Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2014

Βιομήχανοι και πολιτικοί μέσα από μια έκδοση του ΣΕΒ

Βιομήχανοι και πολιτικοί μέσα από μια έκδοση του ΣΕΒ

Γνωρίζατε πως μόλις οκτώ πρόεδροι του ΣΕΒ ασχολήθηκαν ενεργά με την πολιτική; Πως δύο άλλοι καταδικάστηκαν σε φυλάκιση την περίοδο μετά τον Εμφύλιο όταν τα πολιτικά πάθη ήταν σε έξαρση; Πως υπήρξε χρονιά όπου εμφανίστηκαν δύο υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΕΒ, κόντρα στην παράδοση που θέλει έναν και μόνο υποψήφιο;

Πως η πρώτη ανοικτή συνεδρίαση του συνδέσμου, με τη συμμετοχή πολιτικών και δημοσιογράφων, έγινε σχεδόν 70 χρόνια από την ίδρυσή του, το 1979; Έχετε ακούσει για τον μαχητικό Χριστόφορο Κατσάμπα της Πειραϊκής Πατραϊκής ή για τον νεότερο πρόεδρο του ΣΕΒ Γεώργιο Δράκο της Ιζόλα που εξελέγη το 1958; Πρόκειται για μικρό τμήμα της Ιστορίας του Συνδέσμου, όπως περιγράφεται στην έκδοση «Οραματιστές και Συγχρόνως Ρεαλιστές», που περιλαμβάνει τμήματα από λόγους των προέδρου την περίοδο 1945 – 2014 και επιμελήθηκε η Γεωργία Μ. Πανσεληνά.

Η νέα έκδοση δείχνει την απόσταση που τήρησαν διαχρονικά οι διοικήσεις του συνδέσμου, όχι από την πολιτική, αλλά από τα πολιτικά κόμματα. Εκτός από τη γνωστή ρήση του Μποδοσάκη Αθανασιάδη "εμείς είμαστε με το γκουβέρνο" (δηλαδή με την εκάστοτε εξουσία), στην έκδοση περιλαμβάνεται και ένας ακόμα διάλογος που δείχνει τη στάση των ισχυρών βιομηχάνων απέναντι στην πολιτική.

Ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης συνομιλεί με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Κωνσταντίνο Τσαλδάρη, κατά τη συνάντησή τους σε πρόγευμα που παρέθεσε ο Αμερικανός πρεσβευτής το 1949: «Τι γυρεύεις εσύ εδώ; Μήπως πας για υπουργός;» ρωτάει ο Τσαλδάρης. «Εγώ δεν εννοώ να γίνω πρώην, όπως κάθε τόσο γίνεσθε σεις. Είμαι και μένω Μποδοσάκης» απαντά ο ισχυρός βιομήχανος.

Μέσα από τους λόγους των προέδρων προκύπτει και η μετριοπάθεια που χαρακτήριζε τη στάση του ΣΕΒ ακόμα και σε περιόδους πολιτικής αναταραχής, αν και υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης, στα πρώτα χρόνια μετά τον Εμφύλιο. Τότε ο Χριστόφορος Κατσάμπας (κυρίαρχη μορφή του συνδέσμου επί τρεις και πλέον δεκαετίες) και ο Αλέξανδρος Τσάτσος (της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ Ηρακλής) καταδικάστηκαν σε φυλάκιση για παραβίαση αγορανομικών διατάξεων.

Ο Αλέξανδρος Τσάτσος ήταν και ο μοναδικός εκ των υποψηφίων προέδρων που αντιμετώπισε ανταγωνισμό. Στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση της 4ης Μαΐου 1952 κατατέθηκαν δύο ψηφοδέλτια: του Αλέξανδρου Τσάτσου (που προτάθηκε από την απερχόμενη διοίκηση) και του Ιάκωβου Μάγκου. «Αν και με ποσοστό περίπου 85% αναδείχθηκε ο επί επταετία αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Α. Τσάτσος (στην εκλογή του, ίσως θα μπορούσαν να προσμετρηθούν και οι συγγενικές σχέσεις με τον επίτιμο πρόεδρο Ανδρέα Χατζηκυριάκο), ο νέος πρόεδρος δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματα των οπαδών του Ι. Μάγκου για την ανάγκη 'μεταβολής μεθόδων, μέσων και τόνου εις την επιδίωξιν των λύσεων' επί των βιομηχανικών ζητημάτων».

Η έκδοση υπάρχει και σε ψηφιακή μορφή στην ιστοσελίδα του ΣΕΒ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v