Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Η Πειραιώς, το δάνειο για το Ελληνικό και τα παράπλευρα οφέλη

ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Είμαστε «very happy» που αναλάβαμε τη χρηματοδότηση μαζί με τη Eurobank της επένδυσης στο Ελληνικό, δήλωσε στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

«Το έργο αναμένεται να δημιουργήσει πολλές δουλειές σε επιχειρηματικό επίπεδο, γεγονός που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε όλες τις ευκαιρίες στο cross selling», τόνισε ο κ. Μεγάλου, αναδεικνύοντας την ευρύτερη σημασία που έχει η επένδυση στο Ελληνικό για το ευρύτερο τραπεζικό σύστημα.

Τα ψιλά γράμματα στα φετινά stress test των τραπεζών και η Euromedica

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Δύο είναι τα ενδιαφέροντα σημεία των μακροοικονομικών παραδοχών του επικείμενου stress test για τις εγχώριες συστημικές τράπεζες.

Από τη μία, το ακραία δυσμενές σενάριο προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση (σωρευτική υποχώρηση ΑΕΠ 6,1% στην τριετία 2020-22), σε σχέση με αυτό του 2018 (υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 3,2% στην τριετία).

Από την άλλη, ενέχει ανθεκτικότερη συμπεριφορά για τις τιμές των ακινήτων (πτώση 5,9% των οικιστικών και 11% των εμπορικών ακινήτων), σε σχέση με τις παραδοχές του 2018.

Με δεδομένο ότι οι τιμές των ακινήτων αποτελούν σημαντική παράμετρο της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων, τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι αντισταθμίζεται η επίπτωση από τις επιδεινωμένες προβλέψεις υποχώρησης του ΑΕΠ.

Η διάσωση της Creta Farms και το όψιμο ενδιαφέρον από fund

Επιβεβαιώνουν οι πιστώτριες τράπεζες ότι υποδέχθηκαν -εκπρόθεσμα- προσφορά από στρατηγικό επενδυτή για τη διάσωση της Creta Farm, ωστόσο ομοφώνως την απέρριψαν.

Το «εκπρόθεσμα» σχετίζεται με το ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος βρίσκεται έξω από την περίμετρο που είχαν ορίσει εδώ και μήνες με την ΕΥ και αφετέρου, γιατί θεωρήθηκε μάλλον άκαιρη στη συγκεκριμένη συγκυρία, όπου ήδη έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, η υπογραφή της τελικής συμφωνίας επί του σχεδίου εξυγίανσης με την Impala Investments προχωρά κανονικά, με στόχο εντός του Φεβρουαρίου να υπάρξει εξέλιξη στη διαδικασία εξυγίανσης της εταιρείας.

Τελεσίγραφο κυβέρνησης σε Υπερταμείο για αλλαγές σε ΟΣΥ - ΣΤΑΣΥ

Προθεσμία λίγων ημερών έχει δώσει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών στη διοίκηση του Υπερταμείου, ώστε να προχωρήσει σε αλλαγές στις διοικήσεις των εταιρειών Οδικές Συγκοινωνίες (ΟΣΥ ΑΕ) και Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ ΑΕ), που διαχειρίζονται τα μέσα μαζικής μεταφοράς στην Αττική.

Στην κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις των δύο διοικήσεων, καθώς κάθε ημέρα κυκλοφορούν στην Αθήνα λιγότερα από 1.000 λεωφορεία, ενώ στη ΣΤΑΣΥ, που διαχειρίζεται μετρό και τραμ, «λειτουργούν ως ξεχωριστό μαγαζί» εντός του ομίλου ΟΑΣΑ.

Ο κορωνοϊός, η Εθνική Ασφαλιστική και το «δάνειο» Καράτζη

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ-FOSUN: Πρόβλημα ενέσκηψε στη διαδικασία των management meetings, καθώς τα στελέχη του κινεζικού ομίλου Fosun είναι τεχνικά δύσκολο, λόγω του κορωνοϊού, να επισκεφθούν την Αθήνα για να συναντήσουν τη διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Μένει να φανεί αν το παραπάνω διαδικαστικό θέμα μπορεί να μετεξελιχθεί σε πρόβλημα ουσίας για τη συμμετοχή στη δεύτερη φάση του κινεζικού ομίλου.

 

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Αναγνώστης της στήλης μάς θύμισε πως η εταιρεία είχε μπει στο Χρηματιστήριο της Αθήνας το 1999, διαθέτοντας τις νέες (τότε) μετοχές της προς δέκα ευρώ και κάτι ψιλά το κομμάτι. Και σήμερα, είκοσι ένα χρόνια από τότε, επιχειρεί να επαναγοράσει τις μετοχές αυτές προς δέκα ευρώ.

v