Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 15 2015

Κρατικά έσοδα: Οι στατιστικές, o καπνός και η... πραγματικότητα

Κρατικά έσοδα: Οι στατιστικές, o καπνός και η... πραγματικότητα

Ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από ό,τι δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών για την πορεία των εσόδων όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο του έτους. Η εικόνα είναι ανησυχητική σε αρκετούς τομείς όπως στην κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου.

Παράλληλα, τα έσοδα για το α' τρίμηνο του 2015 συρρικνώνονται σημαντικά στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης (8,018 δισ. ευρώ έναντι 9,155 δισ. το αντίστοιχο διάστημα του 2014), ενώ και τα έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές περιορίστηκαν στα 4,017 δισ. από 4,723 δισ. πέρσι.

Αλλά ακόμα και σε τομείς όπου η εικόνα φαίνεται καλύτερη στις... στατιστικές, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική κι επίσης αρνητική. Στα προϊόντα καπνού για παράδειγμα, δεδομένου ότι το πραγματικό διάστημα που καταγράφεται στα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών είναι Δεκεμβρίου - Φεβρουαρίου, η "καλή" εικόνα των εσόδων για το 2015 είναι πλασματική αφού στο διάστημα Δεκεμβρίου 2013 - Φεβρουαρίου 2014 περιλαμβάνονται δύο μήνες όπου δεν υπάρχει αύξηση της φορολογίας, επομένως δεν μπορεί να συγκριθεί με το αντίστοιχο της επόμενης χρονιάς όπου πλέον η αύξηση της φορολογίας είχε εφαρμοστεί.

Η πραγματική εικόνα που διαπιστώνεται στο υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τα έσοδα από τα προϊόντα καπνού παρουσιάζουν συνεχή καθοδική πορεία ως αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης του λαθρεμπορίου που σημειώνεται στη χώρα από το 2013.

Εν ολίγοις για να επιτευχθεί αύξηση των εσόδων, κάτι που έχει απόλυτη ανάγκη η κυβέρνηση, όποια συμφωνία κι αν πετύχει με τους δανειστές, θα χρειαστεί να ξαναπάρει μπροστά η οικονομία, αλλά και να καταπολεμηθεί όχι με λόγια, αλλά με έργα, η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και η μαύρη εργασία, που ενθαρρύνονται στην πράξη από τη δυσβάσταχτη φορολογία και τις υπέρογκες εισφορές.

Διότι αν συνεχίσουμε έτσι, τα έσοδα κινδυνεύουν να μειώνονται, παρά τη συνεχή αύξηση των ονομαστικών επιβαρύνσεων!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v