Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οι αθόρυβες πωλήσεις της Alpha Bank

ALPHA BANK ROMANIA: Κέρδος 13,5 εκατ. ευρώ έγραψε στο γ' τρίμηνο η θυγατρική της Alpha στη Ρουμανία (Alpha Bank Romania) από την πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου. Η Alpha Bank Romania υπέγραψε συμφωνία με υποψήφιο αγοραστή για τη μεταβίβαση μέρους του δανειακού χαρτοφυλακίου λιανικής τραπεζικής.

Μέρος της µεταβίβασης έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ το υπόλοιπο χαρτοφυλάκιο αναµένεται να µεταβιβασθεί το προσεχές διάστηµα.

 

ΠΩΛΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ: Το ποσό των 14,5 εκατ. ευρώ εισέπραξε η τράπεζα από την πώληση κτιρίου στο Λονδίνο.

Σφηνάκια για ΤΧΣ και Τράπεζα Πειραιώς

ΤΧΣ: Την παραίτησή του έχει υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το μέλος που υπέπεσε σε «χοντρό» φάουλ, αναλαμβάνοντας σύμβουλος εταιρείας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Όπως είχε αποκαλύψει η στήλη, το μέλος του Γενικού Συμβουλίου εθεάθη να συνοδεύει τον managing partner ξένης εταιρείας, που ενδιαφέρεται να αναλάβει τη διαχείριση ενυπόθηκων προβληματικών δανείων, στις συναντήσεις του με στελέχη εγχώριων τραπεζών.

Η παραίτηση τίθεται σε ισχύ, όπως πληροφορούμαστε, από τις 15 Δεκεμβρίου.

Οι φήμες για την IBG και τα «ατού» της πώλησης

Την ώρα που το θέμα της εύρεσης συμβούλου πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα βαδίζει προς το τέλος του (βλέπε χθεσινό δημοσίευμα του Euro2day.gr), φήμες στην Κύπρο -βλέπε δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Φιλελεύθερος»- φέρνουν το σχήμα που εξαγόρασε τελικά τη θυγατρική της πρώην Λαϊκής Τράπεζας στη Ρουμανία (οικογένεια Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το βρετανικό fund Duet) να επιδεικνύει ενδιαφέρον και για την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος.

Ανεξάρτητα από το αν η συγκεκριμένη φημολογία ανταποκρίνεται στην αλήθεια, εκτιμάται ότι θα υπάρξουν αρκετοί μνηστήρες, καθώς η IBG δεν έχει προβλήματα επισφαλειών, διαθέτει ισχυρό ταμείο, καλό μερίδιο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά και κυρίως τραπεζική άδεια (είναι πολύ αμφίβολο αν η Τράπεζα της Ελλάδος εκδώσει στο ορατό μέλλον άλλες πέραν από τις ήδη υπάρχουσες).

Τα ηλεκτρονικά διόδια και ο… βουλγαρικός κίνδυνος

Μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου υποστηρίζουν στο υπουργείο Υποδομών πως θα λειτουργούν τα ηλεκτρονικά, αναλογικά (σ.σ. με την απόσταση) διόδια στην Εγνατία Οδό, με τον σχετικό διαγωνισμό να προκηρύσσεται εντός των επόμενων εβδομάδων.

Στελέχη των κατασκευαστικών εταιρειών θεωρούν πως πρόκειται για δύσκολο στοίχημα, αφού υπάρχει ο κίνδυνος προσφυγών κατά του διαγωνισμού.

Επισημαίνουν το πρόσφατο παράδειγμα της Βουλγαρίας, η κυβέρνηση της οποίας ανέθεσε τον περασμένο μήνα σύμβαση 75 εκατ. ευρώ στην αυστριακή Kapsch Group για την εγκατάσταση αντίστοιχου συστήματος στη γειτονική χώρα.

Το project που κάνει τους συμβούλους να τρίβουν τα χέρια τους

Περίπου 34 επενδυτές, όπως κυκλοφορεί, έχουν υπογράψει συμβάσεις εμπιστευτικότητας (NDAs) και μπαίνουν στην… αφετηρία της κούρσας για τη διεκδίκηση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων εταιρικών δανείων με εξασφαλίσεις της Πειραιώς.

Ο εν λόγω διαγωνισμός (project AMOEBA) έχει μια ιδιαιτερότητα που κάνει τις συμβουλευτικές εταιρείες να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.

Προβλέπει ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα διενεργήσουν οι ίδιοι due diligence του προς πώληση χαρτοφυλακίου στην πρώτη φάση του διαγωνισμού.