Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όνομα: Χαμαιλέων
Περιοχή: Euro2day

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 16 2015

Η προς απόσυρση τροπολογία για το αέριο και η φορολογία

Η προς απόσυρση τροπολογία για το αέριο και η φορολογία

Προς απόσυρση βαίνει όπως μαθαίνει ο ΧΑΜ, η τροπολογία που μηδένιζε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, μόνο όμως για τρεις επιχειρήσεις.

Η «αλά καρτ» ευαισθησία της κυβέρνησης για το υψηλό ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε αρνητικά σχόλια μεταξύ των επιχειρηματικών κύκλων, καθώς η απώλεια ανταγωνιστικότητας που προκάλεσε η μνημονιακής έμπνευσης φοροεοπιδρομή των προηγούμενων χρόνων ήταν οριζόντια και η όποια παρέμβαση της κυβέρνησης θα έπρεπε να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά και να μην είναι επιλεκτική.

Αυτό όμως που επισημαίνει ο ΧΑΜ, είναι ότι η ευρεία δημοσιότητα που έλαβε το θέμα, προκάλεσε τις αντιδράσεις του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Σε όλους τους τόνους διεμήνυε ότι η κατάθεση της τροπολογίας δεν είναι δικής του αρμοδιότητας, αλλά της Νάντιας Βαλαβάνη ως αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών. Όντως έτσι είναι. Το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που αφορούν την επιβολή ή την άρση φορολόγησης.

Ωστόσο πιστεύει κανείς ότι ο υπουργός ΠΑΠΕΝ δεν γνώριζε την ύπαρξη της τροπολογίας; Η αιτιολογική της έκθεση της, επικαλείται την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας, θέμα αποκλειστικά αρμοδιότητας του υπουργού ΠΑΠΕΝ.

Τέλος να επισημάνουμε αυτό που λένε οι άνθρωποι της βιομηχανίας.

Το ζητούμενο δεν είναι η απόσυρση της τροπολογίας, αλλά η ρύθμιση που θα εισάγει τις εξαιρέσεις από την φορολόγηση ενεργειακών προϊόντων, έτσι όπως περιγράφεται στην οδηγία 2003/96, την οποία επίσης επικαλείται η αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v