Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Με σφραγίδα Ross και EBRD η αύξηση κεφαλαίου

Η τράπεζα Κύπρου αναμένεται να συγκαλέσει τις επόμενες μέρες έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα κληθούν να εγκρίνουν την έκδοση του €1 δισ. και να αποποιηθούν τα προτιμησιακά τους δικαιώματα.

Τράπεζα Κύπρου: Με σφραγίδα Ross και EBRD η αύξηση κεφαλαίου

Τη σφραγίδα του 76χρονου δισεκατομμυριούχου Wilbur Ross και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) φέρνει η επιτυχής άντληση €1 δισ. από την Τράπεζα Κύπρου.

Η έκδοση κεφαλαίου θεωρείται από την τράπεζα η πιο μεγάλη ξένη επένδυση στην Κύπρο, μεταδίδει το Stockwatch. Η εταιρεία του κ. Ross, WL Ross, προσέλκυσε πελάτες που κάλυψαν περίπου το 40% της έκδοσης. Εξειδικεύεται στις αναδιαρθρώσεις εταιρειών και, όπως διαφαίνεται από τη δήλωση του ίδιου, που περιλήφθηκε στην ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου, στοχεύει να έχει «ενεργό ρόλο στην αναζωογόνηση της Τράπεζας Κύπρου». Η επιχείρηση επιθυμεί επίσης να προχωρήσει σε νέες επενδύσεις στην Κύπρο.

Στη χθεσινή του δήλωση ο κ. Ross αναφέρθηκε στη συνεργασία που είχε με την ανώτερη διεύθυνση του Συγκροτήματος για προσέλκυση ξένων επενδυτών. Με τον έλεγχο των €400 εκατ. η εταιρεία αναμένεται να εκπροσωπεί τη μεγαλύτερη μερίδα των μετόχων της Κύπρου μετά τη Λαϊκή και φέρεται να έχει ήδη διαμηνύσει την επιθυμία της να έχει αισθητή παρουσία στο Δ.Σ. της τράπεζας.

Παρουσία στο Δ.Σ. αναμένεται να έχει και η EBRD, της οποίας η συμμετοχή ενθάρρυνε, όπως αναμενόταν, και τη συμμετοχή διαφόρων θεσμικών ταμείων. 

Η έκδοση έγινε στα 24 σεντς και υπολογίζεται πως οι νέοι μέτοχοι θα αποκτήσουν περίπου το 40% της τράπεζας. Ο βαθμός συμμετοχής τους θα εξαρτηθεί εν μέρει από τον βαθμό άσκησης του δικαιώματος των υφιστάμενων μετόχων να ανακτήσουν το 20% της έκδοσης (clawback).

Το Δ.Σ. αποφάσισε να δώσει προθεσμία μέχρι τις 15 Αυγούστου για άσκηση του δικαιώματος clawback. Η τράπεζα αναμένεται να συγκαλέσει τις επόμενες μέρες έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων, που θα κληθούν να εγκρίνουν την έκδοση του €1 δισ. και να αποποιηθούν τα προτιμησιακά τους δικαιώματα.

Όμως, η σχετικά χαμηλή τιμή της έκδοσης και ο βαθμός απομείωσης της συμμετοχής των υφιστάμενων μετόχων, προκαλούν προβληματισμό σε μεγάλους ξένους μετόχους της τράπεζας, και παραμένει αβέβαιη η στάση που θα τηρήσουν στη συνέλευση.

Μεγαλομέτοχος της τράπεζας είναι η Λαϊκή με 18%, της οποίας της ψήφους ελέγχει το κυπριακό κράτος.

Για να εγκριθεί η έκδοση θα πρέπει να ψηφιστεί από το 75% των μετόχων που θα είναι παρόντες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v