Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Real Estate: Γιατί λείπουν από την αγορά οι μεγάλοι ξένοι

Καθημερινά γίνεται θόρυβος για τους ξένους επενδυτές στο ελληνικό real estate. Όμως, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση «The Global Investment Atlas 2019» της διεθνούς εταιρείας συμβούλων ακινήτων Cushman & Wakefield, οι συναλλαγές με συμμετοχή ισχυρών ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά ανήλθαν το 2018 στον μαγικό αριθμό… μηδέν.

Με άλλα λόγια, τα ξένα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν πέρυσι στη χώρα μας, που ήταν ούτως ή άλλως λίγα, προέρχονται από μικρότερα funds ή ιδιώτες που βρίσκονται εκτός ραντάρ. Και ας ήταν πέρυσι η καλύτερη χρονιά στην ιστορία, από πλευράς ύψους συναλλαγών στην παγκόσμια αγορά ακινήτων, καθώς έφτασαν τα 1,75 τρισεκατομμύρια δολάρια, πάντα σύμφωνα με την Cushman & Wakefield.

Σφηνάκια για χρηματιστηριακό ντιλ και Χαϊδεμένο

ΝΤΙΛ. Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι συζητήσεις για τη σύμπραξη «μικρής» χρηματιστηριακής με γνωστή εταιρεία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών (ΑΕΠΕΥ).

Στόχος, στις δύσκολες εποχές μας, η εκμετάλλευση οικονομιών κλίμακας, προκειμένου το νέο σχήμα να είναι κερδοφόρο ακόμη και σε περιόδους ισχνών αγελάδων.

 

ΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ. Στο -9,72% χθες η μετοχή της Χαϊδεμένος, με όγκο μόλις 11 τεμάχια και αξία συναλλαγών στα… 5,41 ευρώ. Η χαμηλή εμπορευσιμότητα του τίτλου ενδεχομένως να αποτελεί τη βασικότερη αιτία για το ότι η μετοχή δεν συγκαταλέγεται σε εκείνες που έχουν «τρέξει» κατά τα τελευταία χρόνια, σε αντίθεση με πολλά άλλα «περιφερειακά χαρτιά».

Η κούρσα των ΑΕΕΑΠ προς το ΧΑ και το επόμενο βήμα Συρμακέζη

ΑΕΕΑΠ. Θα είναι η «Μπλε Κέδρος», της οικογένειας Ευμορφίδη (που ίδρυσε την Cocomat), η επόμενη ΑΕΕΑΠ που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο;

Η εταιρεία, που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στην επικαιρότητα με αφορμή το πολυώροφο ξενοδοχείο που κατασκευάζει στο Κουκάκι, διαθέτει περί τα 30 ακίνητα, αξίας άνω των 70 εκατ. ευρώ.

Στην αγορά ακινήτων ακούγεται πως έχει τεθεί ως στόχος η εισαγωγή στο Χ.Α. γύρω στο Πάσχα, αν και δεν έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια που ορίζει η νομοθεσία για τις ΑΕΕΑΠ.

Ενεργό ρόλο στη διοίκηση έχει κυρίως ο Μιχάλης Ευμορφίδης ενώ τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου έχει αναλάβει ο Στέλιος Αλεξίου, στέλεχος με πολυετή εμπειρία στον χώρο της κεφαλαιαγοράς.

Οι υπόλοιπες ΑΕΕΑΠ, που έλαβαν άδεια τους τελευταίους μήνες, από την Orelina μέχρι τη νέα θυγατρική του ομίλου Φουρλή, δεν δείχνουν να βιάζονται.

Επέκταση «χρυσής βίζας»: Βραδυποριακός-Ταλαιπωριακός…

Η υπόθεση της επέκτασης της χορήγησης «χρυσής βίζας» σε ξένους υπηκόους, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων από το εξωτερικό, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για τα «αντανακλαστικά» που επιδεικνύει η Ελλάδα, όταν θέλει να προσελκύσει επενδύσεις στη χώρα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Ήταν στις 13 Ιουνίου του 2017 όταν σε δημοσίευμα του Euro2day.gr  είχαμε αναφερθεί στις -προχωρημένες τότε- συζητήσεις των ελληνικών αρχών (ΧΑ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) με τις κινεζικές, προκειμένου οι επενδυτές από τη συγκεκριμένη χώρα να μπορούν να αποκτούν πολυετή άδεια παραμονής («χρυσή βίζα») στην Ελλάδα, όχι μόνο μέσα από την αγορά ακινήτων αλλά και μέσα από την απόκτηση χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων (π.χ. μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα, καταθέσεις).

Μια εξαίρεση μεταξύ των ΑΧΕ και η «κόντρα» σε εισπρακτική με... βαριά επωνυμία

ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ.  Ιδιαίτερα σκληρή εσωτερική διαμάχη φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει σε εισπρακτική εταιρεία των Αθηνών, μέρος της οποίας εκτυλίσσεται στις δικαστικές αίθουσες.

Όπως πληροφορείται η στήλη, πρόκειται για την εταιρεία «ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ», όπου η εταίρος μειοψηφίας Δέσποινα Παπαθανασίου έχει ήδη καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα εναντίων της Λίας Καννελοπούλου (η οποία σημειωτέον τυγχάνει σύζυγος του αντιπροέδρου της ΤΙΤΑΝ, Νέλλου Κανελόπουλου) και πέτυχε την έκδοση προσωρινής διαταγής, αναφορικά με τον σεβασμό του καταστατικού της εταιρείας και της εταιρικής της συμμετοχής.