Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Το βαρύ φορτίο δανείων της Alco και η μάχη τραπεζών και ΑΑΔΕ

ALCO: Καλή η προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων της Alco Hellas μέσω αύξησης των εξαγωγών της -βλέπε ίδρυση εμπορικής θυγατρικής στις ΗΠΑ-, ωστόσο τίποτε δεν μπορεί να γίνει για την ουσιαστική διάσωση της εταιρείας, χωρίς «διευθέτηση» ή «αναδιάρθρωση» (βλέπε… άγριο κούρεμα) των υψηλότατων τραπεζικών της υποχρεώσεων.

Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τις εξαμηνιαίες λογιστικές καταστάσεις της εισηγμένης, που δημοσιεύθηκαν χθες.

Έτσι, ακόμη και μετά την εκποίηση θυγατρικών εταιρειών (και κυρίως της συμμετοχής στην Alco Deutschland), ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 30/6/2017 ανερχόταν στα 30,4 εκατ. ευρώ, όταν τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-17,1 εκατ. ευρώ), τα λειτουργικά κέρδη ξεκινούσαν από μείον (EBIT στο -1,78 εκατ.) και μόνο οι τόκοι του πρώτου εξαμήνου επιβάρυναν τα αποτελέσματα με περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ…

Δεσμευτική προσφορά από ΤΕΡΝΑ-GMR για το αεροδρόμιο Βελιγραδίου

Η κοινοπραξία της ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR συμπεριλαμβάνεται στους ομίλους που κατέθεσαν την Παρασκευή δεσμευτική προσφορά στον διαγωνισμό για την 25ετή διαχείριση του αεροδρομίου «Νίκολα Τέσλα» στο Βελιγράδι.

Οι κοινοπραξίες που εμφανίστηκαν την Παρασκευή δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί επισήμως, αλλά η ελληνική εταιρεία με τους Ινδούς συμμετείχε, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη.

Οι δύο συνέταιροι αναμένεται εντός των προσεχών μηνών να υπογράψουν και τη σύμβαση για την κατασκευή και εκμετάλλευση του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης.

Η Dimand, τα γραφεία στη Νερατζιώτισσα και το εργοστάσιο της Παπαστράτος

Κοντά στα έξι εκατομμύρια ευρώ πώλησε προ μηνών σε πολυεθνικό όμιλο η εταιρεία ακινήτων Dimand του Δημήτρη Ανδριόπουλου το κτίριο γραφείων στη Νερατζιώτισσα, που είχε κατασκευαστεί σε ακίνητο το οποίο αποκτήθηκε μέσω διαγωνισμού του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Με την εξαίρεση των τεσσάρων όμορων οικοπέδων στη Μύκονο (επιφάνειας 19 στρεμμάτων), με οικοδομική άδεια για κατασκευή οκτώ πολυτελών κατοικιών, η Dimand δεν έχει πολλά ιδιόκτητα ακίνητα προς ανάπτυξη.

Εχει, βέβαια, αξιολογότατα συμβόλαια διαχείρισης έργων, ενώ επικεντρώνεται στο μεγάλο έργο των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στον Πειραιά, που απέκτησε το 2016 και στο οποίο ήδη συνεργάζεται με την Grivalia.

Το ξεχασμένο ΣΔΙΤ για την αναβάθμιση κρατικών κτιρίων

Από τα μέσα του 2016, το υπουργείο Υποδομών έχει προσθέσει στη βάση δεδομένων με τα υποψήφια έργα για το «πακέτο Γιούνκερ» και ένα τεράστιο ΣΔΙΤ, ύψους 1,2 δισ. ευρώ για «έξυπνα κτίρια» στο δημόσιο.

Το σχέδιο, που παραμένει στα χαρτιά όπως και η συντριπτική πλειοψηφία των έργων που έχει υποβάλει το ίδιο υπουργείο για το «πακέτο Γιούνκερ», θα συνέβαλε και στην κάλυψη των απαιτήσεων των κοινοτικών οδηγιών για την ενεργειακή απόδοση των κρατικών κτιρίων.

Με βάση τις κοινοτικές οδηγίες, που μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται, το ελληνικό δημόσιο πρέπει να αναβαθμίζει κάθε χρόνο συγκεκριμένο ποσοστό κτιρίων, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια και να βελτιώνεται η ενεργειακή τους απόδοση. Ούτε το τεράστιο ΣΔΙΤ προχωρά, ούτε κάποιες άλλες πρωτοβουλίες, αν και πρόσφατα ξεκίνησε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για αναβάθμιση κρατικών κτιρίων κυρίως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η κρίση της τσιπούρας και το «λαγοπόδαρο» της Ανδρομέδα

Αν έχεις τύχη διάβαινε, λέει ο λαός και στην περίπτωση του ομίλου ιχθυοκαλλιεργειών Ανδρομέδα, που εξαγοράστηκε πέρυσι από το fund Amerra Capital, έχουν κάθε λόγο να το πιστεύουν.

Βλέπετε, η αναποδιά που έτυχε στην ισπανική θυγατρική της Ανδρομέδα βγήκε τελικά σε καλό.

Όπως ακούει ο Χαμαιλέων, ο όμιλος είχε την ατυχία να σπάσουν αρκετοί κλωβοί στην Ισπανία, λόγω ισχυρής τρικυμίας, και να χαθεί υπολογίσιμος ιχθυοπληθυσμός τσιπούρας.

Η εταιρεία όχι μόνο αποζημιώθηκε από τις ασφαλιστικές αλλά βρέθηκε με μικρότερες ποσότητες τσιπούρας, σε μια σεζόν που η τιμή της μειώθηκε σημαντικά σε σχέση με το 2016.