Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οι ρουμανικές περιπέτειες των εγχώριων τραπεζών

Η πρόσφατη απόφαση της ρουμανικής κυβέρνησης να επιβάλει, μεταξύ άλλων, νέο -προοδευτικά κλιμακούμενο- φόρο στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών δεν είναι το πρώτο δείγμα πολιτικού λαϊκισμού στη γείτονα. Είχε προηγηθεί, το 2016, νομοθετική ρύθμιση που έδινε τη δυνατότητα σε όσους πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο να το μετατρέψουν σε τοπικό νόμισμα, με την ισοτιμία που ίσχυε κατά την ημερομηνία χορήγησής του.

Ο νόμος κρίθηκε, τελικά, αντισυνταγματικός, καθυστέρησε, όμως, τα πωλητήρια θυγατρικών από πλευράς εγχώριων τραπεζών. Τον περασμένο Ιούλιο, κοινοποιήθηκε στην Bancpost, θυγατρική τότε της Eurobank, από τις τοπικές αρχές πόρισμα φορολογικού ελέγχου για τα έτη 2011-15, το οποίο επιβάλλει πρόσθετους φόρους, συνολικού ύψους 40 εκατ. ευρώ.

Γιατί βιάζεται η ΔΕΗ να τραβήξει την πρίζα από μεγάλους οφειλέτες

Αξιοσημείωτη είναι η σπουδή της ΔΕΗ να διεκδικήσει δυναμικά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές μεγάλων πελατών της στην υψηλή τάση.

Όλοι έχουν γίνει μάρτυρες των κινήσεών της, που φτάνουν μέχρι τη διακοπή ηλεκτροδότησης της Χαλυβουργικής και την απειλή να τραβήξει την πρίζα και από τη ΛΑΡΚΟ, μετά την ολιγοήμερη παράταση που έδωσε για τις 11 Ιανουαρίου.

Τα χρέη των δύο επιχειρήσεων προς τη δημόσια εταιρία είναι σωρευμένα εδώ και αρκετά χρόνια. Η ΛΑΡΚΟ οφείλει πάνω από 285 εκατ. ευρώ και η δεύτερη 31,8 εκατ. ευρώ, αν και η διοίκηση της τελευταίας αμφισβητεί τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ εξ αυτών.

H Intertech, ο Κοντομηνάς και η αύξηση κεφαλαίου

Ψηφίστηκε τελικά, στο πλαίσιο της δεύτερης επαναληπτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, το θέμα της ΑΜΚ της Intertech, μέσω της οποίας η εισηγμένη θα αντλήσει έως 1,404 εκατ. ευρώ (αρχικά reverse split 1ν/2π και στη συνέχεια έκδοση 1ν/1π μετοχή προς 0,50 ευρώ).

Στην επίμαχη γενική συνέλευση της Παρασκευής, τόσο ο Δημήτρης Κοντομηνάς (βασικότερος μέτοχος) όσο και ο Κων/νος Αμοιρίδης (το πρόσωπο που φαίνεται πως θα «σηκώσει» το μεγαλύτερο τμήμα της έκδοσης) παρέστησαν μέσω αντιπροσώπων.

Τα κεφάλαια που θα αντληθούν, θα κατευθυνθούν στη μείωση του δανεισμού της Ιntertech μέσω factoring και έτσι θα επιτευχθεί μεγάλη περικοπή των χρεωστικών τόκων που καταβάλλονται στις τράπεζες.

Θέλουμε ερευνητές ή... εξερευνητές;

Κάποια στιγμή, θα πρέπει να καταλήξουμε σε αυτή τη χώρα για το μοντέλο της οικονομικής ανάπτυξης που θα πρέπει να εφαρμόσουμε. Το όποιο μοντέλο σίγουρα δεν μπορεί να επιβληθεί από την πολιτική εξουσία.

Όταν όλη η Ευρώπη ασχολείται με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση (4ΒΕ - Industry 4.0), στην Ελλάδα, σκεφτόμαστε να συστήσουμε μια διϋπουργική επιτροπή, η οποία θα ελέγχει την πρόοδο και την εφαρμογή της.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας Κώστα Φωτάκη, ο οποίος καταθέτει τις απόψεις του για την 4ΒΕ, «η επιτροπή θα λαμβάνει τις αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις και θα παρακολουθεί την υλοποίησή τους ανά τομέα κυβερνητικής πολιτικής.

Σφηνάκια με ερωτήματα για Nexans και το παζάρι της Τρ. Αττικής

ΟΜΙΛΟΣ NEXANS: H μετοχή της πολυεθνικής Νexans έχει καταγράψει φέτος απώλειες άνω του 50% στο γαλλικό χρηματιστήριο, υποχωρώντας το Νοέμβριο σε χαμηλό δεκαπέντε ετών(!), μετά τη δεύτερη μείωση των προβλέψεων για τα ετήσια EBITDA (κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων).

Συγκεκριμένα, η γαλλική εταιρεία υποβάθμισε στις αρχές Νοεμβρίου την πρόβλεψη για τα EBITDA κατά 5%, στα 325 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, η Νexans έχει δεχθεί πιέσεις μετά την εξαγορά της ανταγωνιστικής ιταλικής Prymsian από τον αμερικανικό κολοσσό General Cable τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ αναταράξεις προκάλεσε και η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της.