Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κέρδη με αρωγό την Coca Cola στο ΧΑ

Αξιοσημείωτα κέρδη στην αγορά, με τους θετικούς πρωταγωνιστές να αυξάνονται σταδιακά. Κέρδη άνω του 4% για Coca Cola, Βιοχάλκο, Motor Oil, Ελλάκτωρ. Μικτά πρόσημα για τις τράπεζες. Πτώση για ΟΠΑΠ, ΟΤΕ.

Με το 3,25% περίπου της Coca Cola 3E καλύπτεται το έως -3,2% των τραπεζών. Διατηρώντας έτσι τον Γενικό Δείκτη σε περιοχή άνω των 940 μονάδων, τον FTSE Large Cap 5 με 10 μονάδες πάνω από τις 300, με τις τράπεζες σε νέα διόρθωση και με τον FT Mid στις 1.040-1.050 μονάδες.

Με μέτριες συναλλαγές μόλις 40 εκατ. ευρώ, με 22 εκατ. μετοχές, από τα οποία 16-8 εκατ. ευρώ σε πέντε μόλις εισηγμένες. Αυξημένος ο τζίρος σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ αλλά και στη ΔΕΗ, που μετά τις 11.40-11.45 πέρασαν σε αρνητικό έδαφος, με τις απώλειες να διευρύνονται μέχρι πριν από λίγο.

Στις 11.15 σημειώνονται χαμηλές τιμές ημέρας και για τις τρεις μη τραπεζικές μετοχές, εξέλιξη που παραπέμπει σε ευρύτερες ρευστοποιήσεις (ξεπερνούν τον τραπεζικό κλάδο).

Είναι ενδεικτικό πως η μετοχή του ΟΤΕ αρχικά αντέδρασε έως τα 5,71 ευρώ, για να γυρίσει στη συνέχεια προς τα 5,53 ευρώ. Ανάλογη διακύμανση για τον ΟΠΑΠ από τα 6,76 στα 6,63 ευρώ και στη ΔΕΗ από τα αρχικά 6,52 στα 6,32 ευρώ.

Ενεργοί παίκτες εκτιμούσαν πως τουλάχιστον με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται τάση διακύμανσης σε συγκεκριμένους τίτλους, γεγονός που καθιστά δυνατή τη βραχυπρόθεσμη τοποθέτηση ακόμη και στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Τουλάχιστον για μετρημένες μετοχές ακόμη πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές (που διευκολύνουν το... μπες-βγες), διαμορφώνεται εύρος διακύμανσης (έως 5% ενδοσυνεδριακά), ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα αντιστάθμισης (μέσω ΣΜΕ στο ΧΠΑ).

Ωστόσο, αυτό δεν είναι αγορά, δεν είναι υγιές χρηματιστήριο. Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι το χρηματιστήριο των πρώτων 20-30 ημερών του 2013, διάστημα κατά το οποίο και μόχλευση υπήρχε και κίνητρα και ευρύτητα στις επενδυτικές επιλογές.

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά από μια βραχύβια ανάσα μόλις δύο συνεδριάσεων, λυγίζει εκ νέου υπό το βάρος των αναπόφευκτων ρευστοποιήσεων. Πωλήσεις επί πωλήσεων και νέες πωλήσεις, καθώς ο κλάδος έναν χρόνο μετά και ακόμη... ανακεφαλαιοποιείται. Και το σημαντικότερο, ακόμη δεν έχει εισέλθει στην τελική φάση της διαμόρφωσης των μέσων τιμών, της γνωστοποίησης των όρων συμμετοχής υφιστάμενων και νέων ιδιωτών μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου.

Στο 0,80 ευρώ και πάλι η μετοχή της Εθνικής, μετρά απώλειες έως 3,45%, με συναλλαγές 1,57 εκατ. ευρώ (στις 13.54). Χαμηλότερες τιμές και για την Alpha Bank, που υποχωρεί χαμηλότερα του σημαντικού 0,85 ευρώ. Προσπάθεια αντίδρασης από τη Eurobank, χαμηλότερα έως 2,4% η μετοχή της Πειραιώς.

Για τους βασικούς δείκτες, σε επίπεδο ποσοστών και εντυπώσεων, η CCH 3E κάνει τη διαφορά, με την τιμή να ενισχύεται έως τα 20,79 ευρώ. Με τους ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ σε διόρθωση, δεν θα ήταν υπερβολή να σημειωθεί πως μια... Coca Cola στηρίζει το Χ.Α.

Σε επίπεδο εντυπώσεων, επαναλαμβάνουμε, γιατί η συνολικότερη εικόνα του ταμπλό είναι αποθαρρυντική κι αποκαρδιωτική. Με πωλητές και φθίνουσα πορεία για μετοχές-σηματωρούς όπως θεωρούνται ο Μυτιληναίος, η Τέρνα Ενεργειακή, η ΕΧΑΕ κ.ά.

Αλλά και από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς, όπως έχει σημειωθεί συχνά τις προηγούμενες ημέρες, η βραχυπρόθεσμη τάση και των σηματωρών του FT Mid είναι καθοδική-διορθωτική.

Η μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα για παράδειγμα (από τις 3-4 του Mid που παρακολουθείται επισταμένα) δεν μπόρεσε να μείνει πάνω από το 1,90 ευρώ, με τους πωλητές να πιέζουν προς το 1,82 ευρώ. Η μετοχή έρχεται από διόρθωση από τα υψηλά των 2,80 ευρώ (στις 24/1), με αφορμή δε και τις τελευταίες εξελίξεις λυγίζει υπό το βάρος των ρευστοποιούμενων θέσεων.

Ρευστοποιήσεις εύλογες, καθώς η μετοχή επιστρέφει σε επίπεδα πρώτου 10-15νθημέρου του Δεκεμβρίου, έχοντας δώσει ενδιάμεσα την κίνηση μέχρι και 1 ευρώ υψηλότερα. Πρακτικά στη ΓΕΚ Τέρνα όπως και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις στα τρέχοντα επίπεδα τιμών οι αγοραστές των αρχών Δεκεμβρίου μετρούν ακόμη οριακά κέρδη.

Είναι δε ενδεικτικό πως στα χαμηλά της ημέρας εξανεμίζεται η όποια απόδοση είχε η μετοχή από την αρχή του έτους. Ανάλογες περιπτώσεις αρκετές από τον FTSE Large Cap και από τον FT Mid δικαιολογούν τις τελευταίες πωλήσεις. Πιθανότατα γιατί ενισχύεται η εκτίμηση πως με βαρίδι τις τράπεζες ο δείκτης κι οι τιμές έχουν περιθώριο διόρθωσης.

Και αναφερόμενοι στον Large Cap, θυμίζουμε τις δύο χαμηλότερες σημαντικές τεχνικές περιοχές στις 290 και στις 280 μονάδες.

Μιχαήλ Γελαντάλις [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v