Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
H πώληση της Εθνικής Κύπρου και ο στρατηγικός της Αττικής

Εθνική - θυγατρική στην Κύπρο: Ανοικτή παραμένει η διαδικασία υποβολής προσφορών για τη θυγατρική της Εθνικής στην Κύπρο.

Αυτό σημαίνει ότι πέραν της μιας δεσμευτικής προσφοράς, που έχει κατατεθεί από το σχήμα Atlas Merchant Capital και Elements Capital Partners, είναι πιθανόν να υπάρξει και άλλη/ες προσφορά/ές.

Τουλάχιστον αυτό ελπίζουν, βάσιμα, στην Αιόλου…

 

Τράπεζα Αττικής - Balbec Capital: Η προσφορά της Balbec Capital έχει αναδειχθεί, όπως πληροφορείται η στήλη, προτιμητέα από την Αττικής και τη σύμβουλό της Clayton.

Η χρυσοφόρος αγοραπωλησία της Grivalia και η ΑΜΚ της Τοξότης

GRIVALIA: Την περασμένη Δευτέρα, η Grivalia ανακοίνωσε ότι ανακηρύχθηκε πλειοδότης σε δημόσιο διαγωνισμό για 15 εμπορικά ακίνητα και ένα οικόπεδο της Ζήνων Ακίνητα, με προσφερόμενο τίμημα 16,25 εκατ. ευρώ.

Αυτό που δεν έλεγε η ανακοίνωση -πώς θα μπορούσε άλλωστε- είναι ότι το εν λόγω χαρτοφυλάκιο ακινήτων το είχε πωλήσει η Grivalia (τότε Eurobank Properties), στα μέσα της δεκαετίας του 2000, στο αυστραλέζικο APN fund Management, που ήλεγχε τη Ζήνων.

Το τίμημα της τότε πώλησης ανήλθε σε περίπου 68 εκατ. ευρώ, ενώ δέκα χρόνια μετά, τα ακίνητα επιστρέφουν στην Grivalia έναντι 16,25 εκατ. ευρώ καθώς η Ζήνων τέθηκε σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης από τους πιστωτές της και το ενεργητικό της ρευστοποιείται.

Μια επιστροφή που απειλεί να ταράξει τα νερά στη διαχείριση κεφαλαίων

Πριν από λίγο καιρό, αδειοδοτήθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Hellenic Asset Management. Πίσω από τη νεότευκτη εταιρεία διαχείρισης οργανισμών εναλλακτικών επενδύσεων (ΑΕΔΟΕΕ) βρίσκεται μια μετοχική και διαχειριστική ομάδα με «βαριά» φανέλα στην εγχώρια χρηματιστηριακή ιστορία, όπως διαβάζουμε στην εταιρική ιστοσελίδα της.

Τα ιδρυτικά της μέλη έχουν επιτυχημένη πολυετή κοινή πορεία, καθώς μεταξύ άλλων συνίδρυσαν και διηύθυναν την Ελληνική Χρηματιστηριακή. Θυμίζουμε ότι η Ελληνική Χρηματιστηριακή πωλήθηκε το 2000 έναντι αδρού τιμήματος, καθώς ήταν πρώτη σε όγκους συναλλαγών από ιδιώτες επενδυτές.

Diorama Fund: Ελληνικός «πολλαπλασιαστής» για εξωστρεφείς εταιρείες

Τρεις σημαντικές επενδύσεις έχει πραγματοποιήσει ήδη σε μικρομεσαίες δυναμικές επιχειρήσεις της χώρας το Diorama Fund, ενώ υπάρχουν ακόμη αρκετές που βρίσκονται στο στάδιο της… επώασης. Παρότι περιέχει και ξένα κεφάλαια, το συγκεκριμένο fund είναι ουσιαστικά ελληνικό σε ό,τι αφορά στην πλειονότητα των επενδυτών αλλά και στο διαχειριστικό… «brain power», που παρέχει η εταιρία διαχείρισης DECA Ιnvestments.

Mε «Core Investor» τον γνωστότατο επιχειρηματία και τέως πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο και πρόεδρο τον επίσης γνωστότατο στον τραπεζικό χώρο Νίκο Νανόπουλο, επί πολλά χρόνια διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank, το Diorama Fund αποτελεί μια «διασταύρωση» μεταξύ ενός Private Equity Fund κι ενός Venture Capital Fund.

Τα πωλητήρια των βαλκανικών αεροδρομίων και οι αλλαγές στον Πήγασο

ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Την ίδια στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση προωθεί την παράταση της σύμβασης παραχώρησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέχρι το 2046, δύο γειτονικές χώρες επιχειρούν, επίσης, να παραχωρήσουν σε ιδιώτες τη διαχείριση των αεροδρομίων τους.

Στις 10 Φεβρουαρίου, η σερβική κυβέρνηση προκήρυξε τον διαγωνισμό για την 25ετή παραχώρηση του αεροδρομίου «Nikola Tesla» του Βελιγραδίου, μιας εκ των πλέον κερδοφόρων κρατικών εταιρειών στη γειτονική χώρα. Προ ημερών η κυβέρνηση της Βουλγαρίας προχώρησε σε νέα παράταση του διαγωνισμού για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Σόφιας μέχρι τις 19 Μαΐου.