Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιδιωτικές κλινικές: «Καλωσόρισες» με αιτήματα στον Κικίλια

Συγχαρητήρια επιστολή για την ανάληψη των καθηκόντων του, με παράλληλη υποβολή κλαδικών αιτημάτων, απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) προς τον νέο υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Τι περιλαμβάνει η λίστα των αιτημάτων;

Αύξηση κρατικής χρηματοδότησης στον ΕΟΠΥΥ, κατάργηση των clawback και rebate, μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6% (όπως στα φάρμακα), ένταξη των οφειλόμενων λόγω clawback στη ρύθμιση των 120 δόσεων και περιορισμό γραφειοκρατίας.

Οψόμεθα…

Η Chipita και το buy back πριν τη χρηματιστηριακή εισαγωγή

Για τους πρώτους μήνες του 2020 προγραμματίζει την εισαγωγή της σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά η Chipita.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, ο στόχος είναι να εισαχθεί στην αγορά AIM του Λονδίνου, με παράλληλη διαπραγμάτευση και στο Χ.Α.

Εν τω μεταξύ, οι νυν μέτοχοι έλαβαν ή έχουν λαμβάνειν άλλη μια επιστροφή κεφαλαίου, συνολικού ποσού 14,9 εκατ. ευρώ (0,15 ευρώ ανά μετοχή), που αποφάσισε η φετινή γενική συνέλευση.

Το ίδιο ποσό εισέπραξαν και πέρυσι, ενώ το 2017 είχαν λάβει επιστροφή, ύψους 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Ο ΟΠΑΠ, ο Komarek το… «Χ+3%» και οι λοιποί μέτοχοι

Ιδιαίτερα διεισδυτική ήταν χθες στο σχόλιό της η Pantelakis Χρηματιστηριακή για τη Δημόσια Πρόταση της Sazka στον ΟΠΑΠ, ως προς τα βαθύτερα ελατήρια της συγκεκριμένης κίνησης, με βάση το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η προαιρετική δημόσια πρόταση, σημειώνουν, μάλλον δεν θα αποφέρει σημαντικά πρόσθετα ποσοστά στον βασικό μέτοχο του OΠΑΠ, δεδομένης της τιμής που όρισε.

Πλην όμως, θα του επιτρέψει να ξεπεράσει το 1/3 ή και το ½ του συνόλου των μετοχών (λίγο απίθανο να συμβεί αυτό, αλλά το καταγράφουμε), χωρίς νέα Υποχρεωτική Δημόσια Πρόταση και του ανοίγει τον δρόμο να αγοράζει έως και 3% τον χρόνο (εφόσον κατέχει ήδη ποσοστό μεταξύ του 1/3 και του ½ των μετοχών), πάλι χωρίς να προκύπτει νέα υποχρέωση Δημόσιας Πρότασης.

H ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ και το «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει» του Μαρινόπουλου

Στο τέλος του 2013, η ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ, εγχώρια θυγατρική του ομίλου FAMAR, ανήκε ακόμη στην οικογένεια Μαρινόπουλου.

Αυτό δεν την εμπόδισε να αποκτήσει από τη Marinopoulos Brothers Cyprus Ltd το 48% του μετοχικού κεφαλαίου της Foranti Holdings Ltd, καταβάλλοντας το ποσό των 10 εκατ. ευρώ.

Μόλις τρία χρόνια αργότερα, το 2016, η διοίκηση της Foranti Holdings «δεν κατόρθωσε να παράσχει στη ΦΑΜΑΡ ΑΒΕ οικονομικά στοιχεία», όπως αναφέρει η ίδια η ΦΑΜΑΡ στις οικονομικές της καταστάσεις. Το ίδιο συνέβη και το 2017.

(upd) Από την αγορά ο νέος Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών

Στέλεχος της αγοράς, με πολυετή θητεία σε ανώτερες θέσεις αλλά και με πολιτική εμπειρία, θα είναι ο νέος Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις. 

Η συγκεκριμένη γραμματεία θα είναι μία από τις τρεις που θα λειτουργούν στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και θα έχει αρκετή δουλειά τους επόμενους μήνες.

Κυρίως γιατί πρέπει να προχωρήσουν σημαντικά έργα ευρυζωνικών συνδέσεων, να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και σειρά άλλων ρυθμίσεων ενόψει των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), αλλά και να προχωρήσει η υπόθεση με τις άδειες του 5G. 

v