Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
«Να ρωτήσετε τον κύριο Τσακαλώτο»...

Ήταν αρχές Φεβρουαρίου, όταν ο πρόεδρος της Βουλής (και ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ) Νίκος Βούτσης ρωτήθηκε από δημοσιογράφους γιατί ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι έχει υλοποιηθεί μόνο το 30-35% των μέτρων που αφορούν στην αξιολόγηση.

«Ρωτήστε τον κύριο Τσακαλώτο», ήταν η περίφημη απάντηση που εξόργισε τον υπουργό και πυροδότησε τις φήμες ότι «κάτι τρέχει» μαζί του -δεδομένου ότι ο κ. Βούτσης ανήκει στον στενό πυρήνα των κομματικών συνομιλητών του πρωθυπουργού.

Κι ενώ έκτοτε το Μαξίμου καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να πείσει ότι... «δεν τρέχει τίποτα» και πως τα περί του αντιθέτου τα διακινούν οι σεναριογράφοι της αντιπολίτευσης, τον κ. Βούτση μιμήθηκε χθες... ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Frigoglass: Η φόρμουλα για τη μετοχοποίηση χρέους

Η τελευταία ανακοίνωση της Frigoglass, για την επί της αρχής συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους και κεφαλαιακής δομής της, δεν έκανε σοφότερη την αγορά.

Η εισηγμένη, επικαλούμενη -δικαίως- το γεγονός ότι δεν υπάρχει οριστική συμφωνία, δεν μπορούσε να δώσει λεπτομέρειες.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, η συμφωνία προβλέπει μετοχοποίηση δανείων ως 50% (σ.σ. 48% για την ακρίβεια), επιμήκυνση δανείων και νέα χρηματοδότηση.

Όπως πληροφορούμαστε, το ποσό της κεφαλαιοποίησης δανειακών απαιτήσεων προτείνεται να κλιμακώνεται, ανάλογα με τη διάθεση ή μη του πιστωτή να δώσει νέα χρηματοδότηση στη Frigoglass.

«Μπλόκο» από τον αναβαλλόμενο στους ισολογισμούς των τραπεζών

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Την ψήφιση της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο, με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα απόσβεσης της ζημίας από λογιστικές και φορολογικές διαγραφές σε βάθος 20ετίας, περιμένουν οι τράπεζες για να δημοσιεύσουν αποτελέσματα χρήσης 2016.

Η ψήφιση της τροπολογίας θα διευκολύνει τους ορκωτούς να βεβαιώσουν την ανακτησιμότητα των αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων.

Η Πειραιώς ήδη μετέθεσε για αργότερα την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, που ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 8 Μαρτίου. Το ίδιο αναμένεται να πράξουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, αν μέχρι την προγραμματισμένη ανακοίνωση δεν έχει ψηφισθεί η τροπολογία.

Χρόνος, άλλωστε, υπάρχει ως το τέλος Απριλίου…

Η Elpedison, οι τράπεζες και ο μηχανισμός cash sweep

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η εταιρεία συμφώνησε με τις πιστώτριες τράπεζες τη διετή επέκταση δανείων, ύψους 259,6 εκατ. ευρώ, ως τον Σεπτέμβριο του 2018.

Με βάση τη συμφωνία, η Elpedison θα διενεργεί τριμηνιαίες αποπληρωμές κεφαλαίου, ύψους 3 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, όμως, υποχρεούται να κατευθύνει προς αποπληρωμή των παραπάνω δανείων όποιο ποσό εισπράξει από ΛΑΓΗΕ και ΑΔΜΗΕ, ως εξόφληση για ιστορικές οφειλές.

Επιπρόσθετα, η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή του μηχανισμού cash sweep. Δηλαδή, το 50% της περίσσειας των ταμειακών ροών της εταιρείας θα χρησιμοποιείται σε εξαμηνιαία βάση για την αποπληρωμή του παραπάνω δανείου.

Τα «μηνύματα» από τις καταθέσεις & ο διαγωνισμός για το «φιλέτο» της ΑΤΕ

ΑΚΙΝΗΤΟ ΑΤΕ: Βγήκε και επισήμως στον αέρα ο διαγωνισμός του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων ΑΤΕ (ΑΤΠΠΕΑΤΕ) για τη μακροχρόνια μίσθωση του ακινήτου που στέγαζε τα πρώην κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας στη γωνία των οδών Κριεζώτου και Πανεπιστημίου, συνολικής επιφάνειας 13.244 τετραγωνικών μέτρων.

Το ακίνητο των 9 ορόφων, σύμφωνα με την προκήρυξη του ανοικτού διαγωνισμού, προορίζεται να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

Η προθεσμία παραλαβής των σχετικών τευχών λήγει στις 13 Μαρτίου και σύμβουλος οργάνωσης της διαγωνιστικής διαδικασίας έχει αναλάβει η Δανός, μέλος του δικτύου συνεργατών της BNP Paribas Real Estate.