Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2013

Σφηνάκια για ΕΛΠΕ, Επίλεκτο και Dionic

Σφηνάκια για  ΕΛΠΕ, Επίλεκτο και Dionic

ΕΛΠΕ: Την εικόνα των εταιρειών διύλισης στην Ευρώπη αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα 3μήνου του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. Η συνεχιζόμενη αρνητική συγκυρία στην εγχώρια αγορά, σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαμηλά περιθώρια διύλισης, οδήγησε σε ζημίες τη χρήση του πρώτου τριμήνου του έτους.

Στην περίπτωση των ΕΛ.ΠΕ. η αρνητική εικόνα θεωρείται βέβαιο ότι θα αναστραφεί το αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς το νέο διυλιστήριο της Ελευσίνας, μετά τις αναμενόμενες δυσκολίες των πρώτων μηνών, μπαίνει σε κανονική λειτουργία.

Η νέα μονάδα διύλισης εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα του ομίλου, καθώς θα ενισχύσει τις εξαγωγές, μειώνοντας έτσι την έκθεση στην εγχώρια αγορά. Σε κάθε περίπτωση, η διοίκηση του ομίλου συνεχίζει να εμμένει στη μείωση των λειτουργικών δαπανών, σε συνδυασμό με τον αυστηρό πιστωτικό έλεγχο, προκειμένου να μειώσει τους κινδύνους.

Αυτό πάντως που τονίζουν είναι ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών εταιρειών διύλισης αποδεικνύουν ότι παρ' όσα λέγονται περί μονοπωλίων κ.λπ. λειτουργούν σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά και υφίστανται τις επιπτώσεις της γενικότερης συγκυρίας.

Τέλος, δεν πρέπει να αγνοείται ότι ο κλάδος της διύλισης διέρχεται έντονη κρίση, που εμφανίζεται με τη διακοπή της λειτουργίας δεκάδων μονάδων σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Αυστραλία και αλλού, οι οποίες στην καλύτερη περίπτωση μετατρέπονται σε αποθηκευτικούς χώρους, με απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας.

 

DIONIC: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις της εταιρείας για συνολική αναχρηματοδότηση του δανεισμού της, έναντι αυξημένων εμπράγματων εξασφαλίσεων και μέσα από την υλοποίηση επιχειρηματικού πλάνου αναδιάρθρωσης.

Η διοίκηση της DIONIC πάντως εκτιμά ότι «η αναχρηματοδότηση θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και ο όμιλος θα είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την ομαλή άσκηση της επιχειρηματικής του δραστηριότητας».

Παράλληλα, στην προσεχή τακτική γενική συνέλευση του Ιουνίου (και επειδή το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της είναι χαμηλότερο από το 50% του μετοχικού της κεφαλαίου) η DIONIC θα προτείνει είτε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, είτε τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση συσσωρευμένων ζημιών.

Περαιτέρω, η διοίκηση στο πλαίσιο των ενεργειών για τη βελτίωση της ρευστότητας του ομίλου, έχει προβεί σε σειρά ενεργειών, οι σημαντικότερες εκ των οποίων αφορούν τις επενδύσεις που έχει στους χώρους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

 
ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Θετικό EBITDA (2,36 εκατ. ευρώ) και μειωμένη καθαρή ζημία (-2,9 από -5,85 εκατ. ευρώ) σημείωσε η Επίλεκτος το πρώτο εννεάμηνο της χρήσης που λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ειδικότερα, ο τομέας της ενέργειας ήταν κερδοφόρος και οι ζημίες στην κλωστοϋφαντουργία υποχώρησαν από τα 7,2 στα 3,76 εκατ. ευρώ.

Θετικές κατά περισσότερο από 5 εκατ. ευρώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές, μετά και την είσπραξη της επιχορήγησης για το φωτοβολταϊκό πάρκο της Θεσσαλίας. Σε εξέλιξη και άλλες κινήσεις στον χώρο της ενέργειας.

 

Πετρόπουλος: Ο βασικός μέτοχος της ομώνυμης εισηγμένης Κων/νος Πετρόπουλος ήταν ο πρόεδρος του συνεδρίου της Δράσης, που έγινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και στόχο είχε την πολιτική διεύρυνση του κόμματος.

Σύμφωνα με φίλους της συγκεκριμένης πολιτικής κίνησης, το συνέδριο παρακολούθησαν περίπου 480 εκλεγμένοι σύνεδροι (με ηλεκτρονική ψηφοφορία) από σύνολο περίπου 2.800 εγγεγραμμένων και ταμειακά ενήμερων μελών, αλλά και απλά μέλη και πολίτες (εκείνοι χωρίς δικαίωμα παρέμβασης και ψήφου βεβαίως) καθώς και παρατηρητές από άλλα κόμματα (όπως Φιλελεύθερη Συμμαχία, και διαγραμμένοι της Δημιουργίας Ξανά).

Να θυμίσουμε πως ο πρόεδρος της Δράσης Στέφανος Μάνος είναι μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης Π. Πετρόπουλος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v