Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ασφαλιστικές: Δείχνουν τον δρόμο για τις επικουρικές συντάξεις

Η συμφωνία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) και της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΑΣΕ) για το επικουρικό ταμείο των ασφαλιστών (ΤΕΑ-ΕΑΠΑΕ) έχει διπλή ανάγνωση.

Η πρώτη είναι ότι οι εργαζόμενοι στις ασφαλιστικές εταιρείες εξασφαλίζουν σε βάθος χρόνου μια επικουρική σύνταξη, το ύψος της οποίας φαίνεται πως θα είναι ικανοποιητικό (ή καλύτερα, πολύ ικανοποιητικό), με βάση τα όσα ακούγονται και γίνονται σε άλλα επαγγέλματα.

Η δεύτερη -και ίσως ουσιαστικότερη- ανάγνωση είναι το μήνυμα ότι εργοδότες και εργαζόμενοι, όταν επιμένουν στον διάλογο και στη διαπραγμάτευση (κράτησε περισσότερο από δύο χρόνια…), μπορούν να οδηγηθούν σε συναινετικές λύσεις, προς όφελος όλων των πλευρών.

Τράπεζες: Και από τη μύγα… EURIBOR

Τα… αδύνατα, δυνατά επιχειρούν οι διοικήσεις των τραπεζών, προκειμένου να διευρύνουν το λειτουργικό περιθώριο κέρδους τους και έτσι να αντιμετωπίσουν με κάπως καλύτερες προϋποθέσεις το «τέρας» των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Έτσι, μετά τη δραστική μείωση στα επιτόκια καταθέσεων, τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου του προσωπικού, τις πωλήσεις θυγατρικών και τον περιορισμό των υποκαταστημάτων, επιστρατεύθηκε ακόμη και το EURIBOR!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τα περισσότερα επιχειρηματικά δάνεια που έχουν δοθεί είναι κυμαινόμενου επιτοκίου, βασισμένα στο εκάστοτε EURIBOR πλέον ενός περιθωρίου (spread).

H Altec, η «επιστροφή» της Unisoft και… τα σενάρια για Αθανασούλη

Η μετονομασία της Altec Software (θυγατρική της εισηγμένης Altec, με βασικό αντικείμενο τα τυποποιημένα πακέτα λογισμικού) σε Unisoft προκάλεσε διαφόρων ειδών συνειρμούς στους παράγοντες του κλάδου.

Πρώτα απ’ όλα έκανε τους «παλιούς» να θυμηθούν την εταιρεία πληροφορικής Unisoft, που στα χρόνια της χρηματιστηριακής τρέλας είχε εξαγοραστεί (και μετά απορροφηθεί) από την Altec.

Επίσης, άνοιξε έναν κύκλο σεναρίων στον κλάδο, για το αν -και με ποιο τρόπο- ο ιδρυτής της Altec Θανάσης Αθανασούλης θα επιχειρήσει μια «δεύτερη διαδρομή» στον κλάδο της πληροφορικής, στην περίπτωση που η Unisoft εξαγοραζόταν είτε από τον ίδιο, είτε από «φίλιες δυνάμεις».

Ακόμα να βρεθεί η... μπάλα με τις αναθέτουσες αρχές

Πόσοι είναι τελικά οι φορείς που συνάπτουν δημόσιες συμβάσεις στη χώρα μας; Ουδείς μπορεί να απαντήσει με ακρίβεια, ούτε καν η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.), η οποία μεταξύ άλλων έχει αναλάβει και το έργο της καταμέτρησής τους.

Μέχρι πριν από τέσσερα χρόνια, οι αναθέτουσες αρχές υπολογίζονταν περίπου στις 5.500 και στόχος ήταν να περιορισθούν σε λιγότερες από 1.000. Με τον τρόπο αυτό, όπως υποστήριζε το υπουργείο Ανάπτυξης, θα υπήρχε μια εξοικονόμηση δαπανών άνω του 15%, καθώς οι δημόσιες προμήθειες θα γίνονταν πιο κεντρικά και συνεπώς πιο οικονομικά.

Συνωστισμός μνηστήρων για την Avis και οι αλλαγές στα Δ.Σ. τραπεζών

AVIS: Μικρή αναβολή για τις 10 Φεβρουαρίου (σ.σ. το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε καταληκτική ημερομηνία την 31η Ιανουαρίου) πήρε η κατάθεση μη δεσμευτικών προσφορών για το ποσοστό που διατηρεί η Πειραιώς στην ελληνική εταιρεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων Avis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διαδικασία επιχείρησαν να εμπλακούν πάνω από σαράντα ενδιαφερόμενοι, εκ των οποίων τελικά πήραν τον φάκελο περίπου είκοσι(!). Ανάμεσά τους είναι κολοσσοί της ενοικίασης όπως η διεθνής Avis (παραχωρησιούχος του σήματος για την εν Ελλάδι θυγατρική της Πειραιώς) και βεβαίως πολυάριθμα private equity και λοιπά funds.