Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Τράπεζες: Πωλούν δάνεια 13,2 δισ. και μειώνουν τα NPLs κατά 4 δισ.!

Αναλυτικά στοιχεία για το πόσο μειώνονται τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους (Non Performing Loans - NPLs) από τις πωλήσεις χαρτοφυλακίων, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, παρείχαν τις τελευταίες ημέρες οι τράπεζες.

Η μείωση των NPLs είναι σημαντικά μικρότερη από την ονομαστική αξία των προς πώληση/μεταβίβαση χαρτοφυλακίων, μια και στη συντριπτική τους πλειονότητα πρόκειται για «κόκκινα» καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις, τα οποία βρίσκονται σε πολυετή καθυστέρηση.

Λόγω των παραπάνω χαρακτηριστικών, οι τράπεζες έχουν διαγράψει λογιστικά τους εξωλογιστικούς τόκους και ένα μέρος του οφειλόμενου κεφαλαίου.

Μετά το Λακιτίρα παίρνει σειρά ο Κυπριώτης

Η επιτυχής κατάληξη της πλειοδοτικής διαδικασίας για τις τρεις ξενοδοχειακές μονάδες της Λακιτίρα κάνει τις τράπεζες να αισιοδοξούν για αντίστοιχες καλές εξελίξεις και στο μέτωπο του ξενοδοχειακού ομίλου Κυπριώτη.

Χθες, εκδικάστηκε αίτημα των πιστωτριών τραπεζών του ομίλου να τεθεί η μητρική σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης σε λειτουργία, όπως συνέβη και με τη Λακιτίρα.

Οι δύο τράπεζες (Eurobank και Πειραιώς) κίνησαν τη διαδικασία κατέχοντας πάνω από το 65% των συνολικών απαιτήσεων έναντι της εταιρείας. Αισιοδοξούν, δε, ότι το δικαστήριο θα αποδεχθεί το αίτημα και θα διορίσει ειδικό εκκαθαριστή από τη σχετική λίστα που έχει βγάλει το υπουργείο.

H οριστική παύση του αντιπροέδρου της ΕΕΤΤ και τα μηνύματα

Με μια συμβολική νίκη για τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά, που μπορεί όμως να έχει σοβαρές παρενέργειες για ορισμένους, κλείνει ένας επίπονος κύκλος στη λειτουργία της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ). Παρά το γεγονός πως ο τέως αντιπρόεδρος της ΕΕΤΤ Νίκος Παπαουλάκης έχει ήδη αντικατασταθεί, το αρμόδιο ανεξάρτητο πειθαρχικό όργανο, στο οποίο είχε παραπεμφθεί η υπόθεσή του, αποφάσισε την οριστική του παύση.

Γιατί είχε παραπεμφθεί στο πειθαρχικό ο κ. Παπαουλάκης; Επειδή εκτός από αντιπρόεδρος ανεξάρτητης αρχής λειτουργούσε και ως σύμβουλος της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου, τομεάρχη Ψηφιακής Πολιτικής της ΝΔ. Η ανεξάρτητη πειθαρχική επιτροπή αποφάσισε κατά πλειοψηφία την οριστική του παύση (από τη θέση του αντιπροέδρου από την οποία έχει ήδη αποχωρήσει), με το σκεπτικό πως επέδειξε «συμπεριφορά που υποβαθμίζει το κύρος της ανεξάρτητης αρχής», πως «παραβίασε την αρχή της αμεροληψίας» που πρέπει να διέπει τα πρόσωπα που στελεχώνουν μια αρχή όπως η ΕΕΤΤ κ.ά.

«Μορατόριουμ» μεταξύ Cocomat και Τράπεζας Πειραιώς

Ανακωχή, η οποία επισφραγίζεται με τον καθορισμό τρίμηνης διαπραγμάτευσης, συμφωνήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ της Cocomat και της Τρ. Πειραιώς.

Η εξέλιξη έρχεται λίγο πριν την εκδίκαση της κύριας ανακοπής της διαταγής πληρωμής για 6 εκατ. ευρώ (21 Μαρτίου) που αιτείται η τράπεζα για δάνειο της εταιρίας που δεν εξυπηρετείται και μετά από μια ένδειξη «καλής θέλησης» εκ μέρους των βασικών μετόχων της Cocomat, της οικογένειας Ευμορφίδη.

Υπενθυμίζεται πως όπως έχει γράψει το Εuro2day.gr, το συνολικό ύψους του δανείου (το οποίο είχε συναφθεί για την εξαγορά ποσοστού της εταιρίας από Libra και Γουλανδρή) ανέρχεται στα 22-23 εκατ. ευρώ. Οι δύο πλευρές σκοπεύουν να εκμεταλλευτούν αυτό το τρίμηνο, προκειμένου να συμφωνήσουν στον τρόπο διευθέτησης της οφειλής.

Ηρθε… Τούμπα η συνεργασία Ιβάν-Μάρη

Εξίμισι μήνες διήρκεσε η συνεργασία Σαββίδη-Μάρη. Οι δύο επιχειρηματίες προχώρησαν χθες στο οριστικό διαζύγιο, με την 24Media του Δημήτρη Μάρη να παραδίδει το management της εφημερίδας «Έθνος» στην Dimera του Ιβάν Σαββίδη, που είναι η ιδιοκτήτρια εταιρία.

Η συνεργασία των δύο ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο, όταν ο κ. Σαββίδης αγόρασε μέσω πλειστηριασμού το «Εθνος» που ανήκε παλαιότερα στην οικογένεια Μπόμπολα και παρέδωσε αμέσως το management στον κ. Μάρη, ο οποίος βρέθηκε, έτσι, σε πανίσχυρη θέση, αφού είχε ήδη βγάλει στον «αέρα» των ερτζιανών το ραδιόφωνο «247» και, νωρίτερα, το ομώνυμο site.