Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Φεβ 2 2015

Πού ψάχνει back up ρευστότητας η κυβέρνηση

Πού ψάχνει back up ρευστότητας η κυβέρνηση

Τις εφεδρείες ρευστότητας που μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για την κάλυψη εντόκων γραμματίων από εσωτερικό δανεισμό χαρτογράφησε πριν από τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επιτελείο στελεχών του κόμματος επισκέφθηκε διοικήσεις οργανισμών που λειτουργούν με καθεστώς Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου και ενημερώθηκε για το ύψος των ταμειακών τους διαθεσίμων.

Στόχος ήταν η διαμόρφωση εικόνας για την back up ρευστότητα που διαθέτει ο ευρύτερος δημόσιος τομέας, πέραν αυτής που έχει ήδη χρησιμοποιηθεί για να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου.

Όπως πληροφορούμεθα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναθέσει σε ομάδα πανεπιστημιακών, υπό καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιά, να δουλέψει σενάρια για το πώς μπορούν να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες του Δημοσίου τους επόμενους μήνες.

Τα ΝΠΙΔ θα μπορούσαν σε ένα από τα ακραία σενάρια να καλύψουν μέρος των εκδόσεων εντόκων γραμματίων, εφόσον βέβαια το αποφασίσουν οι διοικήσεις τους.

Προς το παρόν, πάντως, οι τράπεζες και δευτερευόντως το Κοινό Κεφάλαιο των Ταμείων μπορούν άνετα να καλύψουν τις τακτικές εκδόσεις εντόκων γραμματίων, όπως αυτή που θα διενεργηθεί την προσεχή Τετάρτη, παρότι δεν προβλέπεται να ανανεωθούν οι θέσεις από ξένους επενδυτές ύψους περίπου 600 εκατ. ευρώ.

Τα δύσκολα ενδέχεται να ξεκινήσουν από το Μάρτιο στην περίπτωση που η ΕΚΤ δεν συναινέσει στη συμφωνία γέφυρα που θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v