Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Η Πανγαία, η ΑΜΚ και οι αποφάσεις της Εθνικής

Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ εξετάζει, όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις 2016, και έχει γράψει το Euro2day.gr, να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Μεταξύ των στόχων της αύξησης κεφαλαίου είναι η ενίσχυση του free float, ώστε η εταιρεία να εισέλθει στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αυτό σημαίνει ότι η ΑΜΚ θα διενεργηθεί με μερική παραίτηση των υφιστάμενων μετόχων από το δικαίωμα προτίμησης.

Με δεδομένο ότι η Invel Real Estate κατέχει το 65,49% του μετοχικού κεφαλαίου της Πανγαία, μια μερική παραίτησή της από το δικαίωμα προτίμησης θα της επέτρεπε να διατηρήσει ισχυρό ποσοστό.

Η αναδιάρθρωση δανείων της ΑΝΕΚ και η κεφαλαιοποίηση τόκων

Συμφωνία αναδιάρθρωσης δανεισμού υπέγραψε τον περασμένο μήνα με τις πιστώτριες τράπεζές της η ΑΝΕΚ. Συνολικά, αναδιαρθρώθηκε δανεισμός ύψους 264,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για δάνεια που ήταν μακροπρόθεσμα και έγιναν βραχυπρόθεσμα στο τέλος του 2016, λόγω παραβίασης αριθμοδεικτών των συμβάσεων και τους τόκους.

Για το αρχικό κεφάλαιο προβλέπεται να εκδοθεί ένα κοινό ομολογιακό δάνειο, ύψους 197,9 εκατ. ευρώ, ενώ για τους τόκους ένα μετατρέψιμο, υπό προϋποθέσεις, ομολογιακό, ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Θα δοθεί, επίσης, διμερές δάνειο 44,6 εκατ. ευρώ.

Σκλαβενίτης: Επέκταση και στην Κύπρο μέσω Μαρινόπουλου

Ο Όμιλος Σκλαβενίτη, προ μέχρι πρότινος δραστηριοποιείτο μόνο στην Αττική, μέσα από το deal της αλυσίδας «Μαρινόπουλος» απέκτησε μεταξύ άλλων και 18 σημεία πώλησης στην Κύπρο.

Στο «Νησί της Αφροδίτης», η πρώην επωνυμία «Carrefour» αντικαταστάθηκε με το σήμα του Σκλαβενίτη, ενώ ξεκίνησαν να λανσάρονται και τα προϊόντα private label του ελληνικού ομίλου.

Οι Κινέζοι της Wanda «οργώνουν» την Ελλάδα

Τη μισή Ελλάδα έχουν γυρίσει στελέχη του κινεζικού κολοσσού των ακινήτων Dalian Wanda Group τον τελευταίο μήνα, όπως πληροφορείται η στήλη.

Ο όμιλος Wanda διοικείται από τον Wang Jianlin, τον δεύτερο πλουσιότερο στην Ασία, με περιουσία περί τα 32 δισ. δολάρια, με τον οποίο είχε συναντηθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψή του στην Κίνα.

Πόσο ενδιαφέρεται για την ελληνική αγορά; Ενας από τους λίγους που γνωρίζουν είναι ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο οποίος είχε «πάρει αγκαζέ» τους Κινέζους όπως μαθαίνουμε.

Σφηνάκια για ΔΕΗ και Εθνική Ασφαλιστική

ΔΕΗ: Προκαταβολές ύψους 130 εκατ. ευρώ πήρε εντός Μαρτίου από το Γενικό Λογιστήριο η Επιχείρηση.

Τα 50 εκατ. δόθηκαν έναντι οφειλών φορέων της γενικής κυβέρνησης, από ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς ρεύματος. Άλλα 80 εκατ. ως προκαταβολή έναντι των καταναλώσεων Η/Ε της χρήσης 2017 από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.

Τον Απρίλιο υπογράφηκαν οι βασικοί όροι του κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 200 εκατ. ευρώ.

Το δάνειο είναι διετούς διάρκειας και φέρει εξασφάλιση μέσω σύστασης ενεχύρου επί υφιστάμενων και μελλοντικών επιχειρηματικών απαιτήσεων της ΔΕΗ από συμβάσεις εταιρικών πελατών, με αξία ετήσιας κατανάλωσης, βάσει μέσου όρου δύο προηγούμενων ετών, συνολικού ύψους 125% επί του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου!