Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Τρίβουν τα χέρια τους για τις τιτλοποιήσεις στην Alpha Bank

Κατατέθηκαν χθες οι μη δεσμευτικές προσφορές για την πρώτη τιτλοποίηση, που επιχειρεί η Alpha Bank.

Το project Orion αφορά, όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr,  σε τιτλοποίηση περίπου 16.000 μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, ονομαστικής αξίας περίπου 1,9 δισ. ευρώ.

Οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές για την αγορά του 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine note) και χαμηλής (junior note) διαβάθμισης. Ακούγεται ότι πέραν των γνωστών παικτών που διεκδικούν ενυπόθηκα χαρτοφυλάκια, ενδεικτικές προσφορές υπεβλήθησαν και από άλλα funds.

Το πρόβλημα στην ακτοπλοΐα και λύση... «τύπου ΔΕΗ»

Πονοκέφαλο στα στελέχη του ακτοπλοϊκού κλάδου έχει προκαλέσει η αναμενόμενη άνοδος του πετρελαϊκού κόστους κατά περίπου 20%-30% από το επόμενο έτος, λόγω της χρήσης του νέου ναυτιλιακού καυσίμου με σαφώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο.

Το ενδεχόμενο απορρόφησης από τις ίδιες τις εταιρείες μιας τόσο μεγάλης επιβάρυνσης ούτε καν συζητείται, οπότε μονόδρομος φαίνεται να είναι μια σημαντική αύξηση των τιμών των εισιτηρίων, με τον λογαριασμό τελικά να τον πληρώνουν οι επιβάτες και κυρίως οι νησιώτες.

Το πρώτο σήμα των προμηθευτών ρεύματος για την κατάργηση των ΝΟΜΕ

Με μεγάλη προσοχή παρακολουθούν οι καθετοποιημένες ιδιωτικές εταιρείες παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και εκείνες που δεν διαθέτουν μονάδες ηλεκτρισμού, τις κινήσεις της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που δείχνουν την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Όπως είχε επισημάνει το Euro2day.gr στις 3 Σεπτεμβρίου, οι μεγάλοι παίκτες έχουν τη δυνατότητα να αντισταθμίσουν τις απώλειές τους από τη δυνατότητα πρόσβασης στο μονοπωλιακό χαρτοφυλάκιο της ΔEH με τον λιγνίτη και το νερό, μέσω μηχανισμών (hedging) μεταξύ της παραγωγής και της προμήθειας.

Επενδυτής για τον στοιχειωμένο πύργο του Πειραιά

Θα καρποφορήσει, όπως φαίνεται, η προσπάθεια του δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη για την πολυετή παραχώρηση του στοιχειωμένου Πύργου Πειραιά, του δεύτερο ψηλότερου κτιρίου στην Ελλάδα, που παραμένει κλειστός εδώ και δεκαετίες.

Ο διαγωνισμός, που προκήρυξε η δημαρχιακή αρχή λίγο πριν τις εκλογές, φαίνεται πως έχει πλειοδότη που είναι γνωστός στο λιμάνι, καθώς προωθεί μεγάλη επένδυση σε σχετικά κοντινή απόσταση από τον Πύργο.

Στην προκήρυξη αναφέρεται πως προτεραιότητα για την αξιοποίηση του Πύργου είναι η μεικτή χρήση, δηλαδή το ξενοδοχείο και οι χώροι γραφείων.

Το κυνήγι του παρεμπορίου και τι αλλάζει με το πολυνομοσχέδιο

Κρίσιμο στοίχημα αποτελεί για το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο περιορισμός, σε πρώτο στάδιο, και στη συνέχεια η πάταξη του φαινόμενου του παρεμπορίου. Και για τον λόγο αυτό, η πολιτική του ηγεσία έθεσε σε κίνηση όλο τον διαθέσιμο μηχανισμό για την πάταξή του.

Ενδεικτικός της βαρύτητας που δίνεται, είναι ο αριθμός των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, καθώς σε πέντε εργάσιμες ημέρες, τα μεικτά κλιμάκια του υπουργείου, της αστυνομίας, του Λιμενικού και της δημοτικής αστυνομίας Αθηνών, πραγματοποίησαν 200 ελέγχους, όπου και διαπιστώθηκαν 17 παραβάσεις. Δηλαδή 40 ελέγχους ανά ημέρα, εντός των Αθηνών και τους όμορους δήμους.
Δεν τους λες και λίγους.

v