Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 16 2013

Η «Αυγενάκειος» τροπολογία και τα... κρυφά νοήματα

Η «Αυγενάκειος» τροπολογία και τα... κρυφά νοήματα

Από προχθές οπότε κυκλοφόρησε η τροπολογία του βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη για τα φωτοβολταϊκά (καμία σχέση με την.. άλλη), στην αγορά ψάχνονται για το τι θέλει να πει ο ποιητής.

Ενώ το κείμενό προβλέπει ότι θα πρέπει να τροποποιηθεί ο τρόπος παρακράτησης της «ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης» ώστε να μην φορολογούνται δύο φορές τα έσοδα από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, πετάει και το εξής «ξεκάρφωτο» εδάφιο: «Επιβάλλεται έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης για την κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ της Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε., στο Φυσικό Αέριο».

Στη δε αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την τροπολογία, εξειδικεύει το εδάφιο αυτό, σημειώνοντας: «Με την παρούσα τροπολογία συμμετέχουν στην κάλυψη του ελλείμματος του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ της Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε., όλες οι ΑΠΕ και το Φυσικό Αέριο, όπως άλλωστε αποζημιώνονται από την Λ.Α.Γ.Η.Ε. Α.Ε.» (;).

Το «μπέρδεμα» προκαλείται από την «σύζευξη» του φυσικού αερίου με τον ΛΑΓΗΕ. Και αυτό γιατί ο τυπικός καταναλωτής φυσικού αερίου, βιομηχανικός, επαγγελματικός ή οικιακός, δεν έχει καμία σχέση με το Λειτουργό της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ), ρόλος του οποίου είναι να εκκαθαρίζει σε ημερήσια βάση την ημερήσια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην περίπτωση, όμως, που ο κ. Αυγενάκης και οι 29 βουλευτές της ΝΔ που συνυπογράφουν την τροπολογία, εννοούν ότι οι καταναλωτές φυσικού αερίου, πέραν του υψηλότατου ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο επιβαρύνονται, θα πληρώνουν και τα ελλείμματα του ΛΑΓΗΕ από την υπερεπένδυση στα φωτοβολταϊκά, τότε θα ήταν πιο τίμιο να το διατύπωναν ευθέως. Αναλαμβάνοντας βεβαίως και το όποιο πολιτικό κόστος θα προκαλούσε μια παρόμοια πρόταση. Αν γίνονταν δεκτή μια τέτοια θέση, έστω και εν μέρει, θα οδηγούσε σε κλείσιμο εκατοντάδες ελληνικές επιχειρήσεις με χιλιάδες εργαζόμενους.

Καταληκτικά. Την ώρα που η οικονομία και η κοινωνία επιβαρύνονται με τις πολύ υψηλές τιμές φυσικού αερίου, το «καπέλο» του 30% στην τιμή του ρώσικου αερίου απασχολεί Κυβέρνηση και αντιπολίτευση, είναι δυνατόν βουλευτές να προτείνουν (αν το προτείνουν τελικά) να ακριβύνει ακόμη περισσότερο, αυξάνοντας παράλληλα το κόστος παραγωγής;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v