρόικας συνοδεύτηκε από επισημάνσεις, σύμφωνα με τις οποίες «η τρόικα φαίνεται ότι κάνει ένα βήμα πίσω για τη ρύθμιση δανείων υπερχρεωμένων νοικοκυριών και έρχεται πιο κοντά σε εμάς».

Ακολούθησαν ανάλογες εκτιμήσεις αναφορικά με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και στην εφορία, ενώ νωρίτερα είχε διαφανεί διάθεση συμβιβασμού και παροχής πίστωσης χρόνου ως προς το θέμα της διαθεσιμότητας-κινητικότητας, όπου όλα δείχνουν ότι το καυτό ζήτημα των απολύσεων μετατίθεται για… αργότερα.

Όλα αυτά με φόντο «τη διάθεση της τρόικας να βοηθήσει», όπως έλεγαν πηγές του υπουργείου Οικονομικών και με προφανή την πρόθεση να μην ανοίξει τώρα και πάλι ελληνικό ζήτημα στην ευρωζώνη. Αρκούν το ιταλικό πολιτικό πρόβλημα και η προοπτική των γερμανικών εκλογών.

Το σκηνικό όμως ανατράπηκε στις 12 και μισή μετά τα μεσάνυχτα. Ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι «βρισκόμαστε πολύ μακριά όσον αφορά τις δόσεις», δήλωση η οποία ερμηνεύτηκε από ορισμένους πολιτικούς παρατηρητές ως τεχνητή ένταση προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η κυβερνητική επιτυχία από την αίσια κατάληξη. Ουδείς βεβαίως μπορεί να γνωρίζει με ασφάλεια…

Το θέμα πιθανότατα θα ξεκαθαρίσει στην απογευματινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, όπου πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Α. Σαμαράς θα θέσει και ζήτημα μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση.

Σε αυτό το πλαίσιο, τα τεχνικά κλιμάκια αναμένεται να πιάσουν δουλειά από σήμερα νωρίς το πρωί σε συσκέψεις στην Καραγιώργη Σερβίας και στην οδό Νίκης, σε μια προσπάθεια να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες των ρυθμίσεων για δάνεια και ληξιπρόθεσμα.

Στο θέμα της ρύθμισης των δανείων, πληροφορίες αναφέρουν ότι κεντρικά σημεία της επικείμενης νομοθετικής παρέμβασης θα είναι τα εξής:

1. Η θέσπιση εισοδηματικού κριτηρίου 25.000 ευρώ, προκειμένου να ανοίγει ο δρόμος διευκολύνσεων στην αποπληρωμή οφειλών με τετραετή περίοδο χάριτος και κυμαινόμενο επιτόκιο 1,5% συν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

2. Στη διάρκεια της τετραετούς περιόδου χάριτος, όπου θα καταβάλλονται μόνο οι τόκοι, η ελληνική πλευρά είχε προτείνει ενδιάμεση αξιολόγηση στα 2 χρόνια. Μετά τις διαπραγματεύσεις, φέρεται να καταλήγουν σε περίοδο χάριτος 4 ετών, αλλά με ετήσια αξιολόγηση.

3. Προστασία πρώτης κατοικίας. Το θέμα αναμένεται να κριθεί οριστικά σήμερα. Η ελληνική πλευρά έχει προτείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ, με την προϋπόθεση ότι η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη δεν υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ . Η τρόικα, από την πλευρά της, φέρεται ότι επιμένει πως στη συνολική περιουσία πρέπει να περιλαμβάνονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.λπ.).

4. Νόμος Κατσέλη. Οι τροποποιήσεις στον νόμο Κατσέλη παραμένουν επίσης ένα σημείο που χρήζει συμβιβασμού. Οι διαφωνίες εντοπίζονται στο ποσοστό της δόσης που θα πρέπει να καταβάλλει ο δανειολήπτης έως ότου εκδικαστεί η υπόθεσή του. Η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει το ποσό να μην υπερβαίνει το 10% της δόσης με ελάχιστο όριο τα 40 ευρώ, ενώ η τρόικα ζητάει… παραπάνω.


Τα ληξιπρόθεσμα

Αναφορικά με τη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, εάν και εφόσον κλείσουν οι τεχνικές λεπτομέρειες στις σημερινές συσκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια, δεν αποκλείεται να λάβουν τον δρόμο της άμεσης εφαρμογής με τη μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου,

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι η ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα θα είναι διπλή: Μία θα καθιερώνει πάγια ρύθμιση στο πρότυπο των «best practices» που ισχύουν σε όλες τις «προηγμένες» χώρες και μία θα είναι η λεγόμενη ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας, με αποκλεισμό των μπαταχτσήδων, οι οποίοι μπαίνουν κλασικά στις ρυθμίσεις, πληρώνουν μία δόση, παίρνουν ενημερότητα και μετά απλώς περιμένουν την επόμενη ρύθμιση. Θα προβλέπεται και ευνοϊκή μεταχείριση όσων πραγματικά θέλουν, αλλά δεν μπορούν να εξοφλήσουν εγκαίρως τις υποχρεώσεις τους.

Δύο σχεδόν πανομοιότυπες ρυθμίσεις, αλλά με τις αναγκαίες προσαρμογές, προωθούνται και για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα σενάρια για 96 δόσεις και ελάχιστη καταβολή 25 ευρώ έχουν μπει από καιρό στο συρτάρι και σύμφωνα με πληροφορίες οι δόσεις που κλειδώνουν δεν θα υπερβαίνουν τις 36 ή τις 48 για τις ελαστικότερες ρυθμίσεις.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όπως ανέφεραν πηγές του υπουργείου Εργασίας «δεν υπάρχει καμία εκκρεμότητα στα θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου», ενώ για τη ρύθμιση εξέφραζαν την εκτίμηση ότι οι τελευταίες πινελιές θα μπουν σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, κυβερνητικοί κύκλοι σημείωναν ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα επηρεάσουν τη θέση της Ελλάδας στην επερχόμενη σύνοδο κορυφής, ενώ τόνιζαν πως δόθηκαν διαβεβαιώσεις πως το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων θα προχωρήσει κανονικά.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ υποστηρίζει ότι το θέμα του χαρατσιού για τα ακίνητα παραμένει ανοικτό, ενώ σημείωσε πως «αν είχε κλείσει το ζήτημα με το δημόσιο θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη δουλειά». Πρόσθεσε μάλιστα ότι «η βελτίωση ορισμένων μέτρων όπως ο ΦΠΑ στην εστίαση και ο φόρος πετρελαίου τέθηκε από την πρώτη μέρα, χωρίς ιδιαίτερα θετική αντίδραση της τρόικας, η οποία αντέτεινε ότι δεν γίνεται μία χώρα με έλλειμμα και υστέρηση εσόδων να θέλει να μειώσει φόρους».

Με δεδομένο το παραπάνω κουβάρι, συμπλήρωσε με νόημα ότι «τα μέτωπα θα κλείσουν όλα μαζί ή τίποτα»...

* To Εuro2day.gr ενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v