Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Η... πίεση για ΑΜΚ στην Optima Bank και η επόμενη κίνηση της Lamda

OPTIMA BANK: Στα έξι πλέον ανέρχονται τα καταστήματα της τράπεζας και όπως ακούγεται, υπάρχει σχεδιασμός για 3-4 νέα σημεία πώλησης κάθε μήνα, έτσι ώστε πριν τις καλοκαιρινές διακοπές του Αυγούστου να φτάσουμε στα 26.

Αυτό που δεν ακούγεται στην πιάτσα είναι τα περί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας και το πότε αυτή θα γίνει. Γιατί αν η ΑΜΚ δεν «τρέξει» γρήγορα και δεν οδηγήσει σε μεγάλη μείωση του ποσοστού του βασικού μετόχου (Motor Oil), τότε η εισηγμένη εταιρεία θα ενοποιήσει την τράπεζα στα ετήσια αποτελέσματα που θα εκδώσει για το 2019, κάτι που δεν επιθυμεί.

Οι σχεδιασμοί Πειραιώς για τα δάνεια MIG, η Εurobank και τα ακίνητα

REAL ESTATE: Μάχη με την Trade Estates, ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φουρλή, δίνει η Eurobank για το εμπορικό πάρκο Florida 1 στη Θεσσαλονίκη, το οποίο έχει βγάλει προς πώληση το fund Pradera.

Η Eurobank δεν πουλάει μόνο ακίνητα, αγοράζει κιόλας, καθώς έχει ένα ικανοποιητικό budget (σ.σ. γύρω στα 200 εκατ. ευρώ ετησίως) για αγορές. 

Το budget διαχειρίζεται η Grivalia Management, συμφερόντων Χρυσικού, και πέραν του πάρκου Florida 1, η Eurobank διεκδίκησε τους τελευταίους μήνες σειρά ακινήτων με λειτουργικές μισθώσεις.

Πού και πώς επιμερίζει τα διαθέσιμα κεφάλαια η Jumbo

Τη διακράτηση διαθεσίμων στην Κύπρο, τα οποία στη χρήση 2018/2019 άγγιζαν τα 108 εκατ. ευρώ, εξακολουθεί να επιλέγει η εισηγμένη Jumbo, κατά πάγια τακτική της.

Όπως ρητά ανέφεραν πηγές της διοίκησης του ομίλου σε σχετική επικοινωνία με το Euro2day.gr, ο όμιλος διατηρεί διαθέσιμα, τα οποία κατά την 30/06/2019 ανήλθαν αθροιστικά στα 506,631 εκατ. ευρώ, στα κατά τόπους πιστωτικά ιδρύματα των αγορών όπου εδράζονται οι δραστηριότητες της μητρικής και των θυγατρικών εταιρειών.

Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική του ομίλου διατηρεί διαθέσιμα ύψους 108 εκατ. ευρώ σε τράπεζες στην Κύπρο, σύμφωνα με τον ισολογισμό χρήσης 2018/2019 της κυπριακής θυγατρικής Jumbο Τrading Ltd. Ειδικότερα, ποσό 10,378 εκατ. ευρώ στη Eurobank Cyprus, ενώ ο κύριος όγκος των διαθεσίμων διατηρείται σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr στην Τράπεζα Κύπρου.

Το ασφαλιστικό και οι υποσχέσεις που μένουν... υποσχέσεις

Προεκλογικά, η Νέα Δημοκρατία είχε δεσμευθεί επανειλημμένα πως όταν θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα πάρει μια σειρά αποφάσεων που θα λειτουργήσουν υπέρ του θεσμού της ιδιωτικής ασφάλισης.

«Είστε πολύ τυχεροί ως επαγγελματίες, που σύντομα θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας η Νέα Δημοκρατία», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά υψηλότατο κυβερνητικό στέλεχος, μιλώντας πέρυσι σε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς.

Όσο για τον Νότη Μηταράκη (σημερινός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου) θυμούνται όλοι τις υποσχέσεις που είχε δώσει, στο πλαίσιο του διεθνούς ασφαλιστικού-αντασφαλιστικού συνεδρίου που είχε διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στην Ύδρα. Τότε, είχε δημοσίως αναφερθεί σε φορολογικά κίνητρα υπέρ του τρίτου πυλώνα και για εξίσωση κινήτρων μεταξύ ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων και Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης.

Αλλάζουν ταχύτατα οι ισολογισμοί των τραπεζών

Τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα δεν ερμηνεύουν μόνο την (αναγκαστική) πολιτική των τραπεζών να κλείσουν την κάνουλα των χορηγήσεων κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, αλλά και τις πωλήσεις δανείων σε funds που ήδη ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ειδικότερα, μόνο κατά την τελευταία εξαετία (Δεκ. 2013 έως Δεκ. 2019) -να σημειωθεί πως η πιστωτική επέκταση είχε αρχίσει να υποχωρεί από την αρχή του έτους 2011-, τα υπόλοιπα των τραπεζικών δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα μειώθηκαν κατά 29,2%, ή αλλιώς κατά 63,6 δισ. ευρώ! (-42,6% τα καταναλωτικά, -25,9% τα στεγαστικά και -28,4% τα επιχειρηματικά).

v