Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οι «πρωταγωνιστές» του ΧΑΚ και τα options της Fourlis

ΧΑΚ: «Κεσάτια» για το κυπριακό χρηματιστήριο το 2016. Η χρονιά έκλεισε με συνολική αξία συναλλαγών μετοχών στα 188 εκατ. ευρώ, με τις τρεις πρώτες χρηματιστηριακές εταιρείες να καρπώνονται κάτι λιγότερο από το 70% της αγοράς (CISCO της Τράπεζας Κύπρου 29,8%, Mega 29,2% και Prochoice 9,34%).

Από ελληνικής πλευράς, την υψηλότερη θέση (όγδοη) κατέλαβε η Eurobank Χρηματιστηριακή, με μερίδιο 3,16%.

Πάντως, στο ΧΑΚ έγιναν το 2016 και συναλλαγές ομολόγων αξίας 427 εκατ. ευρώ.

 

Fourlis: Λογικότατη η διάθεση των stock options στη Fourlis (338.088 μετοχές σε τέσσερα στελέχη προς 3,40 ευρώ ανά τεμάχιο).

Αναζητούνται... γνώστες του νόμου Δένδια

Οκτώ νομικούς συνεργάτες αναζητεί η νεοσύσταση Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Στόχος, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, είναι η υποστήριξη της όλης δομής, που περιλαμβάνει από τη γραμματεία έως και τα Κέντρα Ενημέρωσης Υπερχρεωμένων Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ).

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ΕΓΔΙΧ παίρνει «σάρκα και οστά», οπότε σταδιακά θα πρέπει να αναμένουμε και τη σύσταση των 30 ΚΕΥΔ, τα οποία αποτελούν και μνημονιακό προαπαιτούμενο. Η αλήθεια είναι πως έχει καταγραφεί σημαντική καθυστέρηση, αλλά με καθυστέρηση δημιουργήθηκε και η ίδια η ΕΓΔΙΧ, παρά το γεγονός ότι το σχετικό πλαίσιο ήταν έτοιμο από πέρυσι τον Μάιο.

Οι ιδιωτικές εισαγωγές αερίου και η... ρωσική αρκούδα

Κατά 33% αυξήθηκαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου από τη «βόρεια είσοδο», δηλαδή τη διασύνδεση με το βουλγαρικό δίκτυο. Μέχρι το 2015 θα λέγαμε ότι όλο το αέριο που εισέρχεται στο ελληνικό δίκτυο από το σημείο αυτό είναι ρωσικό της Gazprom.

Από το 2016 ωστόσο δεν μπορούμε, αφού με έναρξη τον Ιούλιο ανεξάρτητοι εισαγωγείς, όπως η Μ+Μ των ομίλων Μυτιληναίου - Μότορ Όιλ και αργότερα η ελληνορωσική Prometheus Gas, πραγματοποιούν εισαγωγές από το συγκεκριμένο σημείο.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, προκύπτει ότι από την είσοδο αυτή μπήκαν στο ελληνικό σύστημα το 2016 περίπου 2,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου, τα οποία αντιστοιχούν στο περίπου 65% της συνολικής κατανάλωσης.

Νίκας: Αποφεύγουν οι μικρομέτοχοι τα χειρότερα;

Υπάρχουν αρκετά στοιχεία που πρέπει ακόμη να διευκρινιστούν (ορισμένες φορές, λένε πως ο… διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες), ωστόσο με βάση τα πρώτα συμπεράσματα, οι μέτοχοι μειοψηφίας της Νίκας μπορούν να «μείνουν στο παιχνίδι», να σώσουν κάποιο ποσοστό της περιουσίας τους και να ελπίζουν μακροπρόθεσμα σε «ακόμη καλύτερες μέρες».

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, σε ό,τι αφορά στα πρώτα συμπεράσματα από το πρόγραμμα διάσωσης της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, μέσα από το πέρασμά της στον όμιλο Chipita.

Το ΕΣΠΑ... «ένωσε» Περιφέρειες και Υπουργείο Οικονομίας

Παρελθόν, επί του παρόντος, φαίνεται να αποτελούν οι «παραδοσιακές» γκρίνιες των περιφερειαρχών έναντι της κεντρικής διοίκησης για την πορεία υλοποίησης των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ΕΣΠΑ).

Μάλιστα, μετά τη μεγάλη ένταση που κυριάρχησε το 2015 και η οποία κορυφώθηκε το δεύτερο εξάμηνο του έτους εξαιτίας των γνωστών προβλημάτων και υπό τον φόβο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων, οι δύο πλευρές, αφού έκλεισαν ομαλά την προγραμματική περίοδο 2007-2013, κινούνται πλέον με πνεύμα συνεργασίας για την αποδοτική υλοποίηση της τρέχουσας.