Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Κίνδυνος… ηλεκτροσόκ στις πληρωμές λογαριασμών ρεύματος

Αν και είμαστε ακόμα στην αρχή της περιπέτειας, τα πρώτα σημάδια μείωσης της εισπραξιμότητας των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος είναι γεγονός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ μετρά 20 με 25% λιγότερα έσοδα, ενώ όπως πληροφορείται η στήλη, στις τάξεις των ανταγωνιστών το ποσοστό αυτό φτάνει ακόμη και στο 50%.

Τι σημαίνει αυτό; Όπως υπολογίζουν στην αγορά και στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τα μηνιαία έσοδα όλων των προμηθευτών ρεύματος, ΔEH και ιδιωτών, κυμαίνονται από 610 έως 650 εκατ. ευρώ. Αν η κρίση διαρκέσει τρεις μήνες και σε ένα ήπιο σενάριο απώλειας εσόδων της τάξης του 20 με 30%, τότε οι επιχειρήσεις ηλεκτρικής ενέργειας θα στερηθούν εισπράξεις εύρους 360 έως 540 εκατ. ευρώ.

Lavipharm: Οι αγορές του βασικού μετόχου και τα σενάρια

Ενας βασικός μέτοχος που προχωρά συστηματικά σε αγορές μετοχών τους τελευταίους μήνες είναι ο Αθανάσιος Λαβίδας της Lavipharm.

Ενδεικτικά, στον παρατιθέμενο πίνακα καταγράφονται οι αγορές του μόνο μέσα στο πρώτο 20ήμερο του Μαρτίου: Περίπου 294 χιλιάδες τεμάχια, έναντι περίπου 77 χιλιάδων ευρώ.

Αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι η διατήρηση της τιμής της μετοχής της Laviρharm σε σαφώς ικανοποιητικά επίπεδα, κόντρα στο γενικότερο κλίμα του ΧΑ (0,298 ευρώ στις 26/3, όταν το υψηλό του 12μήνου ήταν 0,338 και προ δωδεκαμήνου ο τίτλος βρισκόταν στο 0,174 ευρώ).

Το waiver στα ελληνικά ομόλογα και οι κινήσεις για κρατική εγγύηση δανείων

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ. Σε φάση προετοιμασίας βρίσκεται ακόμη, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης για την παροχή κρατικών εγγυήσεων επί χορηγήσεων κεφαλαίου κίνησης σε επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από την πανδημία.

Η πρώτη -τηλεφωνική- συζήτηση επί του σχεδίου, μεταξύ υπουργείου και τραπεζών, διενεργήθηκε στις αρχές της εβδομάδας, και διαπιστώθηκε η ανάγκη περαιτέρω τεχνικής προεργασίας.

Οι κρατικές εγγυήσεις θα παρέχονται μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

 

ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ-WAIVER. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ως γνωστόν, συμπεριέλαβε, κατ’ εξαίρεση, τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στο νέο διευρυμένο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, με αποτέλεσμα να υποχωρήσουν αισθητά οι αποδόσεις τους.

Ο κορωνοϊός αλλάζει τα δεδομένα στο ντιλ Σαββίδη για το Πόρτο Καρράς

Αναδιαπραγμάτευση των όρων της κατ’ αρχήν συμφωνίας για την αγορά του Πόρτο Καρράς έχει ζητήσει, όπως πληροφορείται ο Χαμαιλεών, από την Τεχνική Ολυμπιακή η πλευρά Ιβάν Σαββίδη (Belterra Investment).

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο αγοραστής ζητά μείωση τιμήματος ή/και των όρων καταβολής του, λόγω των ισχυρών επιπτώσεων της πανδημίας στον τουρισμό.

Μένει να φανεί αν η πλευρά της Τεχνικής Ολυμπιακής θα αποδεχθεί το αίτημα ή διακοπεί η περίοδος αποκλειστικών συζητήσεων.

 

Χρυσή λίρα: Σε νέα... εξωφρενικά επίπεδα το spread αγοράς/πώλησης

Χωρίς σταματημό το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης Χρυσών Λιρών από την Τράπεζα της Ελλάδος και όλα δείχνουν ότι το spread θα συνεχίσει να αυξάνεται με τους ίδιους εντυπωσιακούς ρυθμούς.

Σε μια περίοδο που μεγάλοι οίκοι όπως η Goldman Sachs στην τελευταία έκθεσή της εισηγούνται την επένδυση σε χρυσό, η επιλογή της αγοράς λίρας καθίσταται απαγορευτική, λόγω της μεγάλης διαφοράς μεταξύ τιμής αγοράς και τιμής πώλησης από την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Πρόσφατα το Euro2day.gr επεσήμανε την αύξηση του spread πάνω από τα 100 ευρώ.

v