Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 15 2007

ΝΕΛ: Τα ”παράξενα” μιας... εξαγοράς

Ολοκληρώθηκε –σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση της ΝΕΛ- η εξαγορά του συνόλου των μετοχών της ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ και έτσι τώρα η εισηγμένη εταιρία θα προσθέσει στο δυναμικό της νέα πλοία.

Η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη, όχι μόνο γιατί είχε προαναγγελθεί εδώ και πάρα πολλούς μήνες, αλλά και γιατί ο κ. Απ. Βαντούρης αποτελεί βασικό μέτοχο και των δύο συμβαλλομένων μερών. Άρα, η πιθανότητα διαφωνιών στις διαπραγματεύσεις δεν ήταν μεγάλη.

Το περίεργο όμως της υπόθεσης είναι το τίμημα της συναλλαγής. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΝΕΛ, αυτό ανήλθε σε 536.400 ευρώ, όταν πέρυσι το ποσό της εξαγοράς είχε οριστεί στα 3 εκατ. ευρώ!

Το αντίτιμο των 3 εκατ. ευρώ είχε προφανώς επηρεαστεί από την αποτίμηση της ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ που είχε γίνει από ανεξάρτητους εκτιμητές με βάση τα αποτελέσματα του 2005 και η οποία ανέβαζε την πραγματική της αξία στα 4.560.373 ευρώ!

Στην αποτίμηση αυτή μάλιστα, είχαν χρησιμοποιηθεί δύο μέθοδοι: η πρώτη (αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων) είχε οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα 4,035 εκατ. ευρώ και η δεύτερη (προεξόφληση ταμιακών ροών) σε ακόμη πιο ψηλό νούμερο: 5,78 εκατ. ευρώ.

Για την ιστορία αναφέρουμε, ότι τα πλοία της ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ είχαν αποτιμηθεί στα 35,77 εκατ., όταν στο τέλος του 2005 η εταιρία κατέγραφε ζημιές 4,17 εκατ. και ο δείκτης κυκλοφοριακής ρευστότητας ήταν στο 0,57.

Και το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς εξηγείται μια τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ της αποτίμησης των 4,56 εκατ. ευρώ, του αρχικού αντίτιμου των 3 εκατ. ευρώ και του τελικού τιμήματος των 536.400 ευρω;

Μήπως αποφάσισε ο κ. Απ. Βεντούρης να επιδοτήσει τη ΝΕΛ σε βάρος του εαυτού του και υπέρ των λοιπών της μετόχων;

Βρέθηκε ότι η μελέτη αποτίμησης ήταν εσφαλμένη και εκτός πραγματικότητας;

Συνέβη κάτι μέσα στο 2006 που να μείωσε τόσο πολύ την αξία της ΣΙ ΛΙΝΚ ΦΕΡΡΙΣ;

Συνέβη κάτι άλλο, που δεν το γνωρίζουμε;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v