Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Γιατί περιμένει... έμβασμα από Αλβανία ο όμιλος Ελλάκτωρ

Σαράντα πέντε εκατομμύρια δολάρια μαζί με τα δικαστικά έξοδα καλείται να πληρώσει το αλβανικό δημόσιο στην κοινοπραξία της Ακτωρ με την Copri από το Κουβέιτ, που είχε αναλάβει να κατασκευάσει τον οδικό άξονα Τίρανα - Ελμπασάν, με απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου.

Η κοινοπραξία, που είχε αναλάβει το έργο το 2012, αφού η Αλβανία εξασφάλισε χρηματοδότηση 220 εκατ. δολαρίων με δάνειο από την Ισλαμική Τράπεζα Ανάπτυξης, είχε ζητήσει να αυξηθεί το κόστος κατασκευής του έργου λόγω ελλείψεων στις αρχικές μελέτες.

Εκδίδονται «φύλλα πορείας» για τη νέα μονάδα εποπτείας της αγοράς

Φύλλα πορείας για τη μετακίνησή τους στη νεοσύστατη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Εποπτείας Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) λαμβάνουν σταδιακά αστυνομικοί, καθώς η νέα δομή, πέραν από τη συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, θα έχει και τους «δικούς» της ένστολους. Και αυτό διότι στόχος είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αυτονομία της, ειδικά για τις περιπτώσεις «εφόδων» σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους που προγραμματίζεται να πραγματοποιούνται στο εξής.

Εκτός όμως από τους «δικούς» της ένστολους, θα έχει στις τάξεις της και τελωνειακούς υπαλλήλους, οι οποίοι σταδιακά μετατίθενται στη ΔΙΜΕΑ.

Ακόμη στο… περίμενε η Energean για τον Πρίνο

Στο... ακουστικό αναμένει η Energean για το θέμα της έγκρισης του σχεδίου διάσωσης της επένδυσης εκμετάλλευσης του κοιτάσματος πετρελαίου του Πρίνου.

Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμά πως η νέα σεζόν θα φέρει και ειδήσεις ως προς τη χρηματοδότηση με κρατική συμμετοχή της υλοποίησης των επενδύσεων ύψους 75 εκατ. ευρώ, που απαιτούνται προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το κοίτασμα.

Πάντως σχεδόν όλο τον περασμένο μήνα δεν υπήρχαν νέα καθώς, από τη μια, ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης μετά τον ανασχηματισμό απέκτησε και νέες αρμοδιότητες με αποτέλεσμα να φορτωθεί με όγκο εργασίας και από την άλλη, μεσολάβησαν οι θερινές διακοπές.

«Στρατοπεδεύει» για 50 χρόνια στη Μεσογείων η ΔΕΗ

Σύμβαση 50ετούς μίσθωσης του πρώην στρατοπέδου «ΑΝ/ΧΗ Πλέσσα Μιχαήλ» στη λεωφόρο Μεσογείων, με δικαίωμα 10ετούς παράτασης, υπέγραψε στις 3 Ιουλίου η ΔΕΗ με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, με σκοπό τη μετακόμιση των υπηρεσιών της.

Το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 2,7 εκατ. ευρώ και αναπροσαρμόζεται ανά πενταετία, βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή.

Λόγω των δαπανών που θα απαιτηθούν για την ανοικοδόμηση, ανακατασκευή και μετεγκατάσταση των μονάδων του στρατοπέδου, παρέχεται το δικαίωμα στη ΔEΗ μη καταβολής μισθώματος κατά το πρώτο έτος μίσθωσης, ενώ για τα επόμενα τέσσερα έτη η Επιχείρηση μπορεί να καταβάλλει το 50% του μισθώματος.

Οι Γάλλοι μνηστήρες για τα λιμάνια και το κρίσιμο ερώτημα...

Ενδιαφέρον για τα ελληνικά λιμάνια έχει ο γαλλικός όμιλος Bollore Transport & Logistics, που φέρεται να συζητά με τον όμιλο Goldair.

Οι Γάλλοι, που σήμερα είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές λιμένων της Αφρικής, διαχειρίζονται 21 συμβάσεις παραχώρησης διεθνώς, απασχολούν περισσότερους από 36.000 εργαζόμενους και το 2018 είχαν έσοδα 8,7 δισ. ευρώ. Εκτός από λιμάνια διαχειρίζονται και δύο αγωγούς καυσίμων, καθώς και περίπου 3.000 χιλιόμετρα σιδηροδρομικών γραμμών.

Οι πρώτοι διαγωνισμοί για τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας (τον τερματικό σταθμό) και Ηγουμενίτσας βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ.

v